Villa parseli tartışması büyüyor: Peşin parayla 115 hisse alan 103 kişi kim?

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin tartışmalı villa parseli ihalesinde CHP, Belediyeden bilgi istedi. Kurulan Kayseri Bağları Kooperatifinin 106 üyesi bulunurken, bu kooperatife ek olarak bireysel dahil olan ve 221 hissenin 115'ini alan 103 kişinin kimler olduğu merak ediliyor.

Villa parseli tartışması büyüyor: Peşin parayla 115 hisse alan 103 kişi kim?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin tartışmalı villa parseli ihalesinde CHP, Belediyeden bilgi istedi. Kurulan Kayseri Bağları Kooperatifinin 106 üyesi bulunurken, bu kooperatife ek olarak bireysel dahil olan ve 221 hissenin 115’ini alan 103 kişinin kimler olduğu merak ediliyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin, tartışmaları beraberinde getiren 221 adet villa parseli ihalesi ile ilgili dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer ve partinin Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Avukat Niyazi Ünalmış, Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden konuyla ilgili bilgi talebinde bulundu. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan ve Başkanvekili Mehmet Savruk ikiliyle dün belediye hizmet binasında görüştü ve yöneltilen sorulara yanıt verdi. İhale sürecinin ve sonrasında kamuoyuna yansıyanların şeffaflık konusunda akıllarda soru işaretleri bıraktığını belirten CHP’liler, özellikle kooperatife sonradan ek olarak dahil olan ve içerisinde belediye çalışanları ve yakınlarının da yer aldığı öne sürülen isimlerle ilgili sorular yöneltti. Ancak belediye yetkilileri, Encümen kararında yer almalarına rağmen bu 103 isim hakkında bilgi veremeyeceklerini savundu. CHP ise bu isimler açıklanmazsa şeffaflık sözleri havada kalır görüşünde.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin, Talas ilçesi Reşadiye Mahallesindeki 221 villa parseli için gerçekleştirdiği ihale ile ilgili tartışmalar sürüyor. Toplu yapılan ihalenin ardından belediyenin zarar uğratıldığını öne süren bazı çevreler, ihaleyi alan kooperatife daha sonra ek olarak bireysel katılımcılarında olmasının akıllarda soru işaretleri bıraktığını belirtiyor.

GÖRÜŞME BÜYÜKŞEHİR’DE YAPILDI! CHP’DEN DİKKAT ÇEKEN TALEP

Gündemde günlerdir yere alan konunun ve yaşanan tartışmaların ardından Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Grup Başkanvekili Özgür Özer ve partisinin Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Avukat Niyazi Ünalmış ile birlikte belediyeden iddialarla ilgili bilgi talebinde bulundu. Bu talebe belediye cephesinden olumlu yanıt geldi. Görüşme dün Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleşti. CHP’liler kamuoyuna yansıyan ve merak edilen konularda sorular yöneltti ve cevap istedi.
Mehmet Savruk

BEDEL TESPİTİNİ KİMLER YAPTI?

Görüşme yaklaşık iki saat sürdü. Görüşmeye Büyükşehir cephesinden Genel Sekreter Hüseyin Beyhan ve Başkanvekili Mehmet Savruk katıldı. CHP’li Özgür Özer, görüşmede öncelikle ‘ihalede bedel tespitinin kimlere yaptırıldığını?’ sorduklarını, ancak bu konuda tatmin edici bir yanıt alamadıklarını kaydetti. Tespit komisyonunun oluşturulduğunu ve içerisinde Talas Belediyesi, Emlakçılar Odası’ndan yetkililerin olduğunu kendilerine belirtildiğini anlatan Özer, ‘Biz bu konuda her şeyin şeffaf bir şekilde ortaya çıkmasını istiyoruz. Kafalarda soru işaretleri kalmamalıdır. Çünkü biz kamu malını korumakla mükellefiz ve millet adına da bize oy veren vatandaşlar adına da denetim görevimiz var. Bu kapsamda bedel tespitinin kimler tarafından nasıl yapıldığı konusunda şeffaflık yok. Bunun yanında ihalenin duyurusu konusunda da yeterince çalışma yapılmamış kanaati bizde oluştu. Gazete ilanı verilmiş, internet sitesinde yer almış, ama duyur konusunda genel olarak sıkıntı var’ diye konuştu.
‘MECLİS’TE SADECE ENCÜMENE YETKİ VEİRLMESİ GÖRÜŞÜLDÜ’
Söz konusu ihale gündeminin Kayseri Büyükşehir Belediyesi gündemine geldiğini ancak, burada Encümen’e yetki verilmesi hususunun sadece oylandığına dikkat çeken Özer, ‘Eğere bu parsellerin toplu satışı gibi şekilde gelseydi, biz karşı çıkardık, ancak bu şekilde gelmedi. Sadece Encümen’e yetki verilmesi şeklinde oylandı.’ dedi.

Hüseyin Beyhan ‘BİZ İSİMLERİNİ İSTEDİK, AMA VEREMEYECEKLERİNİ SÖYLEDİLER’

Kurulan Kayseri Bağları adlı kooperatifin ödemede güçlük çekince yanına 103 kişinin bireysek olarak eklendiğini de belirten CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer, şunları söyledi, ‘Bu 103 kişi şahıs yani bireysel eklenmişler. Kooperatif bu kişileri bireyse l olarak ortak almış. Biz isimlerini istedik, ‘kim bu 103 kişi?’ diye sorduk, ama bilgi verilmeyeceği söylendi. Bunun yanında yeterince duyuruldu mu ihale kamuoyuna dedik. ‘Pandemi süreci olduğu için katılım olmamış olabilir, bunun yanında o süreçte ihaleler ilgi görmediği için topluca karar aldık’ denildi. Bunun yanında bu 103 kişi ek olunca paraları hemen peşin ödemiş. Taksit falan yapmamış. Onların haberi oluyor, bir anda katılıp, paraları peşin ödeyip, parsel alabiliyorlar, ama kamuoyunda bu konuda yeterince bilgi sahibi olan yok. Bu durumda akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Bu kişiler kim diye ısrarla sorduğumuzda da bize ‘Kooperatif yönetiminin çevresindekilerdir’ yanıtı verildi.’

‘SONRADAN DAHİL OLAN 103 KİŞİ TOPLAMDA 115 HİSSE ALMIŞ’

Parsellerin toplu satış yerine parça parça satılması halinde belediyenin daha fazla kar elde edeceğini ve bunun yanında bu tür şaibelerin de ortaya çıkmayacağına dikkat çeken Özer,  103 kişinin tapularını hemen aldıklarını, ancak kooperatif üyelerinin tapularını halen alamadıklarının da akıllarda soru işaretleri bırakan bir diğer konu olduğunu söyledi. Özer, ‘Kooperatif tapuyu alamıyor, çünkü bu yönde halen genel kurul kararı almamışlar. Geçtiğimiz hafta sonu toplanılmış ve genel kurul kararı alınmış. Parseller için ihaleye girilmiş, bedel ödenmiş ama halen tapu alamamışlar. Çünkü tapu yükümlülüğünü sağlayacak genel kurul kararını daha geçen hafta toplanıp, almışlar. Toplamda 22 trilyonluk ihale, 5 trilyonu ödenmemiş ama teminat mektupları var. Belediye bu konuda kendini garantiye almış. 103 kişinin hepsi 100 Bin TL ödemiş ve tapularını almış. Hatta çifte tapu alanlarda var içlerinde. Çünkü 103 kişi toplamda 115 hisse almış. Geriye kalan 106 kişi de kooperatif üyesi. Bu kişiler parsellerini de kendilerine göre almışlar. Çünkü kooperatife üye olsalar, kura çekilmesi lazım ve istedikleri gibi parsel alamazlar. Yerleri belli olsun diye yandan giriş yapmışlar kooperatife.’ şeklinde konuştu.

‘ENCÜMEN KARARI İÇİN RESMİ BAŞVURU DA YAPACAĞIZ’

İhale ile ilgili olarak yeterince duyurunun yapılmaması, şeffaflığın olmaması gibi konuların ön plana çıktığını dile getiren Özer, ‘103 kişinin isimlerini ısrarla istedik, ama vermediler. Encümen kararında geçiyor bu isimler, ama meclis üyesine vermiyorlar. Veremeyiz deniyor. Yazılı olarak da başvuru yapacağım. Çünkü kamuoyu bu 103 kişiyi merak ediyor. Kim bu kişiler? Bize ‘kişisel verileri koruma kanunu vs. var’ deniyor. Kamu malının kişisel verisi olmaz. Encümen kararını bir meclis üyesi nasıl öğrenemez. Eğer bu 103 kişi kamuoyuna açıklanmazsa, bu tartışma bitmez, sular durmaz. Kamuoyu merak ediyor.  Bu konuda resmi başvuru da belediyeye yapacağız. Encümen kararında 103 kişinin ismi varsa, bu karar belediye meclis üyesine verilmelidir. Çünkü ben kamu adına denetleme yapmada da görevliyim. Bu halk bize oy verdi, onlar adına kamu malını korumalıyım. Eğer bir yanlışlık varsa da bu konuda uyarılarımızı yapmalıyız. Şeffaflık sözde değil, özde de olmalıdır’ dedi. Bir Meclis üyesinin denetim sorumluluğunun da bulunduğuna dikkat çeken Özer, ‘Bu resmi evrak talebimizin ardından verilmezse ilgili yasal yollara da başvuracağız’ diye konuştu.

ÜNALMIŞ: GEREKİRSE İPTALİ İÇİN DE GİRŞİMDE BULUNACAĞIZ

CHP Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Niyazi Ünalmış da ihale ile ilgili şeffaflığı zedeleyecek bazı durumların oluştuğunu belirterek, ‘Biz sorularımıza net cevaplar alamadık. İhale duyuru sürecinden bugüne bazı akıllarda soru işaretleri bırakacak durumlar var.  Parti kurullarında konuyu bir kez daha masaya yatıracağız. Kamu adına ihale ile ilgili akıllarda soru işaretleri bırakan noktaları takip edeceğiz. Gerekirse ihalenin iptali için de yasal yollarda girişimlerde bulunacağız. Çünkü bu tür ihaleler şeffaf yürütülmelidir. Kamu zarar etmemeli aksine daha fazla kar edeceği yollar aranmalıdır. Bu kamu görevlilerinin de sorumluluğudur. Biz bu işin takipçisi olacağız’ ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ’NDE BAŞKAN KONUYLA İLGİLİ NE DEMİŞTİ?

Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, tartışmalı 221 villa parseli konusu da gündeme geldi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Kazım Yücel, kamuoyunda toplu satılan parsellerin çok düşük rakamlarla satıldığı kanaatinin oluştuğunu söyledi. Başkan Büyükkılıç da iddialara yanıt vererek, ihalelin hukuka aykırı olmadığını söyledi ve dikkat çeken bir açıklama yaptı. Başkan Büyükkılıç, arsa alan belediye personelinin arsaları iade edeceğini duyurdu. 
Kazım Yücel
‘KİM MERAK EDİYORSA GELSİN, DOSYAYLA İLGİLİ DE BİLGİLERİ RAHATLIKLA VEREBİLİRİZ’
Büyükkılıç, ‘Burada hukuka aykırı herhangi bir işlemin olduğu kanaatinde değilim. Olduğuna inansam bugün yetkimi kullanırım. Bundan hiç kimsenin tereddüdü olmasın. Kim merak ediyorsa gelsin, dosyayla ilgili de bilgileri rahatlıkla verebiliriz’ açıklaması yapmıştı.