Levent ÇİL

KENEVİR SEVDASI

Levent ÇİL

Türkiye bir kaç gündür kenevir konusunu konuşuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ile daha çok konuşmaya başlandı. Kayseri tarafını da belirttikten sonra devam edelim. Türkiye’de 18 ilde sınırlı ve kontrollü ekim gerçekleştiriliyordu. Kayseri’de eklenince 19 il için kenevir konusunda izin çıktı. Çiftçilerin kenevir ekiminde teşvik edilmesi için şartların önümüzdeki günlerde açıklanacağı söyleniyor. Bakıp, bekleyip, göreceğiz…

Tabi kenevir, bizim insanımızın şüphe ile baktığı ürünlerden biri. Bir nevi ÖCÜ gibi baktığımız ürünlerden. İnsanların neden böyle düşündüğünü de çok iyi biliyoruz. Özellikle bazı çevrelerin kullandığı beyinsel faaliyetleri etkileyen bir bitki. Bugüne kadar birçok insan kenevir ekimi nedeniyle gözaltına alındığını biliyoruz. Enson Erciyes Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışan Abdullah Çobandır. Yaptığı bilimsel çalışmalar ile dikkat çeken Çoban ve oğlu yeni bir çalışma yapmak isterken ve bu deneylerde kullanmak amacıyla kenevir bitkisi ektiler ama başlarına gelmeyen kalmadı.

Gözaltına alındı, görevinden uzaklaştırıldı.  Dediğim gibi başına gelmeyen kalmadı.

Bu konuyu neden anlattım? Şimdilerde sayın Cumhurbaşkanı söyledi diye Kenevir için methiye dizenler var. Neredeyse kenevir için ilahi bir varlık muamelesi yapacaklar. Anlıyoruz sayın cumhurbaşkanını çok seviyorsunuz… Beğeniyorsunuz… Yaptıkları hoşunuza gidiyor… Benimde hoşuma giden çalışmaları var. Ama sırf bu nedenle bir bitkiyi bu kadar yüceltmeyin. Son günlerde kenevir için övgüler dizenlere “keneviri nasıl bilirsiniz?” diye bir ay önce sorsaydık alacağımız cevaplar çok kötü olabilirdi. Ama sayın cumhurbaşkanı söyleyince övgüler en yüksek tonda. Ayarımız yok yani.

Tarımda dışa bağımlı olduğumuz bir dönemde, samanı, mercimeği, danayı dışardan alan ülkemiz milyonlarca lirayı maalesef başka ülkelere veriyor. Kenevir bu bağımlılıkta belki de en küçük paya sahiptir. Bu nedenledir ki konuyu ilahileştirmek yanlıştır. Denetimi zor olan bir bitkidir. Bu nedenle iyice düşünülüp öyle karar verilmeli. Yanlış bir karar demiyorum ama uygulama konusunda sıkıntılara dikkat edilmeli.

Yazarın Diğer Yazıları