Rektör Çalış'tan yerli aşıyla ilgili dikkat çeken zaman açıklaması...

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof Dr Mustafa Çalış, Koronavirüs aşısında gelinen son noktayı açıkladı ve çalışmaların durumu hakkında bilgi verdi. Peki yerli aşının ne zaman uygulanması ön görülüyor?

Rektör Çalış'tan yerli aşıyla ilgili dikkat çeken zaman açıklaması...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN-  Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof Dr Mustafa Çalış, Covid-19 aşı çalışmalarında gelinen son noktayla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Üretilen aşının faz 3 çalışmalarının Çin aşısı gibi yabancı ülkelerde de uygulanacağını dile getiren Çalış, “Devletimize yerli ve milli aşı üretmek bizi mutlu ediyor” dedi.  

​​​​​​Kayseri Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof Dr Mustafa Çalış, Covid-19 aşı çalışmalarında gelinen son noktayla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Üretilen aşının Çin aşısı gibi yabancı ülkelerde de uygulanacağını dile  getiren Çalış, kendilerine en çok yöneltilen sorunun “zaman” olduğunu söyledi. Çalış, “Devletimize yerli ve milli aşı üretmek bizi mutlu ediyor” dedi.  

Kayseri Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof Dr Mustafa Çalış, Koronavirüse karşı geliştirilen aşı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Aşı konusunda üniversitenin önemli bir altyapıya sahip olduğunu dile getiren Çalış, “Aşı ‘2-3-4 yıldan önce olmaz’ denildi ama bizim etkin, yetkin araştırmacılara sahibiz. Kendini kanıtlamış merkezlere sahip olmamız bizi bu konuda hızlı davranmaya itti” dedi.

Şu ana kadar olumsuz bir yan etki görülmedi’

Şu ana kadar yürütülen faz çalışmalarında ciddi bir yan etkinin görülmediğini ifade eden Rektör Mustafa Çalış, “Faz 1 çalışma sürecinde 69 gönüllüden daha sonra bu rakam 44 gönüllü düşürüldü. Faz 1 güvenlik için önemli ve aşı adayımız güvenlik konusunda başarılı çıktı. Faz 2’de de  250 gönüllü belirlendi. İlk aşılama 10 Şubat 2021’de yapıldı. Şu ana kadar ciddi bir yan etki görülmedi.  Faz 2 çalışmasının Nisan ayı içerisinde tamamlanması bekleniyor” diye konuştu.  
‘Nisan sonunda faz 2 bitecek’
Faz 2 çalışmaları çerçevesinde 5 Mart 2021 tarihi itibariyle 110 kişide ilk dozlanmanın tamamlandığını dile getiren Çalış, Üniversite Öğretim Elemanları Dayanışma Derneği tarafından çevrimiçi olarak düzenlenen söyleşide, “İnşallah faz 2 çalışması Nisan ayının ortası gibi dozlanma biter. 15 günlük bir süre de değerlendirme yapılır. Nisan sonuna en geç faz 2’nin bitirilmesini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.
‘En çok zaman sorusu yöneltiliyor’
ERUCOV-VAC inaktif aşı adını verdikleri yerli aşı konusunda kendilerine en çok zaman konusunun yöneltildiğini dile getiren Rektör Çalış, “Zaman vermek istemiyoruz. Dikkat edilmesi gereken bir süreç. Her şeyin yolunda gitmesi, başarılı şekilde gitmesi gerekiyor. Allah’a şükür şimdiye kadar her şey başarılı ve inşallah başarılı bir şekilde de devam eder” dedi.
‘Erciyes Üniversitesi’ndeki aşı devletimizin aşısı’
Erciyes Üniversitesi’nde çalışmaları devam eden Koronavirüs aşısının Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’na (TÜSEB) devredildiğini, aşının Sağlık Bakanlığının yani devletin olduğunu ifade eden Çalış, “Devletimiz için aşı üretebilmek, yerli ve milli aşı geliştirebilmek bizi mutlu ediyor” şeklinde konuştu.
‘Çin aşısı gibi yerli aşıda yabancı ülkelerde uygulanacak’
Yerli aşı konusunda sadece Erciyes Üniversitesi’nde değil, diğer bazı merkezlerde de çalışmaların devam ettiğini belirten Rektör Mustafa Çalış, şunları söyledi: Yerli aşımız 3-4-5 olsun istiyoruz. Üretim kapasitesinin artması lazım. Bu yıl içinde yer aşımız 3 milyon, 5 milyon ne kadar çok doz olursa, biz mutlu olacağız. Bunun yanında faz 3 çalışmasını kendi başımıza yürütemeyiz. Bu çalışma Sağlık Bakanlığı, TÜSEB koordinasyonunda olacak. Tıpkı Çin aşısı gibi yabancı ülkelerde de yapılacak. Sağlık Bakanlığı öncülüğünde yerli aşımızın faz 3 çalışması yabancı ülkelerde de yapılacaktır. Çin aşısı gibi her şey yolunda giderse, faz 3 çalışması ile birlikte güvenirlilik olursa acil kullanım da söz konusu olabilir. Şimdi bu nedenle tarih vermek zor. Eylül, ekim demek doğru olmaz. Belli bir aşamaya gelince faz 3’te etkin ve güvenilir olursa hızlı kullanıma da geçilebilir”
‘7 kişilik ekip ideal, fazlası içinden çıkılmaz bir hal olur’
Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma, Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibinin özveriyle çalışmalarını ilk günden bugüne sürdürdüğünü kaydeden Rektör Çalış,  “Aykut hocayla sürekli iletişim halindeyiz. Kendileri ve ekibi gayretle çalışıyor. Şu an 7 kişilik ekip bu konuda ideal. Hocamızda zaten 50-100 kişi olursa işin içinden çıkılmaz görüşünde. Biz de kendilerine maddi, manevi elimizden gelen tüm desteği sunuyoruz. Onlar da başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu.