Suriyeli çalıştırana teşvik geliyor!

Suriyeli çalıştırana teşvik geliyor!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ortaklığında Avrupa Birliği finansmanı ile hayata geçirilen “Mahir Eller Projesi” ile Suriyeli 30 bin kişinin mesleki becerisi belirlenecek, 20 bin kişinin yetkinliği belgelendirilecek, 3 bin kişiye de istihdam sağlanacak. Projenin hayata geçirileceği iller arasında Kayseri’de var.  Suriyeliler ile Türk vatandaşları arasında yüzde 35-65 oranını korumaya çalıştıklarını belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, proje ile firmalara ilk kez istihdam edecekleri  Suriyeli çalışanlar için teşvik verileceğini açıkladı.

 

 

 

İki sene sürecek olan proje ile Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusunun yoğun olduğu aralarında Kayseri’nin de yer aldığı illerde Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliği ile 30 bin kişinin beceri haritası çıkartılacak ve mesleki yetkinlikleri belirlenecek. Bunların arasından 20 bin kişi mesleki yeterlilik sınavlarına alınacak ve 15 bini belgelendirilecek. Belgelendirilen kişiler arasından 3 bin kişi istihdam edilecek. Ayrıca 2 bin kişi de Türkçe dil kurslarından yararlandırılacak.

 

 

 

 

‘Mahir Eller Projesi’nin açılış toplantısı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger’in katılımıyla gerçekleştirildi.

 

“TÜRKİYE EN AĞIR SIĞINMACI SORUNU İLE KARŞI KARŞIYA”

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en ağır sığınmacı sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Suriye iç savaşında 7 milyon Suriyeli'nin ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, bu insanların yarısının Türkiye'de misafir edildiğini dile getirdi.

 

 Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de bulunan Suriyelilerin hayatını kolaylaştırmak için, 32 milyar dolar harcama yapıldığına işaret ederek, "Devletimiz siyasi olarak yaraların sarılması için çalışırken, biz de ekonomik olarak yaraların sarılması için uğraşıyoruz." diye konuştu.

 

“ PROJEYE KATILANLAR KOLAY İŞ BULACAK”

 

Bu projeyle öncelikle geçici koruma altındaki Suriyelilerin en yoğun bulunduğu Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa'ya odaklanıldığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Mahir Eller Projesi ile mesleki yeterliliği, birikimi olan ve daha iyi çalışma koşulları arayan insanlara dokunmayı hedeflediklerini bildirdi.

 

“SURİYELİ ÇALIŞTIRACAK FİRMALARA TEŞVİK VERİLECEK”

Hisarcıklıoğlu, projeye katılanların hem daha kolay iş bulabileceğini hem de firmalara ve Türkiye'ye katkı sağlayacaklarını belirterek, şunları kaydetti: "12 şehrimizde yer alan tüm firmalarımızı, 'birlikte yaşamak ve birlikte çalışmak için' gönüllü işveren olmaya davet ediyorum. Hükümetimiz, burada da yanımızda olduğunu gösterdi. Firmalarımıza, proje kapsamında ilk kez istihdam edilecek geçici koruma altındaki Suriyeli çalışanlar için teşvik verilecek. Çalışma izni ücretleri ve yeni istihdam ettiği kişinin toplam maliyetinin yüzde 10'u, proje süresince 6 ay boyunca karşılanacak. İşverenlerimiz, bu proje kapsamdaki tüm süreçler için 12 şehrimizdeki odalarımızdan danışmanlık alabilecek."

 

 

Bu projenin sadece bir istihdam projesi olmadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, projeyle 30 bin kişinin mesleki yetkinliklerinin ve becerilerinin artırılmasının sağlanacağını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, projenin tamamında, Suriyeli sığınmacılar ile Türk vatandaşları arasında yüzde 35-65 oranını korumaya çalıştıklarını vurgulayarak, "Bundan sadece sığınmacı kardeşlerimiz değil, tüm Türkiye kazançlı çıkacak." dedi.

 

BAKAN SELÇUK SELÇUK: 4 MİLYON MÜLTECİYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da Mahir Eller Projesi'nin 12 ilde toplam 20 bin kişiye ulaşacağını belirterek, "Bu çalışmada 3 bin kişinin istihdam edilmesi mültecilerle birlikte vatandaşlarımızın ekonomik uyumuna ciddi katkı sağlayacak." dedi.

 

 

Türkiye'nin yaklaşık 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere 4 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Selçuk, şöyle konuştu:” Ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyeli mültecilerin yüzde 71'ini kadın ve çocuklar oluşturmaktadır. Dolayısıyla kadın ve çocuklara yönelik yürütülen sosyal uyum çalışmaları ayrı bir önem teşkil ediyor. Suriyeli aileleri bir arada tutmak, aile bütünlüğünü korumak adına çocukların düzenli olarak eğitime kazandırılması, annelerin iş ve meslek edinerek ailelerine destek olmaları sosyal uyum açısından atılması gereken iki önemli adım. Bugün gerek kamplarda ve gerekse şehirlerde Suriyeli çocuklar eğitim-öğretim imkanından yararlanmaktadır. Kendi çocuklarımız için sağladığımız her türlü eğitim imkanını hiçbir ayrım yapmaksızın Suriyeli çocuklar için de sunuyoruz."

“SGK İŞVEREN PRİMLERİNİN TAMAMININ, 6 AYA KADAR PROJE BÜTÇESİNDEN KARŞILAYACAĞIZ"

 

Bakanlık olarak sosyal yardım ve hizmetlerin yanı sıra mültecilerin istihdama katılmasına katkı sunduklarını vurgulayan Selçuk, “Bu proje ile 12 ilde yüzde 65'i geçici koruma altındaki Suriyeli, yüzde 35'i vatandaşlarımız olmak üzere toplam 20 bin kişiye ulaşılacak olması önemli bir hedef. Bu çalışmada 3 bin kişinin istihdam edilmesi mültecilerle birlikte vatandaşlarımızın ekonomik uyumuna ciddi katkı sağlayacak. Yaklaşık 15 bin kişinin sınavlarda başarılı olması ve belge almaya hak kazanması iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücüne kavuşması adına da önemli bir adım. Mesleki becerileri belgelendirilmiş kişilerin istihdam edilmesini teşvik etmek için asgari ücretin yüzde 10'u ve SGK işveren primlerinin tamamının, 6 aya kadar proje bütçesinden karşılayacağız."

 

BERGER: TÜRKİYE’DEKİ 2 MİLYON SURİYELİ ÇALIŞABİLECEK DURUMDA

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, şu an Türkiye’de 4 milyon civarındaki kayıtlı sığınmacının yaklaşık 2 milyonunun çalışabilecek yaşta olduğunu anımsattı. İş piyasasında sığınmacılar için şartların teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Berger, "Sığınmacıların işe alınması ve şirketler ile iş arayanların bir araya getirilmesi noktasında özel sektörü desteklememiz gerekiyor, bu son derece önemli. Bu amaç için bu proje aracılığıyla 15 milyon avro sevk edildi. Temel amaç, mesleki yönlendirme, deneme ve sertifikalandırma yoluyla sığınmacıların istihdam edilebilirliğini pekiştirmek." ifadelerini kullandı.

 

“3 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK”

 

 İki sene sürecek olan “Mahir Eller Projesi”, Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusunun yoğun olduğu Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerinde uygulamaya geçirilecek. Bu illerdeki Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliği ile gerçekleşecek proje kapsamında 30 bin kişinin beceri haritası çıkartılacak ve mesleki yetkinlikleri belirlenecek. Bunların arasından 20 bin kişi mesleki yeterlilik sınavlarına alınacak ve 15 bini belgelendirilecek. Belgelendirilen kişiler arasından 3 bin kişi istihdam edilecek. Ayrıca 2 bin kişi de Türkçe dil kurslarından yararlandırılacak.

“YAKLAŞIK BİN FİRMANIN ‘GÖNÜLLÜ İŞVEREN’ OLMASI HEDEFLENİYOR”

Projenin uygulanacağı 12 ilde yaklaşık bin firmanın ‘gönüllü işveren’ olması hedefleniyor. Proje kapsamında çalışan istihdam eden firmalar için çeşitli teşvikler verilecek. Bu teşvikler, çalışma izni ücretlerinin ödenmesi ve yeni istihdam ettiği kişinin toplam maliyetinin yüzde 10’unun 6 ay boyunca ödenmesi şeklinde olacak. Proje kapsamında istihdam edilenlerin tümünde işverenler bu teşvikten yararlanabilecek. Süreç içinde firmalara,  geçici koruma altındaki Suriyelilerin çalıştırılmasına ilişkin hukuki süreçler hakkında da danışmanlık verilecek.