Özer'den, Dedeman çıkışı: Şehri beton yığınına çeviren zihniyet…

'Şehri beton yığınına çeviren,  şehrin nefes alacak alanlarını dikey mimari ile nefes alınamayacak hale getiren zihniyet, her alanda hız kesmeden hıncını adeta bu okullardan, bu tarihi mirastan çıkarıyor'

Özer'den, Dedeman çıkışı: Şehri beton yığınına çeviren zihniyet…
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer, Melikgazi Belediyesi tarafından yıkılacağı ifade edilen 50. Yıl Dedeman Okulu ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı.  Özer, “Ne yazık ki Kayserimizin tarihine, kültürüne, sosyal hayatına damgasını vuran önemli okulları, yapıları bir bir kaybediyoruz” dedi. Özer, açıklamasında şunları söyledi:  Şehrin yakın tarihi  de kılıfı bulunmuş, adına “proje” denen, ama özde değil, sözde yani geleceğe taşımak yerine, günü kurtarmak, reklam yapmak, algı oluşturmak amacıyla yapılan bir çok hataya kurban ediliyor. 
Şehri beton yığınına çeviren,  şehrin nefes alacak alanlarını dikey mimari ile nefes alınamayacak hale getiren zihniyet, her alanda hız kesmeden hıncını adeta bu okullardan, bu tarihi mirastan çıkarıyor. Şehirde sıkışınca gözünü aslında korunması gereken bu yapılara çeviriyor. Beton belediyecilik anlayışı da haliyle yine şehri dört bir yandan sarıyor! İşte Hunat’ta bulunan 50. Yıl Dedeman Okulu da şehrimizde önemli adreslerden biri. Şehrin tarihi, kültürü! Eğitimin yanı sıra bu şehrin maneviyatına çok şey kazandıran alanlardan biriydi! Hayırsever Mehmet Kemal Dedeman tarafından yapılan bu okul da şehirdeki yıllardır süregelen planlama hatalarına kurban ediliyor. Başka ülkede bu yöndeki yapılar, yıllara meydan okurcasına ortaya konan bir ruhla eskitilmeyip, yaşatılıp korunup, çevresi o tarihten, kültürden ve mirastan alınan güçle beslenip, şekillendirilip, yaşatılırken, korunurken, biz de çözüm olarak ortaya atılan ilk şey, yıkım oluyor! Ne acı değil mi? Ne de kolay. Yıkın anıları, tıkın hatıraları, yıkın! Bu yıkım maalesef kimi zaman tarihi yıkıyor, kimi zaman şehrin kültürünü yıkıyor, insanların anılarını yıkıyor, hatıraları yıkıyor. Bu okulun yıkılacak olması, öğrencilerinin başka okullara gönderilecek olması gerçekten üzücü. Bu ilk mi? Hayır. Bir çok benzer yıkım, bir çok benzer hikaye var bu şehirde.