'Muharrem ayında aşure dağıtılması bizi incitiyor'

 'Muharrem ayında aşure dağıtılması bizi incitiyor'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Hacı Bektaşi Veli Derneği tarafından Muharrem Ayı nedeniyle  Aşure Günü düzenlendi. Burada konuşan Dernek Başkanı Sadık Genç, muharrem ayı içerisinde aşure dağıtan bazı kurum ve kuruluşlara seslenerek, “Ehlibeyt dostları 12 gün boyunca oruç tutarken bazı STK’ların, aşure yapıp dağıtması bizleri incitmektedir. Bu yasa, mateme herkes saygı duymalı ve aşure dağıtılacaksa 12’inci günün sonrasında dağıtılması konusunda hassasiyet bekliyoruz” dedi.

 Kayseri’de Hacı Bektaşi Veli Derneği ve Vakfı tarafından Melikgazi ilçesi Battalgazi Mahallesi’nde bulunan Cemevinde Aşure Günü düzenlendi. Programa, Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Emniyet Müdürü İbrahim Kulular, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ile bazı siyasi parti, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kayseri Hacı Bektaşi Veli Derneği ve Vakfı Başkanı Sadık Genç, Cemevindeki programda yaptığı konuşmada Muharrem ayının önemine değindi. Genç, “Hz. Peygamber’in torunu Hz. Hüseyin ve 72 can Muharrem ayının 10’uncu günü  yezit ordusu tarafından günlerce susuz bırakılarak, vahşice  katledilmişlerdir  Yüzyıllardır ehlibeyt dostlar,  ehlibeyt yolundan giderek matem, yas orucu tutarak bu acıyı yaşarlar. Bizim tutuğumuz oruç aç kalmak değil, onurlu nefes almaktır. Hz. Hüseyin 72 kişiyle yezit ordusuna kılıç salarken kazanamayacağını biliyordu  ama o zalime karşı  mazlumların sesi olmak için bile bile şehit oldu. Onun için biz  diyoruz ki, nerede bir mazlum varsa, nerede bir  zulüm varsa orası Kerbela’dır.  Bu yüzden bizler orucu hem yası tutmak hem de onurlu yaşamak için tutarız” dedi.

 

"AŞURENİN 12'NCİ GÜNDEN SONRA DAĞITILMASINI BEKLİYORUZ"

“Aşure’nin anlamı aynı zamanda Kerbela’da tek kurtulan olan ve soyun devamını sağlayan Zeynel Abidin’in bir nevi kurtuluşu kutlamak içindir” diyen Başkan Genç, muharrem ayı içinde bazı kurum ve kuruluşlarca dağıtılan aşurenin bu nedenle kendilerini incittiğini belirtti. Genç, şunları söyledi: “Ehlibeyt dostları 12 gün boyunca yas tutarken bazı dostların, STK’ların aşure yapıp dağıtması bizi incitmektedir.  Çünkü ehlibeyt sadece bizim için değil tüm İslam alemi için de önemlidir. Bu yasa, mateme herkes saygı  duymalı. En azından 12 gün boyunca aşure dağıtılmaması, 12’inci günden sonra dağıtılması daha uygun olur diye düşünüyorum. Bu konuda tüm toplumdan, dostlardan hassasiyet bekliyorum.  Bunun yanında Alevi toplumunun birçok sorunu var ama bugün burası yeri değil. Toplumun her kesimi et ve tırnak olmuş durumda. Bu nedenle bu durumu sevgi, saygı, hoş görü ile harmanlayıp gelecek kuşaklara iyi bir miras bırakmak hepimizin görevidir. Allah birliğimizi bozmasın” 

 "BİRLİĞİMİZ İLELEBET DEVAM ETSİN"

Daha sonra konuşan Kayseri Valisi Süleyman Kamçı ise konuşmasında birlik, beraberlik vurgusu yaptı. Kamçı, “Ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. Her zamankinden daha fazla birliğe, beraberliğe ihtiyacımız olduğunu hepimiz biliyoruz. Kayserimizde Alevisiyle Sünnisiyle, Lazıyla Çerkesiyle, Gürcüsüyle Avşarı ile hepimiz birlikteyiz. İnşallah bu devam ettiği müddetçe daha diri ve ayakta olacağız. Aşure gününde Allah orucunuzu kabul eylesin, Peygamber efendimizi sevgili torunu, cennette gençlerin temsilcisi Hz. Hüseyin efendimizin şehit edilişinin yıldönümü ve saygı anlamında tutuğunuz oruçlar kabul olsun. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, gününüz mübarek olsun. Allah sağlığınızı daim etsin, oruçlarınızı kabul etsin, birlikteliğimiz ilelebet devam etsin” şeklinde konuştu. Diğer yandan Aşure Günü lokmasında ayrıca Alevi dedeleri Muharrem ayı ve oruç hakkında katılımcılara bilgi verdi. Daha sonra edilen Aşure duasının ardından davetlilere aşure ikram edildi.

Haber/Foto: Cafer ZENGİN