Levent ÇİL

AK PARTİLİ CAHİT ÖZDEN MHP'DEN, MHP'Lİ KAZIM YÜCEL AK PARTİ'DEN…

Levent ÇİL

Cumhur ittifakının Kayseri’de olduğu gibi Türkiye genelinde, özellikle Anadolu illerinde zorlanacağı ortada. Kayseri’de yaşanan gelişmelerden biliyoruz. Bir çok okuyucu ve izleyici mesajları alıyoruz. Serzenişlerin çoğu adil bir dağılım olmadığına dair. Hatta MHP aleyhine adaletsizlk olduğuna dair. MHP’nin önemli isimleri birer birer açıklama yapıyorlar. Siyaseten beklentileri olmayan isimler bunlar. Ama düşünceleri önemli olan isimlerin. Tabanı en iyi tanıyan ve bu nedenle de saygı gören isimler. İhanetle suçlanacak isimler değil. Dertleri partilerinin ve partililerinin beklentilerini dile getirmek. Elbette Mevcut il başkanının o’nlar gibi açıklama yapmasını bekleyemeyiz. Elbette milletvekillerinin o’nlar gibi konuşmasını isteyemeyiz. Sıkıntı yaşarlar. Lakin ortada bir sıkıntı var. Sadece MHP için değil Ak Parti için de aynı sıkıntı var.

24 Haziran seçimlerinde yapılan ittifak kamuoyunda çok çabuk kabul görmüştü. Çünkü özellikle Milliyetçi-muhafazakar kesim ve dahi ülkücüler bu ittifakı benimsemiş, böylelikle seçim sürecinde sıkıntı yaşanmamıştı. Ama şimdi?  Bir rahatsızlık olduğu gün gibi ortada. Bu rahatsızlıklardan kaynaklı sorgulamalar oturmalarda, ziyaretlerde yani siyasetin konuşulduğu her yerde dile getiriliyor. Böyle olunca da adayların açıklanma süreci uzayıp gidiyor.

Evet, Genel Merkezler ittifakın yürütülmesi için yoğun çaba sarfediyor. İttifaka zeval gelmemesi için talimatlar veriyor ama bu herkesin kayıtsız şartsız ittifaka oy vereceği anlamına gelmiyor. Bu nedenle parti genel merkezleri çok daha farklı ve çok daha akılcı bir seçim stratejisi uygulamalıydı. Biliyoruz, ilk kez yerel seçimlerde bu denli geniş kapsamlı ittifak yapılıyor. Ama her ne olursa olsun ittifak görüşmeleri partiler üzerinden yapıldığı zaman ortaya sıkıntılar çıkıyor. MHP’ye oy verenler kandırıldıklarını düşünüyorlar ya da  daha sonra sıkıntı yaşacaklarını söylüyorlar.

İşte bu endişelerin ortadan kaldırılması, insanların rahatsızlığının önüne geçilmesi, doğal olarak gerçek manada ittifak yapılması ve oy kaybının önüne geçilmesi için yapılacak tek şey isimler üzerinde ittifak kurulmalı.

Yazımın başlığında temsili olarak verdim isimler.

Eğer ittifakın çıkarsız, beklentisiz ve de samimi olduğunu göstermesi için önemli. Böyle yaparsanız parti tabanlarınız mutlu olur. Böyle yaparsanız o ilçe senin, bu ilçe benim tartışması yapmamış olursunuz.

Örnek veriyorum.

Ak Parti’nin bir dönem il başkanlığını yapmış olan ve ismi Melikgazi için geçen Hüseyin Cahit Özden’i MHP’den aday gösterirseniz (veya bir başka ismi aday ederseniz) parti tabanları birbirlerine yaklaşır. Milliyetçi Hareket Partisi’nin Kocasinan Belediye Başkan aday adayı Kazım Yücel’i Ak Parti’den aday gösterirseniz (veya bir başka ismi) partinin tabanında yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırırsınız.

Bu uygulamaları diğer ilçelerde de gerçekleştirirseniz gerçek anlamda, beklentisiz, çıkarsız ve “birbirini ütme” yanlış anlamasını ortadan kaldırmış olursunuz. Eğer ittifakın başarılı olması isteniyorsa bu uygulamaya geçilmesi düşüncesindeyim. Bu konuya böyle bakarlarsa parti yöneticileri ancak öyle kazanırlar.

Büyükşehir Belediye Başkan adayı sayın Büyükkılıç isimi üzerinde nasıl ortak bir yaklaşım sergilenmişse belirlenecek isimlerde aynı etkiyi gösterecektir. Çünkü, ortada “senin partim, benim partim” tartışması değil, “bizim adayımız” birlikteliği sağlanacaktır.

Bunun için geç kalınmış değil. Ama, ilçe pazarlıkları ve bu pazarlıklar sonunda beklentiye cevap verememe durumu her işki partinin ittifakına zarar verecektir.

Yazarın Diğer Yazıları