İYİ Partili isim bu tabloya isyan etti!

İYİ Parti Melikgazi Belediye Meclis Üyesi Ümit Yasin Tunçbilek, Kayseri'de artan hava kirliliğine dikkat çekerek, 'Azot değil oksijen solumak istiyoruz' dedi.

İYİ Partili isim bu tabloya isyan etti!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin İç Anadolu’nun önemli illeri arasında yer aldığını dile getiren İYİ Parti Melikgazi Belediye Meclis Üyesi Ümit Yasin Tunçbilek, “Büyük bir sanayisi yıllardan beri Asur Devrinden beri önemli bir ticaret şehridir ama bu şehir hava kirliliği ile başı büyük bir derttedir. Nedir bu hava kirliliği? Hava kirliliği nedir sorusu ile başlayalım. Hava kirliliği; havada katı, sıvı ya da gaz halindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve dahası tüm ekolojik dengeye zarar verecek yoğunlukta olması ile oluşur. Üretim ve tüketim aktiviteleri sırasında ortaya çıkan atıklarla hava tabakası kirlenir ve yeryüzündeki tüm canlıların hayatında önemli bir tehdit oluşturur. Hava % 78 azot, %21 oksijen ve %1 oranında çeşitli gazlardan ve su buharı bileşiminden meydana gelir. Zararlı maddelerin havada birikmesi ve bu bileşimi bozması ile da hava kirliliği oluşur. Hızla artan nüfus, yanlış kentleşme, tarım ilaçları kullanımındaki gözle görülür artış, kullanılan kimyasal maddeler derken hava kirliliği için pek çok neden sayabiliyoruz” ifadelerini kullandı.


“RANT İÇİN ZARAR VERİLDİ…”
Açıklamasında, “Pandemi döneminin başından beri Kayseri’de hava kirliliği % 41 azalsa da  Kayseri’de hava kirliliği özellikle kış aylarında ısınma gereksinimi nedeni ile hava kirliliğinde geceleri ciddi bir artış var” diyen Tunçbilek, şu ifadeleri kullandı: Öğlen saatlerinde OSB bölgesi için hava kirlilik oranı orta 69 iken gece bu rakamlar 103 gibi bir değere çıkmaktadır. Bu hava kirliliği neden oluşmaktadır öncelikle onları söyleyelim hava kirliliği oluşmasında iki faktör vardır doğan ve yapay faktörler olarak. Kayseri bir ova şehridir bu da çevresinin dağlık alanlar ile çevrilmesine sebep olmuştur ve bu nedenle hava akımı tam sağlanamamış ve hava kirliliğinde doğal bir sebep olmuştur. Yapay etken ise insan elinden çıkan nedenlerdendir belki zamanında Kayseri’ye ilk yerleşenler Ali Dağı’na doğru büyüseydi böyle bir sorun olmayabilirdi diğer bir sebep ise rant için her yeri beton ile örterek ağaçları keserek yeşili bitirerek insan eli ile oluşturulmuş biz yeşil dedikçe onlar dolar olarak anladı biz doğayı koruyalım dedik onlar müteahhitleri korudular. Biz ağaç gölgesi istedik onlar bize betonun gölgesini verdiler. Şu pandemi döneminde maske mesafe temizlik şart”
"SURİYELİ ETKİSİ DE VAR"
Diğer yandan Tunçbilek, kent merkezinde yoğunlaşan Suriyelilerin de yaktıkları bazı uygun olmayan maddeler nedeniyle hava kirliliğine neden olduklarını da dile getirdi.