'Zarar en az 25 milyon TL' diyen CHP'li meclis üyesinden tartışmalı parsellerle ilgili üniversite ayrıntısı!

Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Grup Başkanvekili Özgür Özer, tartışılan villa parselleri ile ilgili Kayseri Üniversitesi'nin yeni kampus alanı ayrıntısına dikkat çekti.

'Zarar en az 25 milyon TL' diyen CHP'li meclis üyesinden tartışmalı parsellerle ilgili üniversite ayrıntısı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

'Bu ihaleden de görüyoruz ki Belediye kaynakları ve gayrimenkulleri yok pahasına, ucuzca satılabiliyor. Bu tablo ekonomik olarak belediyemizi iflasa doğru sürüklemektedir’ diyen Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Grup Başkanvekili Özgür Özer, tartışılan villa parselleri ile ilgili Kayseri Üniversitesi’nin yeni kampus alanı ayrıntısına dikkat çekti.

‘İHALE BAŞTAN SONA ADALETSİZLİK VE MANTIKSIZLIK İÇERİYOR’

CHP Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Özgür Özer, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin tartışmaları ve istifaları beraberinde getiren 221 villa parseli ihalesi ile ilgili dikkat çeken bir ayrıntıyı gündeme taşıdı. ‘İhale baştan sona adaletsizlik ve mantıksızlık içermektedir’ diyen Özer,  ‘Arsaların, yakın gelecekte yapılacak olan Kayseri Üniversitesi kampüsünün hemen yanı başında olması düşündürücü. Bu 100 Bin TL civarında satılan villa parsellerinin, en az birkaç katı daha değerli olduğunun ispatıdır’ dedi.

‘PARSELLER ÜNİVERSİTENİN YENİ KAMPÜS ALANININ YANINDA!’

İhalenin iptal edilmesi ile birlikte konumu daha iyi olan parsellerin 400 Bin TL’ye kadar alıcı bulabileceğini savunan Özer, ‘İhale yapılırken bu söz konusu olan arsaların Kayseri Üniversitesi yeni kampüs alanının  hemen yanında  olduğu vurgulansaydı, eminiz ki Kayseri halkı hatta üniversite camiası da ihaleye oldukça rağbet gösterir ve parselleri gerçek değerlerinden alırdı. Böylece belediyemiz en az 25 Milyon ila 45 milyon TL daha kazançlı olurdu’ ifadelerini kullandı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin, Talas ilçesi Reşadiye Mahallesindeki 221 villa parseli için gerçekleştirdiği ihale ile ilgili tartışmalar sürüyor. Toplu yapılan ihalenin ardından belediyenin zarar uğratıldığını öne süren bazı çevreler, ihaleyi alan kooperatife daha sonra ek olarak bireysel katılımcılarında olmasının akıllarda soru işaretleri bıraktığını belirtiyor. Kurulan Kayseri Bağları Kooperatifinin 106 üyesi bulunurken, bu kooperatife ek olarak bireysel dahil olan ve 221 hissenin 115’ini alan 103 kişi ile ilgili de tartışmalar ve beraberinde istifalar gündeme gelirken Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li Grup Başkanvekili Özgür Özer, konuyla ilgili dikkat çeken bir ayrıntıya dikkat çekti.

‘700 M2’LİK ARSA DA 950 M2’LİK ARSA DA, GÜNEYİ DE KUZEYİ DE AYNI FİYATA UMARSIZCA SATILMIŞ’

İhalenin adaletsizlikler içerdiğini savunan Özer, villa parselleri ile ilgili olarak, ‘700 m2’lik arsayı da 950 m2’lik arsayı da, Güneyi de Kuzeyi de aynı fiyata umarsızca satılmış. Bu ihale baştan sona adaletsizlik ve mantıksızlık içermektedir’ dedi. Özer, ‘Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Mart ayında yapılan 221 villalık arsa ihalesini alan Kayseri Bağları Kooperatifi, arsanın ilk taksitini ödeyememiş ve ihale iptal olmasın diye yanına kaynak yapacak 103 kişiyi özenle bulup arsanın borçlarını ödeyebilir duruma gelmiştir. Bize göre bu ihale yandan kaynak yaparak devam ettirilmemeli, kooperatifin taksiti ödeyemediği andan itibaren iptal edilip ve daha sonra yeniden ihale edilmeliydi. Zaten tek seferde, 221 adet villa parseline zoraki alıcı bulunup arsanın satılması da gösteriyor ki ihale komisyonunun ve Belediye Encümenin ihaleye dair belirledikleri satış usul ve esasları oldukça yersizdir, adaletsizdir. Söz konusu arazi oldukça eğimli ve manzaralıdır. Bu tarz arsalar, ihale öncesinde topoğrafik yapısı teknik elemanlar tarafından değerlendirilmeli, parsellerin manzara ve alan büyüklüklerine göre tek tek parsel bazında değerlendirilip, nihayetinde tek tek satışa sunulmalıydı. Oysa ihale usul ve esasını belirleyen belediye encümeni bu kriterleri unutup, parsellerin konumuna, eğimine, manzaralarına ve hatta birbirinden farklı alan büyüklüklerini bile dikkate almamıştır. Bu bile ihalenin iptali için başlı başına bir etkendir. 700 metrekarelik arsayı da 950 metrekarelik arsayı da, güneyi de kuzeyi de aynı fiyata umarsızca satmıştır. Bu ihale baştan sona adaletsizlik ve mantıksızlık içermektedir.’ diye konuştu.

 ‘BU ARSALAR KAYSERİ ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜNÜN HEMEN YANI BAŞINDA!’

Söz konusu tartışmalı ihalenin ardından satılan arsalarla ilgili dikkat çeken bir ayrıntıyı da gündeme getiren CHP’li Meclis Üyesi Özgür Özer, kamuoyunun bu konuda da yeterince bilgilendirilmediğini ifade etti. Geçtiğimiz yıl Belediye Meclisi gündemine,  Kayseri Üniversitesi’nin talebi ile gelen imar değişikliğine yönelik gündem maddesini de hatırlatan  Özer, şu ifadeleri kullandı, ‘Şu ana  kadar basında yer almayan, ancak bizce önemli olan bir iptal sebebi  ise bu arsaların, yakın gelecekte yapılacak olan Kayseri Üniversitesi kampüsünün hemen yanı başında olması. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14.05.2019 tarihinde aldığı karara göre Kayseri Üniversitesi Rektörlüğünün ricasına istinaden Meclis kararı ile bu arsanın hemen yanındaki 1799 nolu 1 milyon metrekareden büyük olan parsel Kayseri Üniversitesinin kampüs alanı olarak kullanımına açılmak üzere Yüksek Öğrenim kurumu olacak şekilde imar planına işlenmesine karar alınmıştı. Kamuoyuna yeterince duyurulmadan hatta insanların gözünden kaçırılan bu detay da 100 Bin TL civarında satılan villa parsellerinin en az birkaç katı daha değerli olduğunun ispatıdır. Şu anda Belediye Başkanı İhaleyi iptal etse ve dese ki  ‘Gülkent viyadüğünün hemen yanında yakın bir zaman içinde yapılacak olan Kayseri Üniversitesi kampüsüne komşu olan bu parselleri yeniden ihale ediyoruz.’ en küçük metrajlı arsa bile en az 250 Bin TL eder. Daha büyük ve konumu daha iyi olan parseller ise 400 Bin TL’ye kadar alıcı bulabilir. İhale yapılırken bu söz konusu olan arsaların Kayseri Üniversitesi yeni kampüs alanının  hemen yanında  olduğu vurgulansaydı , eminiz ki Kayseri halkı hatta üniversite camiası da ihaleye oldukça rağbet gösterir ve parselleri gerçek değerlerinden alırdı. Böylece belediyemiz en az 25 Milyon ila 45 milyon TL daha kazançlı olurdu.’

‘ACABA GERÇEKTE BAŞKA BİR 103 KİŞİLİK BİR LİSTE Mİ VAR? İSİMLER GİZLENİYOR MU?’

İhalenin iptal edilmesi gerektiğini ve yeniden şeffaf ve adaletli bir ihale yapılması gerektiğini belirten CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Özgür Özer, müfettişin hazırlayacağı raporu da merakla beklediklerini söyledi. Özer, ‘Biz  Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu ihalenin daha fazla sulandırılmadan biran evvel  iptal edilmesini ardından Şeffaf ve Adaletli bir şekilde yeniden ihale yapılmasını halkımız adına talep ediyoruz. Bu konuda görevli müfettişin teftiş raporunun sonucunu merakla bekliyoruz. Açıklanacak rapor doğrultusunda parti olarak Kayseri halkının hakkını korumaya yönelik girişimlerde bulunacağız.  Kamuoyuna el altından sızdırma metodu ile açıklanan 103 kişinin isimlerinin anıldığı Encümen kararlarını 12.08.2020 tarihinde yazılı olarak istememize rağmen Belediye ne hikmetse halen bize göndermemiştir. Kaşeli ve ıslak imzalı evrakların bize ulaştırılmaması, halk arasında konuşulan ‘acaba gerçekte başka bir 103 kişilik bir liste mi var?’ ya da ‘basına sızdırılan bu liste gerçek listeden farklı mı?’şeklindeki söylentileri güçlendirmektedir. Mademki gerçek liste aynısı o zaman tarafımıza onaylı olarak lütfen yasal zaman dolmadan ivedilikle listeyi ulaştırın.’ dedi.

‘TABLO BELEDİYEMİZİ İFLASA DOĞRU SÜRÜKLEMEKTEDİR’

‘Bugün karşımıza çıkan tabloda Belediyenin en az 25 milyon TL ve üzerinde zararı gözüküyor’ diyen Özer,  borç yükünün belediyeyi iflasa doğru sürüklediğini öne sürdü. Özer, ‘Halbuki belediyemiz meclisteki muhalefetin itirazlarına rağmen yeni kredi ve borçlar alıp finansal açıdan yönetilemezliğe doğru sürükleniyor hatta savruluyor. Bu konuda  Belediye yönetimini bir kez daha ikaz ediyoruz. Öz sermaye olmadan kredi ile iş yapma ve kredi çekip borcu borç ile ödeme sistemi Belediyemizi iflasa doğru sürüklemektedir. Bu ihaleden de görüyoruz ki Belediye kaynakları ve gayrimenkulleri yok pahasına mantıksız rakamlara ucuzca satılabiliyor. Bu borçluluğun ve ekonomik tablonun sürdürülmesi pandemi şartlarında çok zor görünüyor. Böyle giderse yakın bir gelecekte belediyemiz bazı borçlarını ödeyemez ve yükümlülüklerini yapamaz duruma gelebilir. Bunun için Belediye yetkililerini ve Başkanı biran evvel savurganlığı engellemek ve tasarruf yapmak konusunda düşünmeye davet ediyoruz.’ ifadelerini kullandı.