Sağlık Bakanı Koca Koronavarüs açıklaması: Tünelin ucu...

Sağlık Bakanı Koca Koronavarüs açıklaması: Tünelin ucu...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. "Ölüm bildiriminde kullanılan form yeni değildir. 2013 yılından beri kullanılıyor" diyen Bakan Koca, son 24 saatte 65 vatandaşın hayatını kaybettiğini söyledi. Koca, bugün 112 bin 98 test yapıldığını da söyledi.  Yoğun bakımda doluluk oranının yüzde 67,1 olduğunu ifade eden Bakan Koca, bugün bin 245 kişinin de iyileştiğini söyledi. Ankara’da vaka sayısı yüzde 24,8 oranında düşüş yaşandığını belirten Bakan Koca, “İzmir’de yüzde 26 oranında düştü. Konya’da yüzde 43,5 oranında son 10 günde düştü” dedi.

YÜZ YÜZE EĞİTİMDE ŞU ANA KADAR SIKINTI YAŞANDI MI?

“Eğitimde vaka görüldü mü?” sorusuna Koca, “Bilim kurulunda görüşüldü. Birinci sınıflarla ilgili ciddi herhangi bir sorun yaşanmadı, şu ana kadar. 8 ve 12’ler için öneri var. Gelecek hafta daha net bir karar alma sürecine gelirse açıklarız” dedi.

TOPLUM BAĞIŞIKLIĞI

Toplum bağışıklığı ile ilgili de açıklama yapan Bakan Koca, “Taşıyıcılık ne durumda, bağışıklık durumu aradaki farkı görmek istiyoruz. Önümüzdeki hafta buna başlayacağız” diye konuştu.  Bakan Koca, "Toplum bağışıklığıyla ilgili Türkiye genelinde bir çalışma olmuştu. Antikor bağışıklığı hem de PCR yöntemiyle. 0.28 taşıyıcılık yüzde 0.82 gibi de koruyuculuk, bağışıklık sözkonusu idi. Aradan 2 aydan fazla zaman geçmiş oldu. Bu çalışmayı yeniden tekrarlama kararı aldık. Muhtemelen gelecek hafta başlanmış olur. Taşıyıcılık ne durumda? Bağışıklık durumunu ve aradaki farkı görmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

TOPLU TAŞIMADA HES KODU

“Bilim Kurulunun HES kodunun yaygın kullanılması noktasında önerisi var” diyen Koca, “Ulaşımda da pozitif olup, bu konuda toplu taşımayı kullananlara yönelik bir uygulama yaptık. HES’i yaygınlaştırmak için illerde kurullar karar alabilir” dedi. Koca, şunları söyledi: "Bilim Kurulumuzun daha önceki toplantılarında HES kodunun yaygın kullanılması noktasında önerisi olmuştu. Olabildiğince yaygınlaştırmak istediğimizi söylemiştim. Ulaşımda HES kodunun yaygın kullanılmasının önemini biliyoruz. Kart sistemine işlenerek pozitif veya riskli olan kimselerin binmesi önlenmiş olacak. Yabancı olan, cep telefonu olmayan kişilerle ilgili bu sorun yaşanabilir. Biz daha çok ağırlıklı pozitif olan, kartları olan bunları bloke edecek sistemin devreye girmesini önermiştik. Biz özellikle il kurullarının kendi bölgelerinde gerektiğinde bunu daha yaygın durumda çok rahatlıkla HES'i yaygınlaştırmak üzere bu kararları alabilir diyoruz."

"TÜNELİN UCU GÖRÜNDÜ"

Bakan Koca, “Yaklaşık yarı yarıya düşüş sağladık, aşı için önümüzdeki 2 ay gibi zaman kaldığı düşünülürse tünelin ucu göründü. Bazıları alacakaranlıkta iken yarın unutulacak bazı iddialar ortaya sürüyor. Bu yolun emekçilerin cevap hakkı vardır. Onlar adına konuşacağım. Kelimeleri yerli yerinde kullanmak gerekir. Salgınla birlikte hayatımıza giren bazı kelimeler oldu. Artık dalgalardan, piklerden değil, tedaviden, bağışıklıktan bahsediyoruz. Şimdi daha çok taşıyıcıdan, hastadan, ağır hastadan söz ediyoruz. Her vaka hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var. Büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor. Filyasyon ekiplerimiz ağırlıkla bunları tespit ediyor. Bunların salgın açısından önemi bulaştırıcı yani taşıyıcı olmalarıdır.” dedi.

"Bir haftayı İstanbul'a ayırdık. Toplam 23 ilimizin sağlık altyapısını, yürütülen faaliyetleri masaya yatırma fırsatı bulduk" diyen Koca,  "2 hafta önceki toplantımızda Ankara'yı değerlendirmiş, sayılardaki artışın yüksek olduğunu ifade etmiştim. Bu artış Anadolu'nun birçok bölgesini etkileyen bir durumdu. En fazla dikkat çeken yer Ankara'daydı. Ankara'da hasta sayısı son 2 hafta içinde yarı yarıya azaldı. Testlerin erken sonuçlanması, tedaviye erken başlanması, filyasyon ekiplerinin arttırılması, temaslı takibi ve izolasyon, semptomlulardan numune alınması bilinen hususlardır" şeklinde konuştu. 

 

 LİGLER SEYİRCİLİ OYNANACAK MI? DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “ligler seyircili oynanacak mı?” sorusuna yanıt verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bu konu gündemimizde bu hafta olmadı. Salgının şu döneminde seyircili oynanmaması konusunda daha önce önerimiz oldu. Salgın döneminde gündem olmadı. Salgının seyrine göre localardan başlamak üzere önümüzdeki haftalarda gündeme alabilir, ama şu an gündeme gelmedi”  dedi.