MUSTAFA AYDOĞAN

VAH KAYSERİM VAH!

MUSTAFA AYDOĞAN

Türkiye bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biri iken, bugün gelinen noktada durum hiç de iç açıcı değil. Hiç kimse bunun nedenlerini sadece AK Parti’ye de bağlamaya kalkmasın. Bu 30 yıllık süregelen bir durum açıkçası.

20 Yıl öncesine göz atıyoruz 1998’den günümüze kadar olan süreçte 4,5 Milyon hektar tarım arazisi tarım dışı kalmış. Yani; 28.5 Milyon hektar Tarım arazisi varken, 24 Milyon hektara kadar gerilemiş. Ülkemizde 4 mevsim ürün alınabilecek verimli topraklar mevcut. Ancak artık bırakın ürün elde etmek için planlama yapmayı birçok çiftçi çiftçiliği bırakıyor ya da bırakmak zorunda kalıyor.

Girdi fiyatlarından başlayarak, ekimden hasada, pazarlamadan ürünün nihai tüketiciye ulaşımına kadar tarımda uzun vadeli kalıcı planlama sağlanmıyor. Teşviklerin, doğru adrese ve yeterli düzeyde verilip verilmediği de ayrı bir konu.

Avrupa Birliği Kırsal Desteklemeden (IPARD), 42 il yararlanırken, aralarında Kayserimizin de  bulunduğu bir çok il bu destek dışında bırakıldı. Buradan Kayseri Milletvekillerimize sormak lazım; “Kayseri’de yeterli Tarım arazisi yok mu, IPARD desteğini niçin alamıyor”

Avrupa Birliği Kırsal Desteklemeden yararlanan iller içinde başta Ankara ve Konya’da bulunuyor. Konya her zaman Kayseri’den bir adım değil birkaç adım birden önde oluyor. Hatta komşumuz olan Yozgat , Nevşehir, Sivas da desteklemeden faydalanırken Kayseri tam da ortada sap gibi bırakılıyor.

Demek ki Kayserili işini iyi bilmiyor, Kayserililer Kayseri’nin hakkını pek de aramıyor. IPARD benzeri başka örnekler de verebilirim.

Açıkça çiftçi ciddi sorunlar yaşıyor. Gübre ve İlaç kullanımı azalırken artan bir şey var o da borçlanmalar. . Sulama suyunun sorun olduğu yerler var. Oralarda da Çiftçi verdiğini alamayınca topraktan uzaklaşıyor.

Tarım kredi kooperatiflerinden, bankalardan ve elden alınan borçlarını ödeyemeyen çiftçi icralık oluyor.  Yalnız geçen yıl tarım kredisi 8 bin çiftçiyi icralık duruma düşürmüş. Girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle çiftçi ürettiği ürünün satışından kar edemeyerek zararlı çıkıyor. Çiftçinin hal ve durumu bundan ibaret.

Öte yandan Hayvancılık hibe desteğinden yararlanan iller arasında da Kayseri yer almıyor. Sınır komşularımızdan Yozgat, Nevşehir, Sivas yararlanırken yine Kayseri ortada bırakılan iller arasında. Konya her zamanki gibi yararlanan iller içinde bulunuyor.

Vekillerimize 2019, 2023 Gap- Dap-Kop-Dokap  hayvancılık hibelerini de yeri gelmişken hatırlatmak isterim.2023’e kadar bu hibelerden de nasibini alamayacak Kayseri’miz.

KOP Projesinden yararlanacak iller başlıca şunlar: Aksaray, Karaman, Konya, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale, Kırşehir.

VAH KAYSERİM VAH… HEPTEN ORTADA KALIYORUZ BU GİDİŞLE DE ÖNLERE ÇIKACAK GİBİ GÖRÜNMÜYORUZ. UYUTULUYORUZ VE UYUTULMAYA DA DEVAM EDİLİYORUZ. SAĞLIK OLSUN…

Yazarın Diğer Yazıları