O ilçeler doğalgaza kavuşacak mı? Bakan'dan açıklama!

Kayseri'de doğalgaz olmayan ilçelerle ilgili olarak dikkat çeken gelişme. Bakan Dönmez, merakla beklenen doğalgaz konusunda açıklama yaptı.

O ilçeler doğalgaza kavuşacak mı? Bakan'dan açıklama!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN-  Kayseri’de Pınarbaşı, Sarız, Sarıoğlan, Akkışla, Felâhiye ve Özvatan ilçelerinde yaşayan vatandaşlar doğal gaz hattının bulundukları yerlere ulaşmasını bekliyor. Bu konuda yapılacak çalışmalar merak  konusu olurken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kayseri’de doğalgaz bulunmayan ilçelerle ilgili olarak dikkat çeken açıklamalar yaptı. Dönmez, Kayseri’ye ait tüm ilçelerin iletim hattı yatırımlarının tamamlandığını açıkladı.
‘Dağıtım bölgelerinin genişletilmesi’ yönetmeliği kapsamında sorumluluğun doğal gaz dağıtım şirketinde olduğunu ifade eden Dönmez, Sarıoğlan için de tarih verdi. Dönmez, ‘Bakanlığımız koordinasyonluğunda EPDK, BOTAŞ ve ilgili dağıtım şirketleri ile finansal ve teknik konular dikkate alınarak yapılan çalışmalar sonucunda Sarıoğlan ilçesine 2022 yılında doğal gaz arzı sağlanması planlanmaktadır’ ifadelerini kullandı. 
Kayseri’de doğalgaz hattı bulunmayan yerleşim yerlerine ne zaman gaz verileceği konusu merak ediliyor. ‘Doğalgaz imkanından mahrum olan Kayseri ilçelerinin ne zaman bu imkana sahip olacağı’ sorusunun cevabı merak edilirken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, konuyla ilgili MHP Milletvekili İsmail Özdemir’in soru önergesine yanıt verdi.

‘KAYSERİ’DE TÜM İLÇELERİN İLETİM HATTI YATIRIMLARI TAMAMLANDI’

Bakanlar Kurulu Kararı'nda yer alan kriterleri taşıyan Kayseri’de tüm ilçelerin iletim hattı yatırımlarının tamamlandığına dikkat  çeken Bakan Dönmez, Cumhurbaşkanlığı kararına da dikkat çekti.  Bakan Dönmez, ‘Doğal gazın ülke genelinde yaygınlaştırılması hedefi doğrultusunda, mevcut doğal gaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan merkez nüfusu 20.000 ve üzeri ilçelere doğal gaz ulaştırılmasını sağlamak üzere yapılacak yatırımlara ilişkin ‘17.10 .20 16 tarih ve 9382 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda yer alan kriterleri taşıyan Kayseri iline ait tüm ilçelerin iletim hattı yatırımları tamamlanmış olup, yapılacak yatırımlara ilişkin 2020/2953 sayılı İlçelere Doğal Gaz Ulaştırılması Amacıyla BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nün Görevlendirilmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı’ 24.09.2020 tarih ve 31254 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir’ şeklinde konuştu. 

HANGİ BÖLGELERİN İHALESİ YAPILDI?

Kayseri’de çalışmaların sürdüğü bölgelerle ilgili de açıklama yapan Bakan Dönmez, ilçelere doğalgaz ulaşmasına yönelik sorumluluğun ilgili yönetmelik kapsamında Kayserigaz’da olduğunu vurguladı. Dönmez, öncelikle hangi ilçelere doğalgazın verileceğine dair planlama ile ilgili de bilgi vererek, şu ifadeleri kullandı: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından gerçekleştirilen ‘Kayseri Büyükşehir, Hacılar, Mimar Sinan, Hisarcık, Kıranardı, Talas, Erkiler ve Gesi Şehirleri Doğal Gaz Dağıtım İhalesi’ kapsamında ihaleyi kazanmış olan doğal gaz dağıtım şirketi ihale kapsamındaki şehirlerde doğal gaz dağıtım faaliyeti yapmakla yetkilendirilmiş olup, daha sonraki süreçte Develi, İncesu, Tomarza, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçeleri Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin ‘Dağıtım bölgelerinin genişletilmesi’ başlıklı 70 inci maddesi kapsamında doğal gaz dağıtım şirketinin sorumluluk alanına dahil edilmiştir.

BAKAN , SARIOĞLAN İÇİN TARİH VERDİ!

Diğer yandan Dönmez, Sarıoğlan için de tarih verdi. Bakan Dönmez, ‘Bakanlığımız koordinasyonluğunda EPDK, BOTAŞ ve ilgili dağıtım şirketleri ile finansal ve teknik konular dikkate alınarak yapılan çalışmalar sonucunda Sarıoğlan ilçesine 2022 yılında doğal gaz arzı sağlanması planlanmaktadır’ dedi.

KAYSERİ’NİN DOĞALGAZ TABLOSU 

Kayseri’de 2020 yılı haziran ayı sonuna kadar gerçekleştirilen 18 kilometrelik dağıtım hattıyla, toplam doğal gaz dağıtım hattı uzunluğu 5254 kilometreye  olarak ifade ediliyor. Pınarbaşı, Sarız, Sarıoğlan, Akkışla, Felâhiye ve Özvatan ilçelerinde ise henüz doğalgaz hattı bulunmuyor. Tomarza’da ise 2020 yılında çalışmalar kapsamında  sadece merkezde oturanlar doğalgaz kullanabiliyor.

‘KAYSERİ’DE 10 İLÇEDE VE 218 MAHALLEDE HİZMET VERİYORUZ’

Kayserigaz, kentte şu an 567026 aboneye ulaşmış durumda. Şirket geçtiğimiz 2020 Ağustos ayında, ‘Kayseri’mize 2003 yılından bu yana yapmış olduğumuz 420 milyon TL’yi aşkın yatırımla, bölgemizdeki 10 ilçede ve 218 mahallede, 550 bini aşkın abonemize kesintisiz ve kaliteli doğalgaz dağıtım hizmeti sunuyoruz’ açıklaması yaptı.