Vali Günaydın: Kayseri'de apartmanlardan ihbarlar alıyoruz!

Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, kentte artan vaka sayıları konusunda dikkat çeken uyarılarda bulundu.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Vali Günaydın: Kayseri'de apartmanlardan ihbarlar alıyoruz!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, kentte artan vaka sayıları konusunda uyarıda bulundu. Vatandaşlara seslenen Günaydın, “Misafir kabul etmeyin, komşu ziyaretlerini bırakın” çağrısı yaptı. Günaydın, “Biz insanlar bir araya gelmesin derken kuralarla uysunlar diyoruz. Bir araya gelindiğinde maske indirip, yemek yiyip, çay içmesinler. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uysunlar. Belirlenen kurallara uyulduğu takdirde hiçbir tehlike yok” dedi. Vali Günaydın, ayrıca vatandaştan ‘Apartmanda gün yapılıyor”  ihbarları aldıklarını da söyledi. Diğer yandan Günaydın, Kayseri’de yüzde 20’ler seviyesinde aşı sırası gelip de aşı olmayanların olduğunu belirterek, Bu vatandaşlarımızın uzmanların tavsiyelerine kulak asmalarını ve aşılanmalarını bekliyoruz” diye konuştu.  Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Koronavirüs tedbirleri kapsamında Cumhuriyet Meydanı başta olmak üzere kent merkezide beraberindekilerle birlikte denetim yaptı.   Denetimlerle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda da bulunan Vali Günaydın,  vaka sayılarının her geçen gün arttığı kentte bu artışın ana nedenlerinin araştırıldığını dile getirdi. Vatandaşlara seslenen Günaydın, “Misafir kabul etmeyin. Komşu ziyaretlerini bırakın. Parklarda çocuklarla birlikte oluşan yoğunluğun ortadan kalkması lazım. Site ve apartman önünde ailelerin bir arada olması ile birlikte kısıtlamaların ve alınan önlemlerin bir faydası kalmıyor.” dedi. 
 ‘Son zamanlarda vaka artışının en öneli nedeni ev ziyaretleri’
Vakaların ekiplerce araştırıldığını ve şu an en önemli artış nedeninin ev ziyaretleri ve uzun süreli misafir kabul etmenin yaşandığı ortamlar olduğunu kaydeden Günaydın, “Tematik denetimlere devam ediyoruz. Kurallarla ilgili hatırlatmalara devam ediyoruz. Vaka sayılarımız artıyor. Vakaların düşmesi hepimizin yapacağı çalışma ile olacak. Herkesin kurallara uyması, tedbirler uyması ile birlikte iyi sonuç almamız için lazım. Bu süreci az hasarla atlatmak istiyorsak kurallara herkesin uymasını sağlamamız lazım. Bizler hep ifade ediyoruz, son zamanlarda vaka artışının en öneli nedeni ev ziyaretleri. Bu ziyaretleri ertelememiz lazım, misafir kabul etmememiz lazım. Bunları ifade ediyoruz. Bütün vakalarla ilgili çalışma yapılıyor.  Sağlık ekipleri vakaların kaynağı araştırıyor. Yoğunluğun nerede olduğunu tespit etmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.
‘Ev ziyaretleri yapmayın’
Bazı ziyaretler yapılacaksa da mutlaka kurallara uyulması gerektiğini belirten Vali Şehmus Günaydın, “İhtiyacımız olduğunda tabiî ki büyüklerin yanına gideceğiz, ama oturma, ziyaret şeklinde uygularsan bunların sonuçları ağır oluyor,  tablo ağır oluyor” dedi. Hafta sonu uygulanacak kısıtlamalar konusunda da uyarılar da bulunan Vali Günaydın, şunları söyledi:  Hafta sonu kısıtlamaları geldi. Hafta sonu kısıtlamalarında sonuçları alabilmek için apartman, site içinde oturan vatandaşların komşu ziyaretlerini bir kenara bırakmalarını bekliyoruz. Oyun parklarında çocukların yoğun bir araya gelmesine engel olmamız gerekiyor. İstediğimiz sonuçları elde etmemiz için bu konuları da titizlikle uygulamamız lazım. İstediğimiz sonuçları alamazsak daha farklı kısıtlamalar gündeme geliyor. Hayatın her alandaki kısıtlamaları bir kenara bırakmak için bireysel tedbirlere uymamız lazım. Maske konusunda iyi bir hassasiyet var. Ev ziyaretleri, misafir kabul etmemede de bu hassasiyeti gösterirsek, çok yakında sonuç alırız.
‘Vatandaştan gün yapılıyor ihbarları alıyoruz’
Vatandaşların bazı oturmalar konusunda ihbarda da bulunduğunu anlatan Vali Günaydın,  “Vatandaş ihbarda bulunup,’ apartman içinde gün yapılıyor’ diyor. Ekipler gidiyor ve maalesef bu doğru çıkıyor. Etüt ve okullarda da belirlenen kuralların uygulanmasını ve tedbirlere uyulmasını talep ediyorum. Hep birlikte bunu gerçekleştirdiğimiz zaman vaka artışlarındaki azalışları konuşacağız. Sağlık çalışanları özveriyle görev yapıyor. Sağlık sistemi ile ilgili sıkıntı yok, ama olmayacağı anlamına gelmez. Vaka artışları devam ederse sağlık sistemi zorlanacak. Şu an öyle bir durum yok, bu durum yok diye rehavete kapılmaya gerek yok. Çok daha fazla tedbirli olmamız lazım” dedi.
‘Bir çay içmekle bir şey olmaz deniyor, ama çok şey olduğunu girdik’
“Mantı kesme, gün gibi buluşmalar devam ediyor. Nişan törenlerini de çok yoğun şekilde kalabalık şekilde icra eden aileler var. Bunlar sıkıntılı şeyler. Kaçınmamız lazım” diyen Vali Şehmus Günaydın, “Söz kesilecekse, nişan yapılacaksa törenleri de dikkatli yapılması lazım. Bir araya gelmeler hep risk. Risklerin yüksek olduğu alanlarda birliktelikleri asgariye indirmek lazım.Bir araya gelmekle bir çay içmekle bir şey olunmaz deniyor,  ama çok şey olunduğunu gördük” diye konuştu.
‘Biz kimse bir araya gelmesin demiyoruz, ama maske, mesafe kuralarla uyulsun’
Bir araya gelmelerde bireysel tedbirlerin uyulmasın önemli olduğunu da dile getiren Günaydın, “Bireysel olarak tedbirlere uyarak, mesafe koruyup, yeme içmeyi bir kenara bıraktıktan sonra bu işlere devam edeceğiz.  Hayatın her alanında getirilen kurallara uyarsak sorun kalmaz. Biz kimse ziyaret etmesin,  gitmesin demiyoruz ama giderken de tedbirler uyulmalı. Biz tedbirlerden uzaklaşıyoruz. Maske çıkarıyor, çay kahve geliyor ve sıkıntılar ortaya çıkıyor. Mutant virüs çok fazla yayılıyor.  Bunları düşünerek,  bir araya gelmelerde maske, mesafe uymamız gerekiyor. Bunları yapınca sorun olmaz”  şeklinde konuştu.