Levent ÇİL

ZOR OLAN…

Levent ÇİL

Yaşamımız boyunca birçok olay ve birçok insan ile karşılaşırız. Karşılaştığımız insanların kimini sever, kimini sevmeyiz. Kiminden nefret eder, kimine zoraki selam verirken kimiyle gözgöze bile gelmeyiz. Candan kucakladığımız vardır, elinizin ucuyla tokalaştığınız. Yani; herkese aynı sıcaklıkta değilsinizdir. Aynı yakınlığı gösteremezsiniz. Kimi ünlüdür kimi ünsüzdür, sıradan insandır. Kimisini sokaktan tanırsınız kimini iş hayatınızdan. Kimini okuldan tanıyıp unutmazsınız, kimini her gün görseniz hatırlamazsınız. Kimi oturduğunuz binadandır, kimi de mahallenin esnafıdır…

Ama kendinizi yakın hissettiğiniz insanlar vardır tüm bu saydıklarımız arasında.

Olaylar vardır…

Sizin içinde bulunduğunuz. Kahramanı sizinolduğunuz olaylar. Sizin dışınızda gelişen olaylar vardır. İsteseniz de istemeseniz de yaşayacağınız olaylar… Kimi hayatınızı güzel etkiler kimi olay hayatınızı yaşanmaz hale getirir. Kimi olaylar vardır neşe katar renk katar hayatınıza. Kimini unutamazsınız. Sizin yaşamadığınız olaylar vardır, tanık olduğunuz ama sizi öyle bir etkiler ki, hiç çıkmaz aklınızdan.

Bu girişi yaptıktan sonra gelelim konumuza.

Hayatınız akıp giderken, karşılaştığınız ve yaşadığınız olaylar sizi olgunlaştırır, olaylara ve insanlara bakışınızı farklılaştırır. Bazen isyan noktasına getirir olaylar, bazen “bir daha kimsye güvenmeyeceğim” dersiniz ama yine çevrenizde insanlar olur.

Önemli olan yolun sonudur aslında.

Bir işyerinden ayrıldığınızda alnınız açık şekilde ayrıldığınız işyerine başınız dik gidebilmektir önemli olan. Eğer bunu yapabiliyorsanız ne mutlu size.

Bir topluma girdiğiniz de, “Çok iyi bir insan” diyebiliyorsa insanlar ne mutlu size.

“Hiç kötülüğünü görmedik” deniyorsa sizin olmadığınız bir yerde, ne mutlu size.

“Çalmadı, çırpmadı” deniyorsa sizin arkanızdan, ne mutlu size.

“Ne iyi insan, kimseyi kırmadı” deniyorsa, ne mutlu size…

“Ahlaklı, dürüst, saygılı…” deniyorsa ne mutlu size.

Bunun dışında; yaşam şekliniz eleştiriliyorsa, hayata bakışınız sorgulanıyorsa, kasıtlı olarak yıpratılmak için arkanızdan iş çevriliyorsa boş verin önemsemeyin. Hiç sallamayın. Önemli olan yolun sonunda, sizin olmadığınız yerde sizin için söylenenlerdir.

İşte bu nedenle yaşamımız boyunca “iyi insan” olmak için çalışmalıyız. Bugün belediye başkanı oluruz yarın olmayız, bugün iş sahibi oluruz yarın iflas ederiz, bugün çalışırız yarın işsiz kalırız…

Önemli olan iyi insan olmaktır.

Yolun sonudur önemli olan…

Yazarın Diğer Yazıları