'Kayseri'de patır patır firmalar dökülüyor, iflasın eşiğindeler'

'Kayseri'de patır patır firmalar dökülüyor, iflasın eşiğindeler'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Milletvekili Haluk Pekşen, Kayseri örneği vererek, “Memleketi iflasa sürüklediniz. Kayseri’de patır patır firmalar dökülüyor, hepsi iflasın eşiğindeler. Sizi daha önce uyardık, aman gelin dedik, şu İstanbul yaklaşımı gibi bir yasa çıkarın, ivedilikle çıkarın, bu yasayla firmalar borçlarını yapılandırsınlar. Bu bankalar bu firmaların gırtlaklarına yapışır. Ekonomiyi zaten batırdınız, iyice insanları batıracaksınız, yapmayın dedik. Her insan işsiz kaldığında büyük bir problem de ülkenin gündemine taşınacak.” dedi.

 CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, “Olağanüstü halin devamı süresince, sermaye şirketleri ile kooperatifler tarafından iflasın ertelenmesi talebinde bulunulamaz.” yönünde AKP tarafından Meclis’te gündeme taşınan ve değişiklikleri görüşülen önergenin ardından  çarpıcı açıklamalar yaptı.

“MAHKEMELERDE BÜYÜK BİR KAOS BAŞLAYACAK”

Açıklamasında, Kayseri örneği veren ve “Firmalar patır patır dökülüyor” diyerek ekonomi de yaşanan sorunları gündeme taşıyan Pekşen, “Keşke bu önergede ne yazıldığını yurttaşlarımıza tek tek aktarabilsek ve söyleyebilsek. Böyle bir önergeyi burada konuşurken, AKP’ye insanların hangi mantıkla oy verdiklerini anlamak, algılamak mümkün değil. Bakın, AKP’nin bu önergesi buradan geçerse bir tek şey söylüyorum: Mahkemelerde büyük bir kaos başlayacak. Mahkeme tapuya tedbir koymuş, mahkeme alacak için tedbir koymuş, otomobile tedbir koymuş, haciz için tedbir koymuş; tamamını kaldırıyorsunuz. İnsanlar birbirini kırarlar. Böyle bir şey olabilir mi? Yargı kararlarıyla korunan hakların tamamına tedbir yöntemiyle mahkeme önleyici bir karar almış, siz o karara müdahale ediyorsunuz ve onları kaldırıyorsunuz. Böyle bir şey yok ki. Ceza mahkemesinin tedbirlerini kaldırıyorsunuz; ayrım yapmaksızın, hukuk mahkemesi, icra mahkemesi, ticaret mahkemesi, tümünün tedbirlerini kaldırıyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi? Bunu nereye sığdıracaksınız? Bu hangi olağanüstü hâl gerekçesine sığacak? Hani, Anayasa’nın 138’inci maddesinde yargı kararları Parlamentoyu bağlıyordu, yürütmeyi bağlıyordu, yargıyı bağlıyordu. Hani nerede? Bu nasıl bir önerge? ‘İflasın ertelenmesini kaldırıyorum.’ Tam tersini yapmanız gerekiyor. Memleketi iflasa sürüklediniz. Kayseri’de, Konya’da, Malatya’da, Gaziantep’te, Adana’da, Mersin’de, Denizli’de patır patır firmalar dökülüyor, hepsi iflasın eşiğindeler. Sizi daha önce uyardık, aman gelin dedik, şu İstanbul yaklaşımı gibi bir yasa çıkarın, ivedilikle çıkarın, bu yasayla firmalar borçlarını yapılandırsınlar. Bu bankalar bu firmaların gırtlaklarına yapışır. Ekonomiyi zaten batırdınız, iyice insanları batıracaksınız, yapmayın dedik. Her insan işsiz kaldığında büyük bir problemi de ülkenin gündemine taşıyacak. Bunu nasıl getirdiniz?” diye sordu.

“FİRMALAR PATIR PATIR BATIYOR, BANKALAR KREDİLERİNİ TAKİBE KOYUYOR, ÇEKLER YAZILIYOR, SENETLER YAZILIYOR. İNSANLAR İŞSİZ”

İnsanların kötü niyetli olmaları üzerine önerge ile hüküm koyulduğunu ve buna mahkemelerin karar vermesi gerektiğine dikkat çeken Pekşen, şunları söyled: “Bu önergenin içerisine iflas ertelemeyi koymuşsunuz ‘Kaldırıyoruz.’ diyorsunuz. Niye? ‘İnsanlar kötü niyetli.’ Kabul, olabilirler, insanlar kötü niyetli olabilirler. Ama firmalar patır patır batıyor, bankalar kredilerini takibe koyuyor, çekler yazılıyor, senetler yazılıyor. İşsiz, insanlar işsiz, kimi ararsanız arayın. Bütün yurttaşlarıma sesleniyorum. En yakınınızdaki herhangi bir iş adamını arayın, herhangi bir esnafı arayın, herhangi bir tüccarı arayın, bu son bir ay içerisinde işten eleman çıkarıp çıkarmadığını  bir sorun. O hâlde bu ne demektir? ‘İflasın ertelenmesini kaldırıyorum, yasaklıyorum.’ Bırakın buna mahkemeler karar versinler, siz insanların kötü niyetli olduğu üzerine hüküm kuruyorsunuz. Yargıya gerek yok ki zaten, siz hepsini kendiniz düzenliyorsunuz, onların adına hüküm veriyorsunuz. ‘Anayasa’nın 138’inci maddesi çöp olmuş.’ demişti burada bir Meclis başkan vekili. Ben de diyorum ki sayende sayın Meclis başkan vekili, hâlâ senin partin Anayasa’yı çöpe göndermeye devam ediyor ama emin olun ki yurttaşlar da bunları not ediyorlar, not.”

“İNSANLARI CEPHELEŞTİRMEYİN, TOPLUMU AYRIŞTIRMAYIN”

“Bu FETÖ hikâyesini hafife alıyorsunuz ve mücadele ettiğinize de ben inanmıyorum.” ifadelerini de kullanan Pekşen, “ Siz bunların tuzağına düşmeye devam ediyorsunuz. Yarın, Türkiye’de FETÖ’nün cephesini genişletecek şekilde. Cumhuriyet Halk Partisine suç duyurusunda bulundunuz, yarın kim bilir kimlere saldırırsınız. Yapacağınız her büyük yanlış FETÖ’nün hesabına yazılacak, cephesine yazılacak olan bir artı. Bunu yapmayın, doğru adamları bulun, doğru adamları yargılayın ve doğru yasalarla yargılayın. İnsanlar suç işledikleri için yargılanırlar, niyetlerinden dolayı yargılanmazlar, sizin istediğiniz için değil, yasaları ihlal ettikleri için yargılansınlar; insanları cepheleştirmeyin, toplumu ayrıştırmayın. Buradaki getirdiğiniz kanun hükmünde kararnamenin bu olağanüstü hâlle hiçbir ilgisi yoktur. Bunu Anayasa Mahkemesine elbette götüreceğiz. Anayasa Mahkemesi gelsin, bunun altına imza atacak o üyelerinin de hepsini göreceğiz burada, hepsini tarihe not edeceğiz. Eğer bu başvuruyu kabul etmezlerse insanlık tarihinde kendi ülkesinin Silahlı Kuvvetlerini tarihî olarak yok eden bir Anayasa Mahkemesi olarak tarihe geçeceklerdir.” şeklinde konuştu.

Haber: Cafer ZENGİN