Levent ÇİL

ADAYLAR VE İTTİFAKLAR…

Levent ÇİL

Biri millet ittifakı, diğeri cumhur ittifakı. Türkiye bu iki ittifakla 24 Haziran seçimlerinde tanıştı. Sonra yaşanan süreçte herkes kendi yoluna gidecek derken bir baktık yerel seçimler geldi. Parti başkanları ittifak olacağını söyleyince açıkçası bunun yerelde zor olacağını düşünenlerin sayısı çok fazlaydı. Adına, İster “beka sorunu” deyin isterseniz “varolma sorunu” isterseniz “türkiye’nin gelecek sorunu”  diyelim.

Bu beraberliklere karşı değilim ama bu mecburi birlikteliklere çok farklı anlamlar yüklemenin doğru olmadığını düşünenlerdenim. İşin özü belediyeler ve ülke yönetiminde söz sahibi olmak istemenin bir başka şeklidir.

Gelelim ittifakların aday çıkarma şekillerine…

Bu konu parti tabanlarında olağanüstü tepkilere neden olmaktadır. Bu birlikteliklerin ortaya çıkardığı rahatsızlıklar sesli dillendirilmese de özellikle Cumhur ittifakının tabanlarında müthiş bir rahatsızlık yaratıyor. Aynı şekilde millet ittifakının da bu rahatsızlıklardan nasibini aldığını söyleyebiliriz. Millet ittifakı biraz daha rahat. Kimin ne istediği ve ne alacağı az-çok biliniyor. Bu nedenle tepkiler en alt seviyede.

Ama MHP ve Ak Parti ittifakı özellikle adaylar açıklandıkça daha üst seviyeler çıkıyor. Genel Başkan tepkisi ve “ihanet eden” damgası yememek için sessiz kalmayı tercih edenler var.

Daha öncede yazmıştım.

Aday belirleme süreci ve sistemi sanırım yanlış gidiyor. Partiler üzerinden görüşmeler yapılıyor. Oysa isimler üzerinden yapılsaydı bugün yaşanan tepkiler en alt seviyede olabilirdi. Kayseri’de hem MHP’nin hemde Ak Parti’nin üzerinde anlaşılacak o kadar iyi isimler var ki. Kimsenin “bunu neden aday gösterdiler” tepkisi vermeyeceği çok isim vardı. Ama yapılmadı. İttifak görüşmeleri partiler çerçevesinde yürütülünce tepkiler yaşanır oldu.

Pazarlıklar ilçeler üzerinden yapılmasa daha iyi olurdu. Ak partili bir isim MHP’den aday gösterilebilir, MHP’li bir isim Ak Parti’den. Doğal olarak “kaç ilçe bize,şu kadar ilçe size” rahatsızlığı da ortadan kalkmış olurdu.

Sonuç olarak içinde bulunduğumuz yerel seçimde ittifak ilk kez yaşanan bir durum. Öğreneceğimiz yeni bir sistem olacak. Hataları yaşayarak göreceğiz.

Lakin bu süreçte tepkiler ve itirazlar  baskı ile finditilmeye çalışılıyor. Doğru değil. Demokratik değil.

Yazarın Diğer Yazıları