ÖDENMEYEN ÇEK SENET MİKTARI ARTTI

ÖDENMEYEN ÇEK SENET MİKTARI ARTTI
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Sanayi Odası Eylül ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak,  Hükümetten iş dünyasını rahatlatacak reformlar yapmalarını istedi. Diğer yandan piyasalardaki ödenmeyen çek senet sıkıntısını da gündeme taşıyan Boydak, ödenmeyen çek senet oranların bu dönem yukarılara çıktığını dile getirdi.

Sanayi Odası (KAYSO) Eylül ayı olağan meclis toplantısı oda hizmet binasında yapıldı. Toplantıya, meclis üyeleri, disiplin kurulu üyeleri ve meslek komitesi üyeleri katıldı. Toplantının açılışını yapan KAYSO Meclis Başkanı Nureddin Okandan, 6 ayda bir zorunlu olarak yapılması gereken müşterek meslek komitesi toplantılarını da Eylül ayı meclis toplantısı ile birlikte gerçekleştirdiklerini belirtti. Daha sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, ekonomik gündeme dair çarpıcı açıklamalar yaptı ve hükümete yönelik bazı taleplerde bulundu. Dünya piyasalarında yaşanan dalgalanmalarla birlikte döviz kurlarında ve faizlerde bir miktar yükselişler olduğunu, bununda bir takım endişeleri beraberinde getirdiğini ifade eden Boydak,  Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile yaptıkları toplantıda, önümüzdeki dönemde yapılacak olan seçimlere yönelik hükümetin hiçbir şekilde gevşek politika izlemeyeceği ve Türkiye’nin uzun vadede kalkınması ve başarısı için hareket edileceği izlemi edindiklerini, bunun da gelecek adına ümit verici olduğunu söyledi. Yeni bir vergi reform paketinin gündemde olduğunu ve vergisel bakımdan iş dünyasını sıkıntıya sokan bazı hususların bu pakette ele alınması gerektiğini ifade eden Boydak, “Özellikle damga vergisinin büyük cirolu sektörlerde ciddi bir problem oluşturduğu yönünde üyelerimizden şikâyetler gelmekte. Maddi tutar belirtilen her sözleşmeden ortalama yüzde 1 civarında damga vergisi alınması söz konusu. Bununla ilgili düzenlemenin önümüzdeki dönem muhakkak yapılmasını, onların çok çok makul seviyelere getirilmesini, hatta insanları sözleşme yapmadan anlaşma yapmaya sevketmeyecek şekilde bir düzenlemenin olmasını çok arzu ediyoruz. Büyük cirolu şirketlerde bu bir handikap haline geliyor. Bu düzenleme bankacılık sektörüne yönelik daha önce yapıldı. Bankalarımız bu konuda oldukça rahat ama özel sektör tarafı şu anda beklemede, bununla ilgili iş dünyası olarak biz düzenleme bekliyoruz”  dedi.

Türkiye’de ki serbest bölgelerin ekonominin en önemli unsurlarından bir tanesi olduğunu, özellikle üretime yönelik serbest bölgelere ciddi imkânlar sağlandığını ancak yeterli olmadığını belirten Boydak, “Şu anda Türkiye’de özellikle üretime yönelik serbest bölge anlayışını tam oturtan Kayseri Serbest Bölgemizde üretim faaliyetini artıran firma sayımız çoğalmakta. Buradaki firmalarımızın yüzde 85 ihracat yaptığı zaman bir takım vergi ve harçlardan istisna edilebildiğini bilmekteyiz. Türkiye içerisinden hammadde temini yapıp yurt dışına ihracat yapan serbest bölgedeki işletmelerimizin bu oranlarının biraz daha aşağıda tutulmasının bu bölgelerimizi daha cazip hale getireceğini düşünmekteyim. Ayrıca içeriye iş yapan firmalarımızla ilgili yüzde 1’lik bir giriş çıkış fonu var. Buda firmalarımızın cirodan ödedikleri rakam bazında baktığımız zaman nerede ise yüzde 20’ye geliyor. Bunun da bir miktar aşağı çekilmesinin buradaki firmalarımızı rahatlatacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Piyasalarda yaşanan ödenmeyen çek sorununu da gündeme taşıyan Boydak, “Ödenmeyen çek senet oranların bu dönem yukarılara çıktı. Bu üst nokta ama aşağılara doğru ineceğine inanıyoruz” dedi. Boydak, ayrıca Kayseri’de 215 bin sigortalının istihdama ulaşıldığını ve koydukları 200 bin hedefinin aşıldığını,  bununda kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Boydak, KAYSO olarak Kadim Kent Kayseri Günleri’ne katıldıklarını, bu gibi tanıtım faaliyetlerinin Kayseri açısından son derece önemli olduğunu ve desteklemek gerektiğini de sözlerine ekledi.