Kayserispor, 53 yıl önce yaşanan acı olayı unutmadı! Peki o gün neler yaşandı?

Kayserispor, futbol tarihinin en acı olayları arasında yer alan ve bir çok kişinin hayatını kaybettiği, yaralandığı o günü unutmadı.

Kayserispor, 53 yıl önce yaşanan acı olayı unutmadı! Peki o gün neler yaşandı?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayserispor, futbol tarihinin en acı olayları arasında yer alan ve bir çok kişinin hayatını kaybettiği, yaralandığı o günü unutmadı. Hes Kablo Kayserispor Kulübü'nden yapılan açıklamada, '53 yıl önce bugün, 17 Eylül 1967’de Sivasspor ile oynadığımız müsabakada çıkan izdiham nedeniyle hayatını kaybeden hem Kayserispor hem Sivasspor taraftarlarına Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.' denildi.

NE OLMUŞTU?

Futbol Tarihimizin En Acı Sayfası: 43 Kişinin Hayatını Kaybettiği 1967 Kayserispor-Sivasspor Maçı Olayları…

Sivasspor ve Kayserispor, o yıllarda yeni kurulmuş iki ekipti. 2. lige çıkma başarısı gösteren takımlar arasında kıyasıya rekabet  söz konusuydu. Bu rekabet sadece futbolda değil, ticarette de etkisini sürdürüyordu. Takımlar, henüz yeni yükselmişti, yakın bir deplasman da sayılmazdı o günlerde, ama Sivasspor taraftarları, Kayseri'ye o yıl kalabalık gitmişti. Maç öncesinde şehirde bazı olaylar da yaşandı. Bu kavgalarda birkaç kişinin yaralandığı polis kayıtlarında yer alıyordu. Bu olaylar sanki, yaşanacak faciaanın da habercisiydi.

Maç başladı. Maçın 20. dakikasında Kayserispor, Küçük Oktay'ın golü ile 1-0 öne geçince Kayseri tribünleri golü kutlamaya başladı, ama bu sevinç Sivasspor tarafından tepkiyle karşılandı. Tanıkların anlatımına göre, Kayserispor'un golünün ardından Sivasspor tarafından taşlar atılmaya başlandı, o an çıkan izdihamda da iki kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Kayserispor tribünündeki bazı taraftarlar da Sivas tarafından atılan taşlara karşılık verince olaylar büyüdü. Stadın bozuk düzeni, ortaya çıkan izdihamın  oluşturduğu bir andaki panin  ortamı, havasızlık nedeniyle o an orada bulunanlar  korkulu ve zor anlar yaşadı. Bu esnada 41 taraftarın hayatını kaybettiği, ayrıca  yaklaşık 300 kişinin de taş, sopa ve bıçak darbeleri ile yaralandığı belirtildi. 

O DÖNEM ÇIKAN GAZETELER OLAYI BU ŞEKİLDE MANŞETLERİNE TAŞIDI

Başbakan Süleyman Demirel, yaşanan olayların ardından Rusya ziyaretini iptal etti ve radyodan şu açıklamayı yaptı: Şuursuz tahriklerle devam ettirilmek istenen bu hadisenin, futbol tarihimizde tek kalmasını temenni ederim.

Spor  işleriyle görevli Devlet Bakanı Kamil Ocak yaptığı açıklamada, Türkiye İkinci Ligi'nin kaldırılmasını teklif edeceğini ve bunun da gerçekleşmesi için de bu sebebin kâfi gelebileceği açıklamasında bulundu. Maç esnasında ve sonrasında çıkan olaylar nedeniyle iki takım 17 maç saha kapama cezası aldı.

YARIM KALAN MAÇ ANKARA'DA OYNANDI

Diğer yandan olaylar sonrası 8'i Sivas, 18'i Kayseri taraftarı 26 kişi gözaltına alındı. Krizi iyi yönetemedikleri gerekçesi ile dönemin emniyet müdürleri görevinden alındı, vali de istifa etti.

Dönemin Kayseri Valisi Nazım Üner, çıkan olayların ardından görevden alındı. (Kayseri'de valilik yaptığı dönem; 01.02.1966-06.10.1967)

İki takım arasında yarım kalan maç 1968 yılında Ankara’da oynandı, Kayserispor maçta 1-0 galip geldi. Bu maçın ardından uzun süre Kayserispor ve Sivasspor aynı gruplarda mücadele etmedi.

Maçta Kayserispor'un kaptanlığını yapan Şevki Karaferya başta olmak üzere sahada yer alan ve hayatta olan birçok futbolcu yıllar sonra yapılan röportajlarda kendilerinin tanıklıklarına başvurulmadığını ve olayların yeterince araştırılmadığını belirtti.

Spor’da Şiddet’in Ulaştığı Nokta; 17 Eylül 1967 Kayserispor-Sivasspor Karşılaşması

(Erol DLHAN Gazi Üniversitesi, Đletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü, Ankara)