Dikkat! Büyük tehlike... Kayseri en kirli 10 il arasında!

Türkiye, 106 ülkeyi kapsayan 2020 Dünya Hava Kirliliği Raporu'nda üç sıra gerileyerek, 46'ncı sırada yer aldı. Rapora göre Türkiye'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu kentler de belli oldu. Listede Kayseri'de var.

Dikkat! Büyük tehlike... Kayseri en kirli 10 il arasında!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Hava kirlkiliği konusunda yayımlanan rapor, metreküp başına düşen ince parçacıklı madde (PM 2,5) yoğunluğu ölçümlerine dayanıyor. Raporda havası en kirli il sıralamasında Çorum ilk sırada yer aldı. Kayseri ise 7’nci sırada.

HAVA KİRLİLİĞİ SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Diğer yandan hava kirliliği kısa vadede solunum yolu başta olmak üzere cilt, göz, sinir sistemini ve ruh sağlığını olumsuz etkilerken, uzun vadede ise bronşit, astım, kalp hastalıklarından kansere kadar çeşitli kronik hastalıkların ortaya çıkma riskini de arttırıyor.

HAVA KİRLİLİĞİ SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetim Genelgesine göre de Kayseri, Türkiye genelinde kirlilik potansiyeli bulunan riskli 60 il arasında gösteriliyor. Yıllardır önlenemeyen bu tablo sağlık açısından herkesi tedirgin ederken, ilgili kurumlar da kirlilikten kurtulmanın yollarını arıyor. Ancak alınan önlemlerin gelinen noktaya bakıldığında yeterli olmadığı da apaçık ortada.

YILDA ORTALAMA 37 BİN ERKEN ÖLÜME YOL AÇTIĞI TAHMİN EDİLİYOR

Hava kirliliği dünyada ölüme yol açan sorunlar arasında. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre dünya çapında her beş saniyede bir, bir kişi soluduğu kirli hava nedeniyle erken yaşta hayatını kaybediyor. Türkiye'de de hava kirliliğinin yılda ortalama 37 bin erken ölüme yol açtığı tahmin ediliyor. “Hava kirliliğinin daha az olduğu bölgelerde spor yapın” uyarısında bulunan uzmanlar, özellikle küçük çocukları egzoz gazına maruz kalmasını olabildiğince engellenmesi gerektiğini belirtiyor. Hava kirliliği, düşük doğum ağırlığı, astım ve ilerleyen yaşlarda solunum yolu yetmezliği, akut zatürre gibi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Yapılan araştırmalar hava kirliliğine düşük düzeylerde maruz kalmanın bile ölüm riskini artırabileceğini ortaya koyuyor. Orta çıkan tablo ile birlikte kirlilik, Kayseri'de de sağlığı tehdit ediyor.