Düşündüren rekor! Pandemiye rağmen yeni esnaf patlaması

Kayseri'de 2020 yılında deyim yerindeyse esnaf patlaması yaşandı. Son 16 yılda tescil işlemi rekoru kırıldı. Ekonominin kötü, esnafın durumunun ise içler acısı olduğu ifade edilen bu dönemde ortaya çıkan artış dikkat çekti.

Düşündüren rekor! Pandemiye rağmen yeni esnaf patlaması
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN-  Esnaf kepenk kapatıyor” tartışmaları sürerken Kayseri’de 2020 yılına ait veriler de dikkat çekti. Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) verilerine göre 2020 yılı içerisinde 6 bin 460 esnaf tescil yani işe başlama işlemi gerçekleştirdi. Bu rakam son 16 yılın rakamlarına bakıldığında rekor olarak değerlendiriliyor. Resmi verilere göre de, 1795 esnaf da unvan değişikliği yaptı. Peki Kayseri’de geçtiğimiz yıl kaç esnaf işi bıraktı? KESOB’un sicil terkin işlemlerine göre Kayseri’de 2020 yılında 1508 sicil terkin işlemi yapıldı. 

Son 5 yılın verilerine bakıldığında da il genelinde 23 bin 506 tescil işlemi yapıldı. Yine 5 yıllık süreçte 7590 esnafta faaliyetini durdurarak, sicil terk işlemi yaptırdı. 
SON  YILLARIN REKORU HEM DE PANDEMİ DÖNEMİNDE... PEKİ PERDE ARKASINDA NE VAR? 

Son 16 yılın verilerinde tescil (işe başlama) işlemindeki yani yeni işe başlayan esnaf sayısındaki gözle görülür artış dikkat çekerken, bu durum akıllarda soru işaretleri de bırakıyor. Zira pandemi sürecinde esnafın ekonomik sıkıntı içerisinde olduğu ifade edilirken, Kayseri’deki bu tescil işlemlerindeki artışın perde arkası ise merak ediliyor. Esnaf temsilcileri esnafın durumun kötü olduğunu belirtirken, ortaya çıkan tablo ise tam tersi bir durumu işaret ediyor. Hal böyle olunca Kayseri’deki işe başlayan esnaf rekorunun perde arkasında ne olduğu da merak konusu oldu. 2020 yılında Koronavirüs salgını ile birlikte yasakların uygulandığı, işlerin düştüğü, ekonomik durağanlığın etkisini tam anlamıyla gösterdiği bir dönemde yeni esnaf sayısındaki artışın ticari sırrı ne? 

İŞTE KAYSERİ'DE SON 16 YILIN ESNAF TABLOSU