Levent ÇİL

HEY GİDİ 2018…

Levent ÇİL

2018 Yılını geride bıraktık. Birçok olayla. Birçok sansasyonla. Cemal Kaşıkçı’dan, rahip Brunson’a kadar. Olmadık işler geldi başımıza. Tabi doğal olarak bazı sonuçları da olmadı değil. Sonuçları ağır oldu. Dövizin beklenmedik yükselişi belki de 2018 yılının en kötü gelişmesiydi. Dengeler alt-üst oldu. Ekonomi bozuldu. Üretim durma noktasına geldi. Bugün, her ne kadar adına “kriz” demek istemesek de zorlu bir dönemden geçiyoruz.

2018 yılı tuhaftı. Hiç ortada yokken, hiç gündeme gelmemişken bir anda seçim konuşur olduk ve kendimizi seçim çalışmalarının içinde bulduk. Bir bakmışız ittifaklar olmuş, partiler birbirleri ile sarmaş dolaş seçime gidiyoruz. Gittik nitekim. Ha birde başkanlık sistemimiz oldu. 2018 yılında başkanımızı da seçtik.

Ayrıca, 2018 yılında çok farklı bir gelişme daha yaşandı. Bir çoğunuz unuttu belki ama aslında çok önemliydi. Belediye başkanları görevlerinden alındılar. “Metal yorgunluk yaşıyorlar” denilerek bazı belediye başkanları görevlerinden alınıp yerine yeni isimler atandı. Koca koca belediye başkanları da sessiz sedasız bu görevleri bıraktılar.

-Sebep? “Metal yorgunluk”

-Yorgunmusunuz? “Hayır”

Ama biz bunu da yaşadık.

Dış politikada, bazı ülkeler ile inişli çıkışlı dönemler yaşadık. Rusya ile çok yakınlaştık, Amerika ile aniden adeta düşman olduk, Almanya ile Holandayla bir küstük bir barıştık. Bir anda düşman olduklarımızda oldu, yeni dostlujklarımızda. Katar ile yakınlaşırken Suudi Arabistan’a cephe açtık.

Elbette tüm bunların bir sebebi vardı.

Devlet büyükleri bu gelişmeleri bizlere anlattılar.

Kimi zaman “honi” ile anlattılar, kimi zaman “cetvelle” anlattılar.

Biz anlamadık, anlayamadık.

Başkanlık sistemi ile yeni bir yönetim anlayışımız olurken yeni yeni uygulamalarımız da oldu.

Elbette tüm bunların bir yansıması olacaktı.

Oldu. Yansımalarını genellikle ekonomik olarak gördük.

2018 yılı bizim için ekonomik anlamda zorlu geçti.

Yeni programlar açıklandı. Mali programlar çerçevesinde mali disiplin uygulandı. Geldiğimiz noktada esnaf sıkıntılı bir süreçten geçiyor, işçi sıkıntılı bir süreçten geçiyor. En önemlisi sanayicimiz sanayicimiz sıkıntılı bir süreçten geçiyor.

Anlayacağınız 2018 yılı ülkemiz ve Kayseri için tuhaf bir yıl oldu.

2019 yılı daha da ilginç geçecek gibi. Çünkü gelişmeler onu gösteriyor. Dün İl başkanları ile telefon bağlantısı yaptığımda yaptıkları açıklamalar pek de olumlu değildi. İşte bu gelişmelerin gölgesinde 2019 yılına girdik ve ne yazık ki önümüzde yerel seçim var.

Yine ittifakların yapıldığı, seçmenin kafasının karıştığı bir yerel seçim.

2019 hayırlı olsun.

Yazarın Diğer Yazıları