Sahabiye 'Şanzelize' olacak

Sahabiye 'Şanzelize' olacak
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, 38 Kent TV, Kay TV ve Erciyes TV ortak yayınında belediye çalışmalarını anlattı. “Kayseri basın tarihinin en büyük yani 60 bin metrekarelik stüdyosu”  denilen Sahabiye’de çalışmaların sürdüğü kentsel dönüşüm alanında gerçekleştirilen canlı yayında Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya ile 38 Kent TV Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci’nin, sorularını yanıtlayan Çelik, Sahabiye’de işlerin bugüne kadar aksamadan yürüdüğünü söyledi. Çelik, proje kapsamında ilk konutların 2020 yılında hak sahiplerine teslim edileceğini açıkladı.

Sahabiye  Projesi ile ilgili olarak Ocak 2015’te Meclis karı alındığını ve Mayıs 2015’te Bakanlar Kurulu’nda kararın çıktığını ifade eden Çelik, “Bu büyüklükteki bir projede işler çok hızlı ilerliyor. İşimiz bugüne kadar  aksamadan yürüdü” dedi. İstanbul’da Taksim, Ankara’da Kızılay meydanı neyse Sahabiye’de o oranda bir merkez” ifadelerini kullanan Çelik, “Bu bölgede 1 metrekare kamuya açık park yok. Ama proje ile birlikte 512 dönümün 312 dönümü park ve kamuya açık alanlar olacak. Yani proje alanının 3’te 2’si yeşil alan olacak. Birinci etapta 60 bin dönümlük alanı kapsıyor.  Zor bir alan, kıymetli bir yer. Malının kıymetini bilen insanlar, tabiki bilecekler. Böyle bir alanda çalışıyoruz” diye konuştu.

“HAK SAHİPLERİ İLE YÜZDE 98 ANLAŞTIK”

Sahabiye Projesi’nde hak sahipleri ile de yüzde 98 oranında anlaştıklarını anlatan Başkan Mustafa Çelik, şunları söyledi: “Bu vaziyette bile o kadar güzel çalışma yaptık ki, hak sahiplerinin yüzde 98’i ile anlaştık. Bu zor bir rakam.  Kalan yüzde 2’de bulunamıyor, miras sıkıntılar var. Bu konuda da çalışmalar sürüyor. Bedeli neyse, hak sahiplerine veriliyor” dedi. Sahabiye’de çalışmaları devam eden 1’inci etapta 10  bloğun olduğunu kaydeden Çelik, “İlk 5 bloğu kendi cebimizden paramızla yaptıralım. Sonrasında blokları yapmak kolay olur dedik ve çalışmalara başladık” diye konuştu.

“EVLERİN DEĞERİNİ BELİRLEMEDE TİTİZ BİR ÇALIŞMA YAPTIK”

Bölgede evlerin değerini belirlemek için objektif bir çalışma yaptıklarını söyleyen Çelik, “2 ayrı ulusal firmaya,yani Kayseri dışında faaliyet gösteren firmalarla evlerin değerini belirlemeleri için anlaştık. A  ve B firması mevcut yapıların değerini çıkardı. Kapı kolu detayına kadar puanlar çıktı ortaya. Sonra bizim kendi Kentsel Dönüşümdeki arkadaşlarımızda bir çalışma yaptı. Hepsinin ortalamasını aldık ve değerleri öyle belirledik” diye konuştu.

“KAT KARŞILIĞI GİTSEYDİK 3 SENE KAYBEDERDİK”

Yapılacak 620 dairenin 470’nin sahibi belli olduğunu ifade eden Çelik,  geriye kalan daireleri de 2’inci etap için kullanacaklarını söyledi. “Bunlar bir başarı öyküsü” diyen Çelik, şunları söyledi:   “Gecenin bu saatinde bu çalışma oluyor. Gece 12’lere kadar çalışılıyor. Bu inşaat kalitesini de görünce imza atıyor vatandaşlar. Diğer etaplarda da hemen başlasın diye vatandaşlar imza veriyor. Eğer biz burada kat karşılığı gidecek olsak, 3 sene zaman kaybederdik. İlk kısmı kendi gücümüzle yapıyoruz ki proje hızlı ilerlesin diye. Belediyenin cebinden tek kuruş bu proje için çıkmıyor. Alt yapı, kanal boynumuzun borcu o ayrı konu. Biz burada ilk etap için Kasım 2017’de ihalesini yaptık, Aralık ayında başladık. 2020’de inşallah hak sahiplerine konutları teslim edeceğiz.”

ESKİ ADLİYE BİNASI YIKILDI, VALİLİK BİNASI NE OLACAK?

Projenin tamamlandığında 4  Milyar TL’yi geçeceğini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, sorulan soru üzerine eski Adliye binasının yıkılması ile birlikte merak edilen Valilik binası ile ilgili de açıklama yaptı. Sahabiye’nin şehrin meydanını da ilgilendiren bir proje olduğunu söyleyen Çelik, “Vali Konağı, Tiyatro, Olgunlaşma Enstitüsü olan yerleri olduğu gibi muhafaza ediyoruz. Oralara dokunmayacağız. Valilik binası da yeni bir şekilde,  dokuya uygun yapılması lazım. Adliye yıkıldıktan sonra geriye çekilecek, yenisi yapılacak. İstasyon Caddesi’nin 3-5  misli büyüklükte bir yeni cadde de ortaya çıkacak.  Projeyi  farklı gösteren bu cadde. Benzetmek gibi olmasın ama ) O caddeye de Meclis’imiz toplanıp, uygun, yakışan bir isim verecektir. Her caddeye herkesin ismini koyan bir belediye olmadık, yakışanı yakıştığı yere koyuyoruz” dedi.

Şanzelize, Paris'in dünyaca ünlü alışveriş caddesi

“AK PARTİ İL BAŞKANI BU HAFTA NETLEŞİR, BENDE BAŞKAN PROFİLİNİ ANLATTIM”

AK Parti’de yeni il başkanı konusunda da bu hafta gelişme yaşanabileceğine işaret eden Çelik, şu ifadeleri kullandı. “Bu haftadan atanır, genel merkezimiz, teşkilatlanmadan sorumlu başkanlarımız  çalışma yaptı. Ben belediye başkanı olarak genel merkezin takdir edeceğiz her isimle çalışırım. Bunlar da şehrin gerçekler derim. İl başkanı profilini çizdim. Benim isim vermem şık olmaz, ama profili çizdim. Kimi takdir ederse onla çalışırım. Birkaç kez konuştuk Harun beyle. Söyleyeceklerimiz söyledik. Herkesle görüşelim diye gelindi buraya. Bu hafta netleşir, atama yapılır diye tahmin ediyorum. Mevcut yönetimden de atanabilir, dışarıdan da tercih yapılabilir. Genç, dinamik, kendini ispatlamış, yönetim kabiliyeti olan bir arkadaşımız inşallah göreve gelir. Genç dinamik derken, kafası, azmi, görüşü genç olsun, yaşı ilerlemiş olabilir ama öyle gayretli çalışıyor ki, 10 tane gence taş çıkartır. Gayret açısından genç olması lazım”

“HULUSİ AKAR BAKANIMIZ BİZİM İÇİN ŞANS”

Hulusi Akar’ın Milli Savunma Bakanı olmasını “Şans” olarak değerlendiren Çelik, “Millet Bahçesi ve Köşk Kışlanın içinden geçen yolla ilgili protokol imzalama imkanını hemşerimizle bulacağız. 3 senedir takip ettiğimiz bir işti. İnşallah protokolü imzalayıp, uygulamaya geçeceğiz. İnşallah seçimden önce de temel atarız.Protokol aşamasına geldik, zaten planlama aşamasını Çevre Bakanlığı yani Özhaseki Bakanımız yapmıştı” dedi.

“ULAŞIMDA ZARAR EDİYORUZ VE SENELİK 50 MİLYON PARA KOYUYORUZ”

Toplu taşımada yaşanan sıkıntıların çözümü için de çalıştıklarını söyleyen Başkan Mustafa Çelik, “Yeni aldığımız otobüsler var. Eylül, Ekim, Kasım gibi otobüslerin devamı geldiğinde toplu taşımada yaşanan sıkıntılarda giderilecek. Biz ulaşım konusuna önem veriyoruz. Yaptığımız işler ortada. Ama toplu taşıma konusuna da ayrı çalışıyoruz. Yani bir yandan şehrin trafiğine yönelik çözümleri ortaya koyarken, büyük yatırımları hayata geçirirken bağlantılı olarak toplu taşımaya da ayrı önem veriyoruz.  Senelik, yaklaşık 50 Milyon ulaşıma belediye olarak para koyuyoruz, katkı sağlıyoruz. Yani toplu taşımada zarar var. Ancak sosyal proje bu. Şehir olmak bu, uzakta oturanı cezalandıramazsın. Şimdi bilet ücretleri ile ilgili şikayet eden vatandaşlarımıza sesleniyorum. İşte Bünyan ya da diğer ilçeler olsun. Bütünşehir Yasası çıkmadan önceki ve şimdiki fiyatları karşılaştırsınlar. Ortada gerçek var ve biz bu gerçeklere göre yönetiyoruz” şeklinde konuştu.

ESKİ DEVLET HASTANESİ ARAZİSİ NE OLACAK?

Şehir Hastanesi’nin yapılması ile birlikte eski Devlet Hastanesi’nin arazisi ile ilgili de kamuoyunda ortaya atılan bazı iddialara yanıt veren Çelik, “Merkezdeki eski Devlet Hastanesi poliklinik hizmeti verecek şekilde yapacaklar. Hastane olarak devam edecek. O arsa, Sağlık Bakanlığına tahsisli Milli Emlak’a ait. Merkezde hastaneye ihtiyaç olduğu şehri yönetenler, sağlık politikasını yönetenlerce bilindiği için bir bölüm  ortada devam edecek. Ama burada asıl konu İldem, Beyazşehir, TOKİ bölgesi. Burada bir yer bulduk, planladık. İmar planı netleşti. Yüze yüze kuyruğuna geldik. Sağlık Bakanlığının hastane yapabileceği duruma getirdik. 200 ya da 300 yataklı bir hastane gündemde. O bölgede planlanmış yerlerle birlikte 275 bin nüfus var. Çevresindeki ilçelerle de 400 bin nüfuslu bir yer. Hastane yapılırsa daha da rahatlayacak” diye konuştu. Çelik, “Kayseri Üniversitesi nereye kurulacak?” yönündeki soruya da, “Planlayacağımız yerde ulaşım ve altyapıyı sağlamalısınız. 1-2 alternatif var, çalışmalar sürüyor. Netleşirse açıklarız” yanıtını verdi.

Haber: Cafer ZENGİN