'Milletvekilleri Sesimizi Duysun'

'Milletvekilleri Sesimizi Duysun'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

SUUDİ Arabistan’daki bir otel inşaatı projesinde çalışan ve aralarında Kayserililerin de yer aldığı Türk işçilerin, paralarını alamadıkları için rehin kaldıkları iddia edildi. Milletvekillerine seslenen işçiler, “Esir kaldık, Türkiye’ye dönmek istiyoruz” dedi. İşçilerden biri ise hayatını kaybeden arkadaşlarının cenazesinin 45 gün sonra Türkiye’ye gönderildi iddiasında bulunuldu.

 

Sharma-Tabuk yakınlarında bulunan bir otel inşaatı projesinde çalışan Türk İşçiler, mağdur edildiklerini ve kendilerine verilen sözlerin de tutulmadığını gerekçe göstererek Milletvekillerinden yardım istedi.  Yaklaşık 6 bin işçinin, ücretleri ödenmediği için rehin bırakıldığını iddia eden işçiler arasında yer alan Kayserili işçiler,  “Gelecek bayramı haklarımızı almış şekilde ailelerimizle geçirmek istiyoruz”  dedi. Çektikleri videolarla yardım isteyen işçiler, 3 aylık iş vizesi ile Suudi Arabistan’a götürüldüklerini, taşeron firmanın 3 kez el değiştirmesinin ardından geçen süreçte de mağdur edildiklerini ifade etti.

 “SOSYAL YAŞAM ALANLARI SAĞLIKSIZ”

Konteynır sahalarında barındıklarını ve yemekhane, banyo, tuvalet gibi ortak yaşam alanlarının sağlıksız olduğuna dikkat çeken işçiler, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını belirtti. İşçiler, konsolosluğa durumu ilettiklerini, ancak kimsenin kendileri ile ilgilenmediğini de savundu.

‘KONSOLOSLUK BİZİMLE YETERİNCE İLGİLENMİYOR’

İşçilerden Ankaralı olduğunu söyleyen Hasan Hüseyin Çiftçi, 13 ayı geride bıraktığını belirterek, “Azmel Baytur’a ait otel inşaatında 6 aylık çalışma vaadi ile geldik. Sonradan öğrendik ki bizler buraya 3 aylık turist kisvesi altında getirilmişiz. Hakkımızı aramak istediğimizde bizlere kandırılarak imza attırıldığı ve uzun bir süreci gerektirdiği söyleniyor. Biz her şeye rağmen hakkımızı arayacağız. Konsolosluk bizimle yeterince ilgilenmiyor. Artık sabrımız kalmadı. Hastalansak, doktora dahi götürmüyorlar. Buradaki tüm arkadaşlar hesabın kapatılmasını ve memleketlerine dönmeyi istiyor” dedi.

‘MİLLETVEKİLLERİ SESİMİZİ DUYSUN’

Taşeron firmanın el değiştirmesiyle birlikte zor şartlarda bırakıldıklarını anlatan Çiftçi, “Bizleri günlerce duvar kenarlarında beklettiler. Bizlere sadece kartınızı basın yeter diyerek iş üretilmedi. Şimdi de işi bitirseydiniz paranızı alırdınız dendi. Ailelerimiz dağıldı, mağdur olduk umurlarında olmadı. Neredeyse tek öğün mercimek ile çalıştırıldık. Hakkımız verip göndersinler. Türkiye buraya el atsın. Milletvekilleri sesimizi duysun” şeklinde konuştu.

‘İŞÇİNİN CENAZESİ 45 GÜN SONRA GÖNDERİLEBİLDİ’

Şantiye içerisinde çalışan işçilerin sağlık koşullarının en alt seviyede olduğunu dile getiren bir diğer Türk işçi Mükremin Yanmaz ise dikkat çeken bir iddiayı da gündeme taşıyarak, “Sağlık haklarından yararlanamıyoruz. Türkiye’den doktor raporum var. İlaçlarımız alınmıyor. Raporum olmasına rağmen ülkemize dönemediğimiz için ilaçlarımız alınamıyor. Kalp krizi geçirdim ilgilenmediler. Kahramanmaraşlı bir işçi arkadaşımız burada vefat etti. İçerisi boşaltılarak cenazesi 45 gün sonra Türkiye’ye gönderildi. Cenazemiz bile gidemiyor”  dedi.

‘BURADA ESİR KALDIK’

Taşeron firmanın işçi başına para aldığını ve o nedenle gönderilmediklerini iddia eden Yanmaz, Cidde Konsolosluğu’na verilen dilekçelerinin cevapsız kaldığını dile getirdi. Yanmaz, “Mayıs ayının 28’i itibariyle dilekçe verdim. Sessiz kaldılar. Bizlere ailelerinize söyleyin şikâyet etsinler dendi. Aradığımızda ise telefonlar açılmıyor. Hiç bir şey sormadan vizelerimiz 2-3 ay uzatılıyor. Bize sormadan çalışma süresini uzatıyorlar. Esir kaldık ve esaret şartlarındayız. Ailelerimiz de mağdur. ” diye konuştu.  Haber Merkezi