Levent ÇİL

İŞ GÖREMEZ RAPORLARI…

Levent ÇİL

İnsanlar zor şartlarda yaşıyor. Şartların zorluğu kadar daha da zorlaştıranlar çıkıyor maalesef. Daha dün yaşandı. Kayseri’de 71 yaşında ki bir vatandaş. Yüzde 88 engelli olduğu söyleniyor. Ama, Yüksek Sağlık Kurulu’ndan çok farklı bir rapor düzenleniyor kendisine. Deniyor ki; “sen yüzde 66 çalışabilirsin” Adam şaşkın…

Eşi şaşkın.

Çocukları şaşkın…

Mustafa Kaygısız ismi.  Beyninde tümör olduğu söyleniyor. Safra kesesinde taş var. Bir yıl önce felç geçirerek yatağa bağlı olarak ailesinin yardımı ile hayatını sürdürüyor. Ailesinin yardımı olmadan hareket edemiyor. Yani başkasının desteği olmadan yaşayamıyor.

Ama Yüksek Sağlık Kurulu bu adama yüzde 66 çalışabilir raporu veriyor. Hekim olmadığımız için, uzman olmadığımız için bu raporu sorgulamak bize düşmez ama sanırım ortada bir yanlışlık var. Kimse yatağa bağlı olarak yaşamak istemez. Bu nedenle Mustafa Kaygısız’a çalışabilir raporu verilemeyeceğini düşünürüm. Hiç kimse beyninde tümör olmadığı halde “bende tümör var” demez. Bu nedenle raporda yanlışlık olduğunu düşünürüm.

Evet… İyi niyetli olarak bu raporda bir yanlışlık olduğunu düşünürüm.

Yeniden, daha geniş çaplı bir rapor hazırlanmasını tavsiye derim ilgililere. Mustafa amca’nın tek isteği malülen emekli olmak. Bu yaşta ki insanın başka ne derdi olabilir ki.

 Farzedin ki yalan söylüyor.

Farzedin ki rapor doğru.

Adam 71 yaşında yahu. Bu adama ayrıcalık tanısanız, ne olur. Ama bu adamın ihtiyacı var belli ki. Çevrenizde aslında çok daha sağlam olduğu halde rapor verdiğiniz hiç kimse yok mu? Bence vardır. Elinizi vicdanınıza koyun.

İşin daha ilginç tarafı. Mustafa Kaygısız’a daha önce yüzde 88 engelli raporu verilmiş. Siz 71 yaşında ki bu adama yüzde 66 “çalışabilir” raporu veriyorsunuz. 65 yaşında ki insanlara “yaşlılık aylığı” bağladığımız ülkemizde 71 yaşında ki Mustafa amcaya çalışabilir raporu veriyorsunuz.

Aferim size.

Yaptığınız bu çalışma, verdiğiniz bu rapor ile devlet size üstün başarı belgesi verecektir. Keşke her işinizi Mustafa amcaya verdiğiniz rapor gibi ciddi yapsanız. Keşke memleketin tüm meselelerine Mustafa amca için gösterdiğiniz hassasiyetle yaklaşsanız.

Aferim size.

Ülke menfaatlerini koruyup kolladığınız için!...

Öyle ya. Her babayiğidin harcı değildir, 71 yaşında olan, beyninde tümörü bulunan, felç geçirip yatağa bağlı yaşayan, ayrıca safrasında taş olan birine “çalışabilir” raporu vermek, her babayiğidin harcı değildir.

Yazarın Diğer Yazıları