Muharrem orucu başladı

Muharrem orucu başladı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

“12 İmam Orucu” ve “Yas-ı “Matem” orucu olarak da bilinen Muharrem’de, Alevi inancını taşıyan vatandaşlar 12 gün oruç tutuyor.
 
Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının İslam tarihinde önemli bir yeri vardır. 
Muharrem ayı, tarih boyunca insanlık için dönüm noktaları sayılabilecek acı olayların yer aldığı bir aydır. Bu sene Muharrem oruçları  31 Ağustos - 12 Eylül tarihleri arasında tutulacak.
 
MUHARREM YASSI MATEM ORUCU
 
Muharrem ayı dendiğinde Kerbelâ ve yaşanan katliamın akla gelir. İmam Hüseyin ve beraberindekilerin Yezid orduları tarafından Kerbelâ’da günlerce aç ve susuz bırakılıp, daha sonra da başları kesilmek sureti ile şehit edilmelerinden dolayı Muharrem ayının ilk 12 günü Alevilerin matem günüdür. 12 gün boyunca oruç ve yas tutulur. Böylece İmam Hüseyin ve beraberindekilerin Kerbelâ’daki direnci anılırken; Yezid’in İmam Hüseyin’e ve ailesine yaptığı vahşeti lanetlenir. 
 
On iki İmamlar Orucu Aleviler için önemli bir ibadettir. On iki İmamlar Orucu, Adem’den bu yana cümle Nebilerin yerine getirdiği bir hizmettir. İnsanın kendi iç benliğine yönelmesi; yanlışlarını, doğrularını görmesi; kısaca özünü dara çekmesi sonucu doğruya, güzele, iyiye yönelmesine davet eder. Bununla birlikte başta İmam Hüseyin olmak üzere, insanlık değerlerine bağlılığı, zalime karşı olmanın, mazlumun yanında olmanın timsali olarak görülür. On iki İmamların şehadetlerinden dolayı, aynı zamanda bir "Matem’dir ” Matem orucu denilmesinin nedeni Hz.Hüseyinin  72 yareniyle birlikte Muharrem ayında Kerbela çölünde Yezit orduları tarafından katledilmiştir. 
 
12 İmam Orucu’nda, Oruç güneşin batmasıyla açılır,  lüks sofrada oruç açılmaz. Gece 12’den sonra bir şey yenilmez ve oruç başlar. 
 
Kurban bayramı Hicri Takvime göre Zilhiçce Ayının 10. günü başlar. Kurban bayramının 1. gününden başlayarak 20 gün sayılır. 20.günün akşamı Muharrem Orucu için niyet edilir ve oruç başlar.Muharrem orucundan önce 3. günlük masumu pak orucu tutulur. Bu oruç küfede şehit düşen Müslüm Bin Akıyl ile çocukları İbrahim ve Muhammet için tutulur. Müslüm, İmam Hüseyinin amcasının oğludur.
14 masûmu pâk, islamiyette küçük yaşta şehit edilen Ehl-i Beyt ve Oniki İmamlar'ın evlatları için kullanılan bir kavramdır. Yaşları küçük olduğu için pâk ve mâsum diye adlandırılmıştır."On dört Mâsum", Muhammed, Fatıma ve Onikiİmamı kapsamaktadır. ondört masum Zilhicce ayının 28-29-30 günlerine denk tutulup, bu orucun peşinde, Muharrem'in 1'inde başlayan Mâtem Orucu tutulur.