Levent ÇİL

RAKAMLARIN ANLATTIĞI

Levent ÇİL

Kayseri nüfus oranları ve ekonomisine dair rakamlar birbiri ardına yayınlandı. Rakamlara baktığımızda ilginç durumlar ortaya çıkıyor. Ama özellikle ekonomik rakamlar konusunda birkaç günde çok farklı sonuçlarla karşılaştık.

Kayseri’nin 1 yıllık ihracat açıklandığında çok kimse fark etmedi. Aslında, ekonominin olumlu en küçük gelişmesini açıklayanlar, nedendir yıllık rakamlar açıklandığında sessiz kaldılar. Aslında, Kayseri ekonomi tarihinin, sanayisinin en önemli gelişmelerinden biriydi. Görmediler veya dikkatlerinden kaçtı. Bu gelişme Ekonomist Zeki Karahüseyin’in dikkatinden kaçmadı. Pazartesi günleri birlikte yaptığımız programda dile getirdi meseleyi.

Neydi bu güzel gelişme.

Hemen hemen her ay ihracat ve ithalat rakamları açıklanır. Hem, Türkiye İstatistik Kurumu, hemde Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından. TİM’in bu konuda yaptığı açıklamalar kesin rakamlar olmasa da yine de önemli bir veri ortaya koyarlar. Ancak; TÜİK verileri daha kesin ve sağlamdır.

TÜİK 2018 yılı ihracat rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlara baktığımızda ilginç ve önemli bir detay ortaya çıktı. 2018 yılı değerlendirildiğinde Kayseri’nin ilk kez 2 milyar dolarlık ihracatı yakaladığı hatta geçti. Bu, Kayseri’nin tarihinde yakaladığı en büyük ihracat rakamı. 2 milyar 87 milyon 399 bin 446 Dolar. Dediğim gibi bu rakam Kayseri ekonomi tarihinde ilk kez yakalanmış ve yaşanmış bir durum. Bunu sevincini yaşıyorum açıkçası. Zeki Karahüseyin’in dediği gibi “Emeği geçen herkese teşekkür ederim” Önemli bir başarı ve önemli bir gelişme.

Lakin ortada bir sorun var.

İhracat rakamları artarken ithalat rakamları azalıyordu. Bu aslında iyi bir durum gibi görünse de hammadde konusunda dışa bağımlı olan bizim gibi ülkeler için büyük bir sorun. Hele Kayseri için daha büyük bir sorundu. İşte bu nedenle bizim endişelerimiz vardı. İhracat rakamlarının artıyor olmasından. Bir yerde bir yanlışlık olmalıydı. Sadece ithalat rakamlarının düşmesi değil, doğalgaz ve elektrik kullanım oranlarının da düşüyor olması endişenin artmasına neden oluyordu.

Ve gelinen nokta.

Ocak ayı verileri açıklandı. Her ne kadar kesin olmamakla birlikte Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2019 yılı ocak ayı verileri açıklandı ve ortaya hiç istemediğimiz bir tablo çıktı. Aslında bunu daha önce yaptığımız yayınlarda dikkat çekerek anlatmış ve önlem alınması gerektiğini söylemiştik.

Peki TİM rakamlarına göre Ocak ayı ihracatı nasıl gerçekleşti.

Ocak ayında Kayseri 154.275.232 Dolarihracat gerçekleştirmiş ve il sıralamasında 13’üncü sırada yer almıştır. Türkiye ve Kayseri ihracatı Ocak ayında da bir önceki aya göre düşüş göstermiştir. Kayseri ihracatında yüzde 12,62 düşüş yaşanmıştır. Bu durum endişelenmekte ne kadar haklı olduğumuzu göstermiştir. Yılın ilk ayında böyle bir düşüş yaşanması, umarım üreticide olumsuz bir hava oluşturmaz.

Umarım bu düşüş önümüzde ki aylarda yaşanmaz.

Yazarın Diğer Yazıları