Para, merdiven tutacakları ve kapı kolları hastalık saçıyor

Para, merdiven tutacakları ve kapı kolları hastalık saçıyor
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Soğuk algınlıklarının mevsim itibariyle en sık görülen kulak burun boğaz hastalıklarının başında geldiğini söyleyen Acıbadem Kayseri Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Doğan, hastalığın belirtilerini burun tıkanıklığı, burunda kaşıntı ve genizde yanma hissi, boğazda ağrı, yutma güçlüğü, ara ara görülen öksürük atakları olarak sıraladı.

Toplu yaşam alanlarında dikkatli olunmalı
Soğuk algınlığına neden olan virüslerin özellikle okul, kreş, alışveriş merkezi, sinema, toplu taşıma araçları gibi toplu yaşam alanlarında bulaştığını belirten Doğan, “Hastalarımızın virüsle karşılaştığı andan itibaren özellikle 2 ve 3’üncü günlerde şikayetlerinin başladığını, geri kalan sürecin de bir haftaya kadar devam ettiğini biliyoruz. Toplamda ortalama bir hafta ile 10 gün içerisinde hastaların virüsü vücuttan attığını ama nadiren ataklarla birlikte iki haftaya kadar uzayabildiğini görüyoruz” dedi.

Hijyen önemli
Doğan, özellikle hastalığın ilk 2-3 gününde, virüslerin daha çok yayılmaması için, para, merdiven tutacakları, kapı kolları gibi alanlara dokunduktan sonra ellerin sık sık sabun ve su ile yıkanması gerektiğine dikkat çekti.

Korucu tedavilere ağırlık verilmeli
Hastalığın şiddeti ve derecesine göre hekime görünmekte fayda olduğunu kaydeden Doğan, ”Tedavi aşamasında hastalığın daha rahat atlatılması ve şikayetlerin daha aza indirgenmesi için verilen tedaviler ilk 2-3 gününde hastalığın şiddetini belli bir seviyeye kadar indirebilir. Bu dönemde sağlıklı beslenme, bol sıvı tüketimi, özellikle sonbahar ve kış mevsiminde havanın soğumasıyla birlikte ortaya çıkan burun kurumalarına yönelik tedaviler planlanmalıdır. Ayrıca sigara kullanımının azaltılması, uyku düzenine dikkat edilmesi ve toplu yaşanan alanlarda hijyene dikkat edilmesi de önerdiklerimiz arasındadır. Bol sebze ve meyve tüketimi, özellikle C vitamini tüketimi, bitkisel olarak adaçayı, ıhlamur, rezene ve C vitamini çaylarının vücut direncini artırmasından dolayı kullanılması şiddetle önerilir. Yatak istirahatı muhakkak gerekir” ifadelerini kullandı.