MÜDÜRLÜKTEN 7 MADDELİK KURBAN KESİM UYARISI

MÜDÜRLÜKTEN 7 MADDELİK KURBAN KESİM UYARISI
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Sağlık Müdürlüğü, 'Kurban kesim yerlerinde Yeni Koronavirüs Hastalığı’ndan korunmak için nelere dikkat edilmeli?' sorusunu vatandaşlar için yanıtladı.
Konuyla ilgili hazırlanan görsellerde vatandaşlar uyarıldı. Hijyen, maske ve sosyal mesafe uyarısı yapılan açıklamada şu ifadeler kullandı:COVID-19 Pandemisinde Kurban Bayramı, Kurban ibadetinin insana ve çevreye zararı olmadan eda edilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Kurban kesiminin gerekli dini hükümlere uygun, sağlık ve çevre şartlarına riayet edilerek yerine getirilmesi, başta hayvanlardan insanlara geçen (zoonotik) hastalıklar olmak üzere, sağlık, çevre sağlığı, temizlik, etin işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatların çöpe atılmaması, sokak hayvanlarına verilmemesi, toprak içine derince gömülerek imha edilmesi gibi konularda halkımızın bilgilendirilmesi çevre ve toplum sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir.
 Bu çerçevede, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle gerek hayvan satış gerekse kurban kesim yerlerinde alınacak tedbirler ile bu yerlerdeki çalışan ve müşteriler için uyulması gereken kurallar, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulunca “Kurban Bayramı ve Öncesinde Hayvan Satış Yerlerine Yönelik Alınması Gereken Önlemler” belirlenmiş; Cumhurbaşkanlığınca (Diyanet İşleri Başkanlığı) hazırlanan “2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair” tebliğ yayımlanmıştır. 
 Bu tebliğ ile birlikte kontrollü sosyal hayatımızın olmazsa olmazlarından olan maske kullanımı, Sosyal mesafe kuralı ve el temizliğine ek olarak Kurban Bayramı sırasında özellikle kurban satış yerlerinde oluşabilecek yoğunluk/kalabalıkların Covid-19 salgını sürecinde halk sağlığı açısından oluşturabileceği riskleri yönetebilmek amacıyla 07.01.2020 tarihinde 79 nolu kararla İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından bazı kararlar alınmıştır.
Bu kapsamda ;
1.Kurban kesim yeri olarak belirlenen yerlerin işletmecilerinin/sorumluların kurban kesilecek her bir gün için oluşturacakları randevulu kesim bilgisini içeren listeyi kurban kesim yerinin girişinde ve görülebilecek şekilde asmalarına, Ayrıca kurban kesim yerlerinin işletmecileri/sorumluları tarafından her bir kişinin kurban kesim saatine ilişkin randevu bilgisinin kurban kesim yerinden hizmet alacaklara SMS yoluyla bildirilmesine,
 2. Kesim işlemlerinin Bayramın ilk gününde yoğunlaşmaması için gerekli tedbirlerin alınmasına, kesim yerlerinde kesim yaptırmak isteyen kişilerin taleplerinin mümkün olduğunca Bayramın üç gününe eşit sayıda randevu verilecek şekilde planlanmasına, 
 3. Kurban kesim yerlerinin işletmecilerinin/sorumlularının 30 Temmuz 2020 Arefe Günü Kurban Bayramının birinci günü için oluşturulan randevu bilgisini; 31 Temmuz 2020 tarihinde Bayramın ikinci günü için oluşturulan randevu bilgisini; 1 Ağustos 2020 tarihinde bayramın üçüncü günü için oluşturulan randevu bilgisini İl/İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonuna bildirmelerine,
 4. Kesim yerlerine gelecek kişi sayısının mümkün olduğunca az olmasını sağlamak amacı ile hisse sahipleri dışında kimsenin kurban kesim yerlerine gelmemeleri hususunda kesim yerleri işletmecilerinin/sorumlularının gerekli tedbirleri almalarına, 
 5. Her kurban için hisse başına parçalama işinin kurbanı kesen veya parçalama işlemi için görevlendirilen kasap/kurban kesim elemanları tarafından yapılmasına, 
 6. Kurban sahiplerinin kurban kesim yerlerinde bir arada bulunarak parçalama işlemi yapmaması için kesim yerleri işletmecileri/sorumlularınca gerekli tedbirlerin alınmasına, Kurban sahipleri tarafından kurban parçalanacaksa en fazla üç kişinin maske ve 1,5 metrelik mesafe kurallarına uyarak parçalama işlemini yapmasına müsaade edilmesine,
 7. Kurban kesim yeri olarak belirlenen yerler dışında çevre ve görüntü kirliliğine neden olacak şekilde yol kenarları, park ve bahçeler, dere yatakları gibi yerlerde kurban kesilmesine ilgili kurumlarca kesinlikle müsaade edilmemesi kararlaştırılmıştır.
ETİ AZ PİŞMİŞ TÜKETMEYİN
Covid-19 salgını ile mücadelede bayram ziyaretlerinin sosyal mesafe korunarak ve maske takılarak minimum düzeyde yapılması, kalabalık ortamlara girilememesi, mezarlık ziyaretlerinin mümkünse yapılmaması oldukça önem arz etmektedir. 
 Bütün bunlarla birlikte çevre sağlığı yönünden de kesimi takiben ortaya çıkan kan, mide ve bağırsak içeriği önemlidir. Bunların gelişigüzel bir şekilde etrafa atılmaması ve akarsulara dökülmemesi gerekmektedir. 
 Bazı zoonotik hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı düşünüldüğünde, etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir.
 Kırmızı etin ağırlıklı olarak tüketildiği kurban bayramında dengeli beslenmek büyük önem taşımakta; aşırı yağlı ve şekerli besinler tüketmek başta kalp sağlığı olmak üzere vücudu olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden özellikle kalp, şeker, tansiyon hastalarının normal beslenme düzeni dışına çıkmamaları gerekmektedir.
Gün içinde birden fazla kez et tüketmek hem sindirim sistemini hem de kalp damar sağlığını olumsuz etkileyebileceğinden ortalama bir insanın günlük 50-100 gram arasında et tüketmesi genel sağlığın korunması açısından önemlidir. Daha fazla alınan protein ise enerjiye çevrilirken açığa çıkan üre böbreklerin yükünü artırmaktadır. Bu da yeteri kadar sıvı alınmazsa vücudun susuz kalmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden günlük 2-2,5 lt sıvı tüketimine özen gösterilmelidir.