Levent ÇİL

STK'LAR VE SEÇİM…

Levent ÇİL

Seçimlere ne kaldı ki!  Ama seçim çalışmaları boyunca birçok olaya tanık olduk. Seçimlerin çok adil, çok hakkaniyetle yapıldığını söylersek haksızlık etmiş oluruz. Bir kere, Belediye Başkanları (yeniden aday olanlar) görevlerinde kaldıkları sürece bu haksız rekabetin en büyük taraflarıdır. Muhalefete düştükleri zaman bunu çok daha iyi anlayacaklardır. Bu nedenle belediye başkanları seçim kararları alındıktan sonra, özellikle son bir ay içerisinde görevlerini devretmeliler. Aksi halde, haksız bir rekabet yaşanıyor.

Seçimlerde bildiğiniz gibi adaylar sık sık Sivil Toplum Kurumlarını ziyaret ediyorlar. Kısa adı STK olan bu kurumlar sendika, Oda ve derneklerden oluşuyor. İşte bu kurumların herkese aynı uzaklık ve aynı yakınlıkta olmasını bekliyoruz ama maalesef bunu göremiyoruz.

Sivil Toplum Kuruluşları, siyasetin maalesef temsilcileri gibi davranmaktan bir türlü vazgeçemiyorlar. Bazı STK’lar olayları o kadar abarttılar ki, özellikle bazıları…

Kayseri’de bir çok dernek, sendika, Oda maalesef bu tutumlarını bir tarafa bırakamadılar. Açıkçası ben beklerdim bir organizasyon yaptıkları zaman tüm partileri ve partilerin adaylarını davet etmelerini. O zaman tarafsız olduklarını anlar, o zaman ayakta alkışlardım. Bu adaletsiz tutum ve davranışlar işin açıkçası benim hoşlandığım bir durum değil.

Hangi STK bunu yaparsa yapsın, aynı düşüncede olacağımı söylemek isterim…

İktidar düşmanı değilim.

İktidara gelen insanları bu halkın seçtiğini ve Türkiye’de demokrasinin var olduğunu, hemde en yüksek anlamda demokrasi olduğunu düşünenlerdenim. Bu nedenle seçimleri de bir demokrasi şöleni gibi görenlerdenim. İnsanlar demokratik haklarını kullanarak birilerini yönetime getirir veya yönetimden düşürür.

Bu nedenledir ki…

Seçimler öncesinde adil olmak gerekir.

Seçimler sırasında adil olmak gerekir.

Seçimden sonra adil olmak gerekir.

Özellikle STK temsilcilerine söylemek istiyorum. Hep, iktidarın yanında olarak sendikacılık yapamazsınız. Hep, birilerini destekleyerek koltuklarınızda kalamazsınız. Kalsanız bile iktidarlar düştüğünde sizde düşmeye hazır olmalısınız.

Önemli olan koltukta kalabilmek değil, koltukta iken neler yaptığınızdır.

Yazarın Diğer Yazıları