Dursun BERKOK

ABD Artık Amacını Gizlemiyor!

Dursun BERKOK

Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, İsrail Başbakanı Netanyahu ile  görüşmesinden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, terör örgütü YPG/PKK’yı  kastederek, Amerika’nın Suriye’den çekilmesinin Türkiye’nin "Kürt savaşçıların"  güvenliğini garanti etmesi ve DEAŞ'ın yenilmesi koşuluna bağlı olduğunu  söylemişti.

 

Ayrıca, Washington'dan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun “Türkiye, PYD-YPG'yi korumaya söz verdi”, açıklamasını yapması, Ankara'da büyük gerginlik yarattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerek Pompeo'nun, gerekse Bolton'un yaptığı açıklamalara partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada sert tepki göstererek, “Bolton’un verdiği mesajı yutmamız mümkün değil. Bunlar bu ülkede benim Kürt vatandaşım kimdir, YPG kimdir sanırım bunları tanımıyorlar. PKK-YPG/PYD benim Kürt kardeşlerimin temsilcisi olamaz. Biz bu terör örgütü mensuplarını ister Kürt vatandaşlarımızın, ister Arapların içinden çıkmış, ister Türklerin içinden çıkmış olsun teröristse hakkından geliriz” dedi. Ancak Pompeo'nun “Türkiye, PYD-YPG'yi korumaya söz verdi”, açıklamasına bir açıklık getirmedi. Erdoğan ne, ‘evet PYD-YPG'yi korumaya söz verdim.’, dedi, ne de, ‘hayır, PYD-YPG'yi korumaya söz vermedim, Pompeo yalan söylüyor’, demedi. Bu konuda Erdoğan bir açıklama yapmadığı takdirde, akıllarda bir soru işareti hep kalacaktır. Eğer böyle bir “Türkiye, PYD-YPG'yi korumaya” söz verme durumu varsa, o sözü veren kim olursa olsun, popülaritesi ne olursa olsun siyasi hayatı biter.

 

Reuters Haber Ajansı, üst düzey bir ABD yetkilisine dayandırdığı haberinde, Bolton'ın bugün Türkiye’de İbrahim Kalın’a, "ABD, Türk güçlerin Washington'un Kürt dostlarına karşı kötü muamele etmesine karşı olacak" dediğini ve  “Bolton, Erdoğan’ın New York Times gazetesinde yayımlanan ABD’nin Suriye’den çekilmesine dair makalesinin yanlış ve saldırgan olduğunu Türk yetkililere belirtti”, dediğini de haber olarak verdi.

Bu gelişme üzerine Bolton Erdoğan’la görüşemeden apar topar gitti…

 

Türkiye – ABD ilişkileri, tarihinin en kritik günlerini yaşamakta! ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi, devlet ciddiyetinden uzak Trump’un saçma sapan çıkıntılıklar yapmasına bakılıp, ABD bu projeden vazgeçti demek imkânsızdır. Trump’un kadrosundaki geleneksel şahinler, Trump ayak sürüse bile, BOP’u gerçekleştirmeye çalışırlar. Bağımsız bir Kürdistan devleti yaratılması bu projenin en önemli hedeflerindendir. BOP’un gerçekleşme sürecinde, Geçmişte Irak'ta, bugün Suriye'de yaşananlar, yarın İran'da ve Türkiye'de de yaşanacaktır. BOP’a geçmişte destek veren hatta “Eşbaşkan” olan Erdoğan, şimdi BOP’un karşısında yer almaya mecburdur. Erdoğan ve Hükümetinin anlamakta zorlandığı ABD’nin uzlaşmaz tavrı, artık BOP’un gelinen safhasında, amaçlarının saklanamaz, gizlenemez durumunun sonucudur. ABD’ye göre BOP artık tamamlanmak üzeredir. Kurdurmak istediği Kürt devletini,  PKK/PYD’ye kurdurmayı planlamaktadır. ABD, kurduracakları Kürdistan’ın ‘askerini’ eğitmiş, o ‘askeri!’ de, onları yok etmeye azmetmiş olan Türkiye’ye korutturmak istemektedir! ABD kartını açmıştır! Bu durumda Türkiye’nin elinde tek bir seçenek kalmaktadır, o da, Suriye’de PKK/YPG’ye karşı harekâta başlamak, gerekirse PKK/YPG’yi korumakla görevli ABD askerleriyle de savaşı göze almak!

Artık final bölümündeyiz, hem PKK/YPG köpekleriyle, hem de, sahipleri ABD ile savaşmak farz oldu gibi! Taraflardan birisi tükürdüğünü yalamaz, geri adım atmazsa olacak olan bu…

Bu saatten sonra bize, hepimize, ‘dediydim/dediydi’, ‘ama/fakat/ancak/lâkin’ durumlarını bir kenara bırakmak, devletimizin, ordumuzun yanında saf tutmak görevi düşmektedir… Canla başla…

Hakk Devletimize, milletimize, askerimize yardım etsin…  

Yazarın Diğer Yazıları