UÇAK ÜRETİM MERKEZİNE TALİBİZ

UÇAK ÜRETİM MERKEZİNE TALİBİZ
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın, Berlin ziyaretinde Türk yatırımcılara ait Aquila havacılık şirketinin Türkiye'de uçak fabrikası kurmayı planladığını söylemesi üzerine Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu , harekete geçti. “Kayseri olarak uçak üretim merkezine talibiz” diyen Palancıoğlu, “Türkiye’nin ilk Uçak Fabrikası Kayseri’de yapıldı. Bu açıdan Kayseri gerek sanayi alt yapısı, gerek teknik elemanları ve gerekse sanayicileri olarak buna hazırdır.” dedi.

 

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, “Kayseri sanayisi alt yapısı ve teknik elemanları ile uçak fabrikasına hazır” açıklaması yaptı. Palancıoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın, Aquila havacılık şirketinin Türkiye'de uçak fabrikası kurmayı planladığını ve bu nedenle de uçak fabrikası yatırımı için yer arayışına başlandığını  açıkladığını hatırlattı.

“KAYSERİ UÇAK KONUSUNDA MERKEZ”

Bakan Varank’ın, “Böyle bir yatırım için bir piste ihtiyaç var. En kısa sürede kendilerine en uygun yeri bularak üretim tesislerini kurmalarını istiyoruz” şeklinde konuştuğunu belirten Palancıoğlu, “Bu konuda her türlü imkan Kayseri’de var. Önümüzdeki yıl teknoloji ortaokulu ve lisesi ile bu bütünlüğü tamamlayacağız. Şu anda Uçak müzesi çalışması devam eden alan ile Hava ikmal Bakım Merkezi ve Erkilet Hava Üssü Kayseri’yi uçak konusunda merkez haline  getirmiştir.  Bu nedenle Kayseri olarak uçak üretim merkezine talibiz.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN İLK UÇAK FABRİKASI 93 YIL ÖNCE KAYSERİ'DE AÇILMIŞTI!

Havacılık, genç cumhuriyetin hayallerinden biriydi. 6 Ekim 1926’da Kayseri'de açılan uçak fabrikasıyla hayaller gerçeğe dönüştürülmüştü. “İstikbal göklerdedir” diyen Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye’de havacılığın gelişmesine büyük önem veriyordu.

II. Dünya Savaşı’yla birlikte fabrikada üretim yerine bakım ve onarım işlerine ağırlık verildi. Savaş sonrasında ise ABD’nin Marshall Planı devreye girdi. Marshall Planı çerçevesinde Türkiye’ye uçak ve motor da verildi. Bu nedenle fabrikada üretim durdu. Fabrika, 1950’de “Kayseri Hava İkmal ve Bakım Merkezi” olarak hizmet vermeye başladı.