SURİYELİLERİ ARAŞTIRALIM!

SURİYELİLERİ ARAŞTIRALIM!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş’ın da aralarında bulunduğu İYİ Partili bazı Milletvekilleri başta Suriyeliler olmak üzere sığınmacılarla ilgili olarak araştırma önergesi hazırlardı. Önergede ülkemizde yaşayan sığınmacıların gerçek sayılarının tespit edilmesi, kayıt altına alma tekniklerinin doğru ve anlaşılır olması ve bu konuda kurumların yaptığı çalışmaların, aldıkları önlemlerin yeterliliğinin araştırılması ile sorunun çözümüne yönelik ortak aklın bulunmasının amaçlandığı ifade edildi.

Şu an Türkiye’de 1.5 milyon Suriyeli’nin kayıt dışı olduğunun tahmin edildiğini belirten İYİ Partililer, bazı illerde hızla artan Suriyeli nüfusuna da dikkat çekerek, “2040’ta ne olacak? Bazı illerde arap nüfusu sayısı o il nüfusunun yüzde 60’ını oluşturacak” dedi. İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, araştırma önergesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Türkiye, stratejik göç mühendisliğinin sonucu olan bir Kavimler Göçü’yle karşı karşıyadır.” ifadelerini kullandı.

 

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş’ın, Suriyeliler başta olmak üzere sığınmacı sorununa yönelik çözüm önerileri devam ediyor. Bu kapsamda beraberindeki partili Milletvekillerinin de imzasıyla araştırma önergesi hazırlayan Ataş, ülkemizdeki sığınmacı sorununun çözümü için ortak akıl çağrısı yaptı. Hazırladıkları araştırma önergesini Meclis gündemine taşıyan Ataş, “Ülkemizde yaşayan sığınmacıların gerçek sayılarının tespit edilmesi, kamu bürokratlarının yanında, ulusal düzeydeki dernekler, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin de görüşleri dikkate alınarak iddia edilen sayıların ve bu sayılan kayıt altına alma tekniklerinin doğru ve anlaşılır bir şekilde ortaya konulması, ilgili kurumların yaptığı çalışmaların ve aldıkları önlemlerin yeterliliğinin araştırılması ve sorunun çözümüne yönelik ortak aklın bulunması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına görüşülmek üzere araştırma önergesi verdik. Ancak önerimiz de iktidar tarafından reddedildi” diye konuştu.

“TÜRKİYE, STRATEJİK GÖÇ MÜHENDİSLİĞİNİN SONUCU KAVİMLER GÖÇÜ’YLE KARŞI KARŞIYA”

Diğer yandan  partisinin önergesi hakkında konuşan  İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ ise dikkat çeken ifadeler kullandı. “Türkiye’de 6,7 milyon sığınmacı kitlesi var” diyen Özdağ, “Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en ağır sorun, hiç şüphesiz, 5,3 milyonunu Suriyelilerin, 1,4 milyonunu başta Afganlılar, Iraklılar ve İranlılar olmak üzere 195 ülkeden gelen sığınmacıların oluşturduğu toplam 6,7 milyon sığınmacı kitlesidir. Bu nüfus, Türkiye nüfusunun yüzde 8,5’unu oluşturmaktadır. Türkiye, stratejik göç mühendisliğinin sonucu olan bir Kavimler Göçü’yle karşı karşıyadır.” dedi.

“BU SORUN TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ! SURİYELİ NÜFUSU 7 MİLYON 460 BİNE ULAŞACAK”

Şu an ülkede yaşayan 3 milyon 800 bin Suriyelinin Türkiye’de kalması durumunda 2040 yılında Türkiye’deki Suriyeli nüfusunun 7 milyon 460 bine ulaşacağını anlatan Özdağ, şu ifadeleri kullandı, “ Kayıtlı-kayıtsız 5,3 milyon Suriyeli Türkiye’de kalırsa 2040 yılında nüfusu 10,4 milyona ulaşacak. Bütün sığınmacıların kalması durumunda ise 12,4 milyon sığınmacılardan oluşan bir nüfus oluşacak ki her 8 kişiden 1’i sığınmacı olacak Türkiye’de. Daha bugün bazı illerimizdeki durumun vahameti kendisini ortaya koyuyor. Şanlıurfa’da sadece kayıtlılar sayıldığında nüfusun yüzde 21’ini Suriyeliler oluşturuyor, Gaziantep’te yüzde 22’sini oluşturuyor, Kilis’te çoğunluğu oluşturuyorlar, Hatay’da yüzde 27’sini oluşturuyor, Adana’da yüzde 10’unu, Mersin’de yüzde 11,3’ünü oluşturuyor. Kayıtlı ve kayıtsız birlikte hesapladığımızda yüzde 28 Şanlıurfa’da bugünkü durum. Peki, 2040’ta ne olacak? Yüzde 43 olacak. Gaziantep’te kayıtlı-kayıtsız birlikte yüzde 29’unu oluşturuyor, 2040’ta bu rakam yüzde 46’ya çıkacak. Hatay’da bugün yüzde 39,4’ünü oluşturuyor, 2040’ta yüzde 64’ünü Suriyeli Araplar oluşturacak. Adana’da -eğer kayıtlı-kayıtsız birlikte hesaplanırsa- yüzde 26’sını Suriyeliler oluşturacak 2040’ta ve Mersin’de yüzde 26’sını oluşturacak. Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün göçmenlere yönelik çalışmalarının değerlendirilmesi ve sorunların sebeplerinin araştırılarak ele alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ediyoruz. Bu, bir parti teklifi değil Türkiye'nin geleceği, hepimizin geleceği. Bu konuyu Mecliste bir komisyon kurup araştıralım, gerçek rakamları birlikte görelim.” Haber: Cafer ZENGİN