SOSYAL MEDYADA PAYLAŞTIĞINIZ FOTOĞRAFLARA DİKKAT

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞTIĞINIZ FOTOĞRAFLARA DİKKAT
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kişisel Verileri Koruma Kanunu hakkında Olay Türk TV’de açıklamalarda bulunan Arabulucu Avukat Nuriye Şimşek, vatandaşları uyardı. Şimşek, “Çektiğimiz ve paylaştığımız fotoğraflarda 3. kişilerin olduğunu unutmamamız gerekiyor. Eğer paylaşım yapılacaksa bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Paylaştığınız fotoğrafta bulunan bir kişi bundan rahatsız olursa, herhangi bir hakkının ihlal edildiğini düşünürse bundan dolayı birden özel hayatın gizliliği suçlamaları ile karşı karşıya kalabilirsiniz” dedi.

Avukat Nuriye Şimşek, OlayTürk TV’de gündemde tartışılan Kişisel Verileri Koruma Kanunu ile ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Sansürsüz programında Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci ve İHA Bölge Müdürü Cem Atakan’ın sorularını yanıtlayan Şimşek, vatandaşları özellikle sosyal medya paylaşımları konusunda uyardı.

O PAYLAŞIMLAR SUÇ TEŞKİL EDEBİLİR!

“Sosyal medya da paylaşılan basit doğum günü kutlamaları, piknik, okul etkinlikleri gibi paylaşımlara o fotoğraftaki kişiler tarafından bir şikayet durumunda kişinin karşısına çıkabilir” diyen Şimşek, "Biz ülke olarak 1981 yılında bir sözleşme imzaladık kişisel veriler ile ilgili. Ceza kanununda da var kişisel veriler. Özel hayatın gizliliği olarak karşımıza çıkıyor ama Ceza Kanunumuzda düzenlemesi daha eski. Kişisel Verileri Koruma Kanunun dokunmadığı kişi ve mevzuat yok o yüzden herkesi ilgilendiriyor. Kanunu ikiye ayırabiliriz birincisi veri sorumlusu ikincisi veri sahibi. Veri sahibi sadece gerçek kişi olabilir. Tüzel kişilerin veri sahibi olamayacağını söyleyebiliriz. Bazen bir kanundan istisna tutulunca sanki her şey serbestmiş gibi görüyoruz ama başka bir kanunun onunla ilgili getirdiği düzenlemeler var. Kişisel veri nedir dersek adı, soyadı, TC kimlik numarasından tutun ip numarası, sosyal medyasına kadar kapsayan bir kanun. bir Kişisel verilerin sınırı yok. Bu yasanın sadece kişileri, şirketleri ilgilendirmediğini aslında kamu kurumlarını da ilgilendirdiğini büyük çapta çok fazla kişinin verilerini işleyen operatör şirketleri, sağlık kuruluşları, otel zincirlerini ilgilendirdiğini söylemek lazım. Sosyal medya da paylaşılan basit doğum günü kutlamaları, piknik, okul etkinlikleri gibi paylaşımlara o fotoğrafta ki kişiler tarafından bir şikayet durumunda kişinin karşısına çıkabilir. Paylaştığımız verileri sorgulamamız gerektiği konusunda bir farkındalık olması gerekiyor. Acaba suç teşkil eder mi? diye. Çektiğimiz fotoğraflarda 3. kişilerin olduğunu unutmamamız gerekiyor. Eğer paylaşım yapılacaksa bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Paylaştığınız fotoğrafta bulunan 3. bir kişi bundan rahatsız olursa herhangi bir hakkının ihlal edildiğini düşünürse bundan dolayı birden özel hayatın gizliliği suçlamaları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Kişisel Verileri Korunması Kanunu anayasal bir hak. Bunun yanında basın özgürlüğü de anayasal bir hak." şeklinde konuştu.

“O PROGRAMLARI KİŞİSEL VERİLER KARŞILIĞINDA İNDİRİYORUZ”

"Akıllı telefonlarımıza bedava diye indirdiğimiz uygulamalar aslında bedava değil kişisel verilerimiz karşılığında indiriyoruz” diyen Avukat  Nuriye Şimşek, “Dolayısıyla verilerimizi alıyorlar. Çünkü kişisel veriler para eden şeyler. Kanunda açıkça öngörülmüş ise pasaport almak istiyorsanız parmak izinizi vereceksiniz. Hastaneye gidiyorsunuz avuç içinizi istiyor. Eğer hizmet alacaksanız vermek zorundasınız. Kanun, aldığın veriyi ne amaçla aldın, ne kadar süre saklayacaksın? Bunun hesabını yap diyor” dedi.

“SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIM YAPARKEN DİKKAT EDİLMELİ”

Konuyla ilgili ceza yaptırımları konusunda da bilgi veren Şimşek, şu ifadeleri kullandı, “Ceza yaptırımlarını ikiye ayırabiliriz. İlk olarak kurulun verdiği cezalar var. Kurul kararlarına uymazsanız para cezası verilebiliyor. Para cezasının aralığı 5 bin lira ile 1 milyona kadar. Bu cezalar belirlenirken ihlal gerçekleştiren kişiye kaç veri sahibi bundan etkileniyor? İhlalin boyutu nedir? Bunlara göre para cezaları belirleniyor. Sosyal medya kullanıcılarının da bir şeyler yazarken, paylaşırken dikkat etmeleri gereken şeyler olduğunu unutmamaları gerekiyor. Güvenlik kameraları bulunan bir ortam eğer veri sorumlusuna ait bir ortamsa bazı tabelalar ile belirtilmesi gerekiyor. Kişisel verilerin korunması konusunda bir farkındalık oluşursa ve kişiler merak edip, bakarlarsa zaten ilgi arkasından gelecektir."

Haber: Hüseyin GÖKTAŞ