O ziyaretin perde arkası! Vali ile Emniyet Müdürü Meclis gündemine nasıl geldi?

'FETÖ Borsası kuruldu' açıklamaları ve bu yöndeki iddialarla gündeme gelen Vali'nin, Gönüllü Kültür Kuruluşlarına yaptığı ziyaret Meclis gündemine taşındı.

O ziyaretin perde arkası! Vali ile Emniyet Müdürü Meclis gündemine nasıl geldi?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

‘FETÖ Borsası kuruldu’ açıklamaları ve bu yöndeki iddialarla gündeme gelen Vali’nin, Gönüllü Kültür Kuruluşlarına yaptığı ziyaret Meclis gündemine taşındı. Meclis’te ayrıca AK Partili Vekil, Emniyet Müdürü Kulular ile ilgili önce Vali Günaydın’dan aldığı bilgiyi kaynak göstererek, ‘Hakkında soruşturma açıldığını’ söyledi, ardından düzeltme yapıp, ‘Hâkimler ve Savcılar Kuruluyla da konuştum soruşturma yok. FETÖ’yle mücadele eden kamu görevlilerinin sonuna kadar arkasındayız’ dedi.

ARIK’IN ‘FETÖ BORSASI ÇIKIŞI’ MECLİS’TE GÜNDEM OLDU

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Çetin Arık’ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ‘FETÖ Borsası araştırılsın’ yönünde yaptığı konuşma ve partili milletvekilleri ile birlikte verdiği önerge, Kayseri ile ilgili dikkat çeken bir detayı da gün yüzüne çıkardı. Vali Şehmus Günaydın’ın bir süre önce Gönüllü Kültür Teşekküllerine yönelik yaptığı ziyaret ve orada yaptığı iddia edilen ‘FETÖ Borsası kuruldu’ açıklamalar da Meclis gündemine taşındı. Böylece o ziyaretin perde arkası ve yaşananlar da ortaya çıktı.

AK PARTİLİ VEKİL, VALİ’Yİ TELEFONLA ARADI, ZİYARETİ SORDU

AK Parti Grubu adına Meclis’te söz alan Ali Özkaya, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın ile görüştüğünü ve  o ziyarette Vali’nin kendisine Emniyet Müdürü İbrahim Kulular ile ilgili bir soru yöneltildiğini  belirterek, ‘Vali beyle telefonda görüştüm, ‘Savcılık soruşturma yapıyor, HSK’den, zabıta amiri sıfatı nedeniyle izin istiyor ve bu nedenle de mahkeme yayın yasağı kararı getirmiş, dolayısıyla yargıdaki bir konuyla ilgili konuşmam doğru değil’ Yani FETÖ Borsası kuruldu gibi bir beyan yok’  dedi.

EMNİYET MÜDÜRÜ KULULAR, MECLİS GÜNDEMİNE NASIL GELDİ?

Diğer yandan AK Parti adına konuşan Milletvekili Özkaya, Meclis toplantısında daha sonra Emniyet Müdürü Kulular ile ilgili bir düzeltme yaptı. Özkaya, ‘Hâkimler ve Savcılar Kuruluyla da konuştum, burada bir soruşturma değil, yalnızca gazetede çıkan bir beyanla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığının bilgi iletişimi olmuş, onun dışında bir soruşturma söz konusu olmadığını söylediler Kayseri Emniyet Müdürümüz hakkında. Biz terörle, FETÖ’yle mücadele eden, hayatını bu konuya adayan bütün  kamu görevlilerinin sonuna kadar arkasındayız’ ifadelerini kullandı.

CHP MİLLETVEKİLİ ÇETİN ARIK: İŞTE TAMDA BEKA BU

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ‘FETÖ Borsasını araştıralım’ teklifi Meclis’te iktidarın karşı oyuyla reddedildi. CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, AK Parti eski Milletvekili Şamil Tayyar’ın, ‘FETÖ borsası var, milyon dolarları veren çıkıyor’ sözlerini ve AK Parti Milletvekili Mustafa Elitaş’ın, grup başkanvekiliyken ‘Kriptolu  FETÖ’cülerin isimlerini verdim’ yönünde açıklama yaptığı makam arabalı Adliye ziyaretinin fotoğrafını  Meclis gündemine taşıdı. ‘Gelin, ülkenin bekası için el birliğiyle hep birlikte bu FETÖ borsasını araştıralım’ diyen Arık,  ’İşte tamda beka bu. Ancak FETÖ’nin siyasi ayağının araştırılması konusunda iktidar partisi ve onu destekleyen parti sınıfta kalmıştır.’ İfadelerini kullandı. Arık’ın bu yönde yaptığı konuşma ve CHP’nin verdiği ‘FETÖ Borsası araştırılsın’ yönündeki araştırma önergesinin ardından Kayseri ile ilgili olarak dikkat çeken bir konu da Meclis gündemine geldi.

VALİ’NİN STK ZİYARETİ MECLİS GÜNDEMİNE GELDİ

Vali Şehmus Günaydın’ın bir süre önce Gönüllü Kültür Kuruluşlarına yaptığı ziyaret Meclis’te konuşuldu. Söz konusu ziyarette, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın’ın, ‘Kayseri’de FETÖ Borsasının kurulduğunu’ belirterek, bazı kişilerin ‘para karşılığında içeriden kurtarıldığı’ iddia edilmişti.

AHMET TAŞ: O SURUYU KATILIMCILARDAN BİRİ VALİ’YE SORDU

O günlerde Haber Merkezimize Vali’nin dikkat çeken ziyareti ile ilgili açıklama yapan Gönüllü Kültür Teşekkülleri Başkanı Ahmet Taş, ise  Vali’nin ziyarette bir katılımcı tarafından yöneltilen ‘FETÖ Borsası’ ile ilgili soruya cevap verdiği belirterek, ‘Vali Beye Kayseri’de FETÖ borsası oluşmuş, yönünde katılımcılardan biri tarafından soru yöneltildi. Valimiz de ‘Bu FETÖ  borsası olayı kamuoyunda var. Konu yargıya intikal etti ve devletimiz uğraşıyor, üstesinden gelir. Bizim bununla ilgili bir şey söylememize gerek yok’ ifadelerini kullandı, ama ‘parayı veren çıkıyor’ gibi bir tabiri kullanmadı. Oraya haberi yapan arkadaş ‘parayı veren kurtuluyor’ bölümünü eklemiş. (Bir gazetenin ‘Kayseri’de FETÖ Borsası kuruldu’ başlığıyla haberi vermesi ile ilgili) Ben yanında şahidim ve böyle bir şey söylemedi. Olayın çoğunu kulaklarımla duydum. FETÖ  Borsası yargıya intikal etti, gerekli çalışmalar yapılıyor dendi, ama ‘para veren çıkıyor’ gibi bir cümle kullanmadı Vali bey’ diye konuştu.

‘KAYSERİ VALİSİ’Nİ ARADIM’

Yaşanan bu  gelişmenin ardından  Meclis’te CHP Milletvekili Arık’ın, ‘FETÖ borsası araştırılsın’ konuşması  bu ziyareti de Meclis gündemine taşıdı. Meclis’te, CHP’nin vermiş olduğu Meclis araştırması önergesi hakkında AK Parti Grubu adına söz alan Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, ‘CHP’li Milletvekili Sayın Çetin Arık, Kayseri Valisinin bir açıklamasını esas alarak, açıkladığı iddia edilen bir konuyla ilgili FETÖ borsası kurulduğunu söylüyor. Ben bugün sabahleyin Kayseri Valisini aradım ‘Sayın Vali, nedir bu konu?’ diye kendisine sordum. Dediği husus şu: Kayseri Emniyet Müdürü hakkında bir şikâyet var, cumhuriyet başsavcılığı soruşturma açmış, bir sivil toplum kuruluşunu ziyaretimizde bu konu soruldu, dedim ki: ‘Savcılık soruşturma yapıyor, HSK’den, zabıta amiri sıfatı nedeniyle izin istiyor ve bu nedenle de mahkeme yayın yasağı kararı getirmiş, dolayısıyla yargıdaki bir konuyla ilgili konuşmam doğru değil.’ Yani ne FETÖ borsası kurulduğu ne bir başka husus olduğuyla ilgili bir beyan yok. Dolayısıyla bu konu doğru değil.’ ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ ARIK, ÖNERGEYİ VERME NEDENİNİ AÇIKLADI

Daha sonra söz alan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık ise, ‘Bu araştırma önergesinin verilmesine neden alan asıl neden şudur: Bir, AK PARTİ eski milletvekili Şamil Tayyar’ın sözleri; iki, iş adamı FETÖ’cüler FETÖ davasında yargılanırken bir grup başkan vekilinin gidip orada yarım gün durması. İşte, atılan manşetler: ‘Elitaş geldi, FETÖ’cüler çıktı’ Yine, sayın grup başkan vekili 2007 yılı Ağustos ayında katıldığı bir televizyon programında ‘Eğer o yazılan insanları biz ‘FETÖ’cü’ diye atsak, yargı onlara hemen işlem yapsa, yargı işlem yapmayacak mı, Kayseri’de 100-200 tane firma batar.’ diyor. Yani parası olanlar yargılanmasın, parasız olan garip, fukara, öğretmen, ebe yargılansın, içeri atılsın diyor. Ve grubumuz bunun araştırılması için bir araştırma önergesi verdi.’ dedi.

’ELİTAŞ YALANLADI, O STK DA ‘BÖYLE BİR SÖZ SÖYLENMEDİ’ DEDİ’

AK Parti Grup Başkanvekili ve aynı zamanda Çankırı Milletvekili  Muhammet Emin Akbaşoğlu da,  söz alarak Elitaş’ı savundu. Akbaşoğlu, ‘Sayın Elitaş o tarihlerde de gerekli açıklamaları yapıp bunları yalanlamıştır, bunlar hakikat dışıdır. Sonuç itibarıyla, bakın, ‘yer almıyor’ denen önergenin gerekçesinde açıkça ‘Kayseri Valisi Sayın Şehmus Günaydın’ın yalanlamadığı ifadeler’ deniyor. Ancak bütün basın, yayın organlarında da görüleceği üzere, Sayın Kayseri Valisi kendisine atfedilen bu sözlerin gerçek dışı olduğunu, yalanlandığını ve o konuşmanın yapıldığı iddia edilen sivil toplum kuruluşu ortamında da ilgili sivil toplum kuruluşunun basın toplantısı düzenleyerek, böyle bir söz söylenmediğini açıkça ifade ettiği bilindiği hâlde, hâlâ gerçek dışı birtakım yaftalamalarla gerçeği çarpıtmanın bir anlamı yok.’ diye konuştu.

AK PARTİLİ VEKİL’DEN KULULAR DÜZELTMESİ

Diğer yandan Meclis’te Kayseri Valisi Şehmus Günaydın ile görüştüğünü belirten ve aldığı bilgiyi kaynak göstererek, Emniyet Müdürü İbrahim Kulular hakkınsa soruşturma açıldığını öne süren AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya bu kez düzeltme yaparak, ‘Emniyet Müdürü hakkında soruşturma yok. FETÖ’yle mücadele eden, hayatını bu konuya adayan bütün  kamu görevlilerinin sonuna kadar arkasındayız’ açıklaması yaptı.

‘UFACIK DA OLSA BİR İL İÇİ ÇEKİŞMEYE VESİLE OLMAMASINI ARZU EDERİZ’

Özkaya, şu ifadeleri kullandı, ‘Konuşmamda verilen bilgi çerçevesinde bir soruşturma olduğunu söylemiştik. Hâkimler ve Savcılar Kuruluyla da konuştum, burada bir soruşturma değil, yalnızca gazetede çıkan bir beyanla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığının bilgi iletişimi olmuş, onun dışında bir soruşturma söz konusu olmadığını söylediler Kayseri Emniyet Müdürümüz hakkında. Biz terörle, FETÖ’yle mücadele eden, hayatını bu konuya adayan bütün kamu görevlilerinin sonuna kadar arkasındayız. Bir yanlış anlamaya veya ufacık da olsa bir il içi çekişmeye vesile olmamasını arzu ederiz. Bunu da bütün kamuoyuna ve yüce Meclise kayıtların düzeltilmesi açısından iletmiş oluyorum.’ dedi.
Haber: Cafer ZENGİN