WhatsApp grupları suç mu oluyor? WhatsApp neye sınırlama getirdi?

WhatsApp grupları suç mu oluyor? WhatsApp neye sınırlama getirdi?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Son günlerde Whatsaap üzerinde dolaşan bazı ses kayıtlarında Whatsaap gruplarının suç unsuru olarak kabul edileceği ve grupların kapatılarak yeniden açılması gerektiği şeklinde dolaşan bir bilgi vatandaşların dahil oldukları Whatsapp gruplarından çıkmasına neden oldu. Hatta öyle ki endişeye kapılan birçok vatandaş Whatsaap grubunu tamamen kapattı...

Peki bu bilgi doğru mu?

WHATSAAP NEYE SINIRLAMA GETİRDİ?

WhatsApp üzerinden telefonumuza gelen bir yazı, link, fotoğraf, video ya da ses kaydı gibi bir iletiyi 5 farklı kişi ya da gruba iletebiliyorduk.

Aslında şimdi de iletebiliyoruz ama bir şartla, gelen ileti birden çok kez iletilmediyse...

Gelen ileti birden çok kez iletildiyse ve siz birden çok kişiye iletmeye çalışıyorsanız, “Birden çok kez iletildi. En fazla 1 sohbetle paylaşabilirsiniz” uyarısı ile ve sadece bir kişiye iletme seçeceğiyle karşılaşıyorsunuz.

WhatsApp’tan konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre bu sınırlama COVID-19 salgını hakkında yanlış bilgilendirmeyi yavaşlatmak için uygulamaya konuldu.

Son dönemde Whatsaap üzerinden doğru ya da yanlış bilgilerin yayılmasında ciddi bir artış gözleniyordu.

WhatsApp’tan yapılan açıklamada , WhatsApp'ın kişisel sohbetlere yönelik bir platform olarak kalabilmesi için bu tür mesajların yayılmasını yavaşlatmanın önemli olduğu belirtildi, "Şimdi, getirdiğimiz bir sınırlamayla, bu tür mesajlar tek seferde sadece bir adet sohbete iletilebilecek." denildi.

WHATSAAP GRUPLARI SUÇ MU? 

Bir yandan WhatsApp bu tür düzenlemeler yaparken diğer yandan da WhatsApp üzerinde bulunan grupların suç sayılacağı mealinde ses kayıtları WhatsApp üzerinde paylaşılmaya başladı.

Bu ses kayıtlarından birinde şöyle deniliyor:

“Arkadaşlar biraz evvel bir avukat arkadaşım aradı. Meclis’te şu anda görüşülmekte olan yasa çıkmak üzereymiş. Bu WhatsApp gruplarıyla ilgili. Çok ciddi yaptırımlar cezalar gelecekmiş. Bana önerdiği şey dahil olduğum gurupların yöneticilerine söyle grupları kapatsınlar, aynı adla tekrar açsınlar ve tekrar davet etsinler. Yani yasa çıktığı günden sonrasına işlediği için daha öncekiler de silinmiş oluyor, arşive gitmiş oluyor. Bunu lütfen acilen yapın dedi. Çok ciddiydi. Ben şu anda yoldayım. Yönetici arkadaşların bir tanesi bana kalırsa grubu kapatsın. Yeni aynı isimle grup kurup tekrar hepimizi davet edip içine atıversin.”

Bu ses kaydı nedeniyle birçok vatandaş WhatsApp gruplarından çıktı birçok vatandaş WhatsApp gruplarını kapattı.

WhatsApp gruplarındaki yazışmaların takip edileceği, suç unsurlarının tespit edileceği, işlem yapılacağı gibi vatandaşı tedirgin eden paylaşımlarla ilgili AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin’in Twitter'dan yaptığı paylaşım ise geniş yankı uyandırdı.

Şahin, "WhatsApp grupları ile ilgili TBMM'de kanuni düzenleme gibi dolaşan asılsız bir haber ve ses kaydı var. TBMM'de Pazartesi gününe kadar görüşeceğimiz yasa teklifi içinde böyle bir kanun maddesi olmadığı gibi, görüşülen yasa İnfaz Yasası'dır, itibar edilmemeli." dedi.

SUÇ OLABİLECEK PAYLAŞIMLAR YAPMAYIN

Kayseri Olay Gazetesi olarak tavsiyemiz, hangi platformda olursa olsun vatandaşlarımızın suç unsuru oluşturacak paylaşımlar yapmamaları, kul hakkını da gözeterek küçük düşürücü ifadeler, yalan, iftira, hakaret, özel hayatın gizliliğini ihlal eden içerikler gibi paylaşımlardan uzak durmalarıdır.

PROF. DR. ERSAN ŞEN’İN GÖRÜŞÜ

Ünlü hukukçu Prof. Dr. Ersan Şen de bu konudaki görüşünü Hukuki Haber’de yazdı.

Şen, “Meclise sunulan Kanun teklifinin 56. maddesinin kanunlaştığı takdirde de herkesin sosyal medya hesaplarının, WhatsApp ve benzeri uygulamalar vasıtasıyla gerçekleştirdikleri haberleşmelerinin kontrol edilebileceği, bunların Devlet tarafından ele geçirilebileceği, dinlenip takip edilebileceği, bu alanda yapılan konuşmalarda ve yazışmalarda dikkat edilmesi gerektiği, bu konuşmalarda ve yazışmalarda suç unsuru olması halinde bunların ele geçirilebileceğine ve sorumlularının cezalandırılabileceğine dair yine sosyal medya üzerinde haberlerde doğruluk payı bulunmamaktadır.” ifadelerini kullandı. Ersan Şen’in yazısına ulaşmak için TIKLAYIN