Yenidoğan Bebeklerde Sarılığa Dikkat!

Yenidoğan Bebeklerde Sarılığa Dikkat!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Çocuk Sağlığı Doktorlarından Uzm.Dr. Seçil Köse, yenidoğan sarılığının ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, “Patolojik sarılığın bir çok nedeni olmasına rağmen en tehlikelisi ABO ve RH uygunsuzluğu gibi kan grubu uyuşmazlıklarıdır” dedi.

Yenidoğan bebeklerin 3. günde sarılık ve beslenme açısından çocuk hekimi tarafından değerlendirilmesinin önemine dikkat çeken Melikgazi Hastanesi nden Uzm.Dr. Seçil Köse, “ Fizyolojik ( normal ) yenidoğan sarılığı, 3. günden sonra başlayan, 5. günden sonra azalıp kaybolan ve bebekte herhangi bir nörolojik sekele neden olmayan ve her bebekte görülebilen bir durumdur.  Bu nedenle tüm yenidoğan bebekler 3. günde sarılık ve beslenme açısından bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmelidir.

Bazı durumlarda yenidoğan sarılığı, patolojik ( normal dışı ) olarak değerlendirilmelidir.  Patolojik sarılıkta kan bilürubin değerleri fizyolojik sarılıktan erken yükselir  ( ilk 24 Saat ) ve daha yüksek seviyelere ulaşır.
Patolojik sarılığın bir çok nedeni olmasına rağmen en tehlikelisi ABO ve RH uygunsuzluğu gibi kan grubu uyuşmazlıklarıdır. Kan grubu 0 olan annenin, A ve B grubu bebeği olduğunda ABO uyuşmazlığı; Kan grubu Rh (-) annenin, Rh (+) bebeği olduğunda Rh uyuşmazlığı oluşmaktadır. Kan grubu uyuşmazlığı olan bebeklerde, kan bilürubin ( sarılık ) değerleri tehlikeli seviyelere yükselebildiği için bu bebeklerin sarılık değerleri yakın takip edilmelidir. Çünkü bu bebeklerde kan bilürubin seviyeleri erken ve hızlı yükseldiği için bilürubin ensefalopatisi  ( kern ikterus ) dediğimiz korkulan klinik tablo oluşabilmektedir. Bu durumdaki bir bebekte ileri dönemde çoğunlukla zeka ve motor gelişim geriliği, işitme ve görme sorunları, havaleler oluşur.

Hastanemizde kan grubu uygunsuzluğu olabilecek bebekleri sarılık gelişmeden tespit etmek amacıyla, anne 0 Rh (+) veya Rh (-)  kan grubuna sahipse bebekten Kan grubu ve Direkt Coombs  ( DC ) testlerini çalışmaktayız. Kan grubu uygunsuzluğu saptadığımız bebeklerin kan bilürubin ( sarılık ) değerlerini yakın takip ediyoruz. Bilürubin değerleri hızlı yükselme eğiliminde olan bebeklere,  ( sarılık tehlikeli boyutlara ulaşmadan, erken dönemde ) fototerapi  ( ışık tedavisi ) ve IVIG infüzyonu başlamaktayız.
Böylece bu bebekleri kern ikterus dediğimiz geri dönüşümsüz nörolojik sekellleri olan bu hastalıktan korumayı ve sağlıklı, mutlu bireyler olarak topluma kazandırmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.