OSB Genel Kurulundan sonra şimdi de elektrik düellosu

OSB Genel Kurulundan sonra şimdi de elektrik düellosu
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş’ın, sanayicilerin yüksek elektrik fiyatı isyanının ardından yaptığı  “Sanayici hakkını arasın, sorgulasın, hesap sorsun” açıklamalarının ardından Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Tahir Nursaçan, basın toplantısı düzenleyerek, Elitaş’a cevap verdi. Elitaş’ın yanlış bilgilendirildiğini ifade eden Nursaçan, “Kayseri’nin huzur şehri olması, birlik ve beraberliğin lafta olmaması için herkese teşekkür ediyorum. Kimsenin yanlış anlamasına fırsat vermeyiz” ifadelerini kullandı. İncesu OSB Başkanı Ali Baktır da sanayici olarak elektrik fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçi olduklarını dile getirdi. KEPSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Bekir Çataloluk,  ise Elitaş’ın “piyasa şartlarına göre yüksek fiyat veriyorlar” yönündeki  eleştirisine yanıt vererek, Kayseri OSB’nin elektrik fiyatında Türkiye’nin ortalamasının altında kaldığını ifade etti.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, elektrik fiyatları ile ilgili yaşanan tartışmaları ve ortaya atılan iddiaları değerlendirdi. AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş’ın yanlış bilgilendirildiğini ifade eden Nursaçan, sanayiciye en ucuz elektriği sunma adına kentteki diğer OSB’ yöneticileriyle birlikte mücadele verdiklerini kaydetti. OSB hizmet binasında gerçekleştirilen basın toplantısına Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Tahir Nursaçan’ın yanı sıra, İncesi OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Baktır, Mimarsinan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Karabulut, KEPSAŞ (Kayseri Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi) Genel Müdür Yardımcısı Bekir Çataloluk, Kayseri OSB Başkan Vekili Süleyman Sarptaş, Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri Yunus İmamoğlu, Mustafa Katırcıgil, Şaban Andaç, Ali İstanbulluoğlu, Bölge Müdürü Ali Yaprak, Bölge Genel Sekreteri Adil Özhan ve Birim Müdürleri de katıldı. Toplantıda, “Kayseri OSB’deki sanayicilerimiz, son dönemde elektrik fiyatlarında çok ciddi fiyat artışıyla karşı karşıya gelmiştir” diyen Nursaçan, “Hem fiyat arttı hem de Son Kaynak Tedarik Tarifesi uygulaması nedeniyle, sanayicilerimiz elektrik birim fiyatlarını öngöremez hale geldi. YEKDEM son kaynak tedarik tarifesi 20 Ocak 2018’de uygulamaya konuldu. Kayseri OSB olarak biz de, 1 Nisan 2018’de bu uygulamaya dahil olduk. Bilindiği üzere; YEKDEM; Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizmasını ifade etmektedir. EPDK’nın yayınlamış olduğu tahmini YEKDEM bedeli ile her ay birim fiyat oluşturulmakta ancak gerçekleşen YEKDEM, faturalar kesildikten 15 gün sonra açıklanmaktadır. Bu fark, Bir sonraki ayda faturalara ilave edilmektedir. OSB’lerin işletme profiline bağlı olarak, enerji tüketimleri farklılık arz etmektedir. Bazı bölgelerde petro kimya tesisleri, bazı bölgelerde tekstil, otomotiv ve benzeri sektörler çoğunluğu teşkil etmektedir. Bu durum, enerji tüketimlerini doğrudan etkilemekte dolayısıyla; her OSB’nin kendine özgü enerji tüketim profili ortaya çıkmaktadır.  Bu durumu şöyle açıklayabiliriz: Özellikle tatil günlerinde, bayramlarda, gece saatlerinde, bayramlarda gece saatlerinde, tatillerde gece saatlerinde, zaman zaman sıfır maliyetle enerji tedariği mümkün olabilmektedir.” dedi.

“DİĞER OSB’LERLE, KAYSERİ OSB’Yİ KIYASLAMAK DOĞRU VE SAĞLIKLI DEĞİL”

Kayseri OSB’de tatil günlerinde, bayramlarda ve gece saatlerinde çalışan tesis sayısının az olduğunu anlattı. Elitaş’ın, Kayseri OSB’yi, Adana OSB ile kıyaslamasını da eleştiren Nursaçan,  şunları söyledi, “ Çoğunlukla sanayi tesislerimiz gündüz saatlerinde çalışmakta, bu durum da ortalama enerji maliyetlerimizi haliyle etkilemektedir.  Bu bakımdan; diğer OSB’lerle, Kayseri OSB’yi kıyaslamak doğru ve sağlıklı bir kıyaslama değildir. Kayseri OSB olarak; KEPSAŞ ile yapılan her sözleşme döneminde en uygun koşullarda elektrik tedariği için azami çaba ve gayret gösterilmektedir. Yine; açıkça ifade etmeliyim ki; KEPSAŞ’la yapmış olduğumuz sözleşmede KEPSAŞ tarafından Kayseri OSB’den Teminat Mektubu dahi alınmamıştır. Zira; teminat Mektubu da, etkili bir maliyet unsurudur.

İşte bütün bunlar; bölgemiz sanayicilerinin menfaatlerinin korunması konusunda ne kadar hassas davrandığımızın önemli bir göstergesidir. Şunu da özellikle belirtmek isteriz; serbest tüketici hakkına sahip her sanayicimiz, bizim temin ettiğimizden daha uygun daha cazip şartlarda elektrik bulabiliyor ise oradan da temin edebilir. Bu bakımdan, Tüm OSB’ler; Enerji Bakanlığı ve EPDK’nın mevzuatına uymak zorundadır. Geçtiğimiz günlerde, benim de yönetiminde yer aldığım OSB üst Kuruluşu OSBÜK tarafından ‘Organize Sanayi Bölgeleri, Son Kaynak Tedarik Tarifesi ve Enerji Birim Fiyatları Raporu’ hazırlandı. Hazırlanan bu rapor OSB Üst Kuruluşu olan, OSBÜK Başkanımız Sayın Memiş Kütükçü tarafından; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez ve EPDK Başkanı Sayın Mustafa Yılmaz ziyaret edilerek, OSB’lerin taleplerini içeren raporlar sunuldu.

Kayseri OSB tarafından ayrıca, sanayimiz üzerine binen enerji maliyeti yükünün tekrar gözden geçirilmesi konusunda ilgili makamlarla görüşmeler yapılmış, bu durum bir rapor halinde sunulmuştur.  Sadece bu konu değil sanayimizi ilgilendiren her konu yakın takibimizdedir. Bu konu sadece OSB’nin yetkisi dahilinde de değildir. Rakamları belirleyen yetkili kurumlarla sıcak temas halindeyiz. Bu bakımdan; yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi için mutlaka; farklı bir metot geliştirilmelidir. Son Kaynak Tedarik Tarifesi içinde yer alan; YEKDEM maliyetlerinin ağır yükü sanayicilerimizin üzerinden mutlaka kaldırılmalıdır. Kayseri OSB Yönetimi her zaman sanayicilerinin yanındadır. Bu anlayıştan hareketle her zaman sorumluluğumuzun bilincinde olduk. Olmaya da devam edeceğiz.”

 “YANLIŞ BİLGİLENDİRME VAR”

AK Parti Milletvekili Mustafa Elitaş’ın yanlış bilgilendirildiğini söyleyen Nursaçan, “Elbette biz şuna bakıyoruz. Kayseri’nin huzur şehri olmasında birlik ve beraberliğin lafta kalmaması için herkese teşekkür ediyorum. Kayseri de 1.5 milyon nüfusu geçtik. Biz fuar ve kongre merkezimizi ekim ayında yetiştireceğiz. Mobilya fuarını kazandıracağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Memduh Büyükkılıç teşekkür ediyorum. Biz Kayseri’yi nasıl üst lige taşırız onun peşindeyiz. Kayseri ne kadar kıymetlidir iki başkanım ve müdürüm buradaki toplantıya geldi. Kimsenin yanlış anlamasına fırsat vermeyiz. Herkese bunu duyuruyoruz. Savunma Sanayi ihalesine Kayseri OSB girdi ve hak kazandı. Kayseri’mizi seviyoruz. Başkanlarımızla, oda başkanlarımızla ihracatı artırma, katma değerli ürünler üretmenin çabası içindeyiz. Bu konularda elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

“SANAYİCİ OLARAK ELEKTRİK FİYATLARININ YÜKSEKLİĞİNDEN ŞİKAYETÇİYİZ”

Toplantıda konuşan İncesu OSB Başkanı Ali Baktır da sanayici olarak elektrik fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçi olduklarını dile getirdi. Baktır, “Bizler sanayici olarak elektrik fiyatlarınım yüksekliğinden şikayetçiyiz. Maliyetleri elektriği uygun fiyata almalıyız. İsteriz. Buradaki maksat birilerine cevap olsun için toplanmadık. Devletimizin enerji politikalarında izlediği yöntem vardır. Devlet derki ulusal tarifelerden alırsanız, işyerleri ulusal tarifedir. Devlet burada fiyat uygulamaya gidiyor. İşyeri  42.5 kuruş, evler 32.5’dur. Bizlerin organize sanayi bölgelerinin bu fiyatlara müdahale etme hakkımız yok. Borsadan belirliyor. YEKDEM fiyatlarını devlet belirliyor. Ortalama 40 kuruş civarında ise 38 kuruşu sabit fiyatlardan oluşuyor. OSB yönetimlerinin dahli yoktur. Bu serbest piyasadaki durum” dedi.

ELİTAŞ KEPSAŞ’I ELEŞTİRMİŞTİ! ŞİRKET YETKİLİSİ “ORTALAMANIN ALTINDAYIZ” DEDİ

Toplantıya katılan KEPSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Bekir Çataloluk ise, Kayseri OSB’nin elektrik fiyatında Türkiye’nin ortalamasının altında kaldığını ifade etti. AK Partili Elitaş ise KEPSAŞ’ın piyasanın üzerinde fiyat verdiğini belirterek, bu konuda bazı rakamlar ortaya atmış ve tepkisini dile getirmişti. Partisinin geçtiğimiz hafta sonu düzenlediği İl Danışma Meclisi’nde konuşan Elitaş, “Sanayici hakkını arasın, sorgulasın, hesap sorsun. Hakkını aramazsa, kaybeder. Kayseri bizim için semboldür. En uygun fiyatla vermek zorundayız. Şartları ne ise yerine getirilsin ve büyük sanayiciler de herhalde başka yerlerden satın alıyorlar. Başka yerlere verilen fiyatı KEPSAŞ bizim sanayicimize teklif etmemiş, İnşallah o konuda yönetim kurulu başkanımız sanayicilerimizle görüşecek ve başkalarından 36 kuruşa almak yerine, 35,80 kuruşa o sanayicimize bizim KEPSAŞ’ımızın vermesi lazım diye düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

KAYSO MECLİS BAŞKANI BÜYÜKSİMİTÇİ: HAK ARAMA YÖNTEMİ Mİ DEĞİŞTİ?

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci de Elitaş’ın kendilerine yönelik “hak arama” eleştirisine cevap vererek, Kayseri Olay Haber Merkezine şu açıklamayı yaptı, “Biz Meclis toplantılarımız da yaşanan sıkıntıları dile getiriyoruz. Hem ben hem de Meclis Başkanımız Sayın Abidin Özkaya sık sık bu konuyu gündeme getiriyor. TOBB bünyesinde ve Bakanlık nezdinde de ilgili başvurularımız, taleplerimiz, önerilerimiz mevcut. Hak arama yöntemi mi değişti? Bizim haberimiz yok. İlgili kişi ve kurumlara hazırlanan raporlar sunuldu. Yani elimizden gelen gayreti  sanayicilerimiz adına yapıyoruz. Sayın Mustafa Elitaş bu konularda tecrübeli biri ve burada yanlışlık var, yanlış bilgi var” şeklinde konuştu.   

Haber Merkezi-Cafer ZENGİN