Dikkat! Tarihi Kapalı Çarşı yıkılıyor...

Çarşıdaki tehlike…Esnaf tedirgin. Duvarlar çatlıyor, ayrılıyor, taşlar yerinden sökülüyor. Birleştirilen dükkanlarda taşıtıcı kolonlar sökülüyor iddiası!

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Dikkat! Tarihi Kapalı Çarşı yıkılıyor...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN- Kayseri’nin 800 yıllık geçmişi bulunan tarihi Kapalı Çarşısı zor günler yaşıyor. Pandemi nedeniyle uygulanan kapanma, kısıtlamaların ardından işlerin yok denecek kadar az olduğu çarşıda esnaf hem ekonomik hem de fiziki şartlar nedeniyle zor günler yaşıyor. 


TAŞLAR YERİNDEN SÖKÜLMEYE BAŞLADI, TAVANDA ÇATLAKLAR, AYRILMALAR OLUŞTU
Tarihi çarşının duvarlarındaki taşlar yerlerinden sökülmeye başlarken, aynı zamanda oluşan çatlaklar da korkutuyor. Çarşı esnafı tavanda ve diğer bazı bölgelerde çatlakların ve ayrılmaların olduğunu belirterek, yetkilileri göreve davet etti. Duvarlarda taşların da düşmeye başladığını kaydeden esnaf, bu durumun çarşıda insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu da söyledi. Yerlerinden düşen taşlar nedeniyle yaralanmaların olabileceğine dikkat çeken çarşı esnafı, düşen taşlar nedeniyle de olası yaralanmaların ucuz atlatıldığını kaydetti. Tavandaki taş düşmeleri ve çökmeler nedeniyle bazı esnafların demir iskeletlerle geçici çözüm bulduğu da gözlemlendi. Yine yerlerinden sökülen taşlar için de çarşı yönetimince geçici önlemler alınası dikkatlerden kaçmadı.


DÜKKAN BİRLEŞTİRMELER NEDENİYLE ÇÖKMELER VAR
Diğer yandan 912 dükkan ve 600 esnafın faaliyet gösterdiği  çarşıdaki bir diğer tehlike ise ara duvarları yıkılan, kolonları sökülen dükkanlar. Dükkan birleştirmeler nedeniyle çarşıdaki bazı dükkanlarda çatlakların oluşmaya başladığını da ifade ediliyor. Taşıyıcı kolonların da bu birleştirmelerde zarar gördüğünü ya da  söküldüğü ifade edilirken, bu durumunda başka bir tehlikeye davetiye çıkardığı dile getirildi.


ESNAF YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYOR
Kayseri’de 12. yüzyılda yapımına başlanan, yangın ve yıkımlar sonucu sürekli yenilenen tarihi Kapalı Çarşı, 16 sokağı ve 18 kapısıyla İstanbul Kapalı Çarşı'dan sonra ikinci büyük tarihi çarşı konumunda. Tarihi Çarşı’nın bu bakımsız ve tehlike oluşturan durumuna dikkat çeken esnaflar, “Çarşımızın elden geçmesi gerekiyor. Bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz. Diğer illerdeki kapalı çarşılarla, bizim çarşımızı karşılaştırdığımız da biz kötü durumdayız. Bu tarihe sahip çıkılmalı. Burası Kayseri’nin önemli bir ticaret, kültür ve tarih merkezi. Ne yazık ki son yıllardaki ilgisizlik nedeniyle çarşımız kötü bir durumda” şeklinde görüş belirtti.