MHP Milletvekili Ersoy: Kayseri ödenek, çiftçi destek bekliyor!

 MHP Milletvekili Ersoy: Kayseri ödenek, çiftçi destek bekliyor!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

MHP Kayseri Milletvekili ve aynı zamanda Meclis Plan, Bütçe Komisyonu Üyesi Baki Ersoy, Tarım ve Orman Bakanlığı 2021 Bütçe Görüşmeleri sırasında Kayseri’de çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Dünya genelinde etkisini gösteren Covid-19 salgınının birçok sektör gibi tarım sektörü de etkilediğini ve dengeleri bozduğunu dile getiren MHP Milletvekili Baki Ersoy, “Yeni dönemde tarımsal ürün kıymetlidir çünkü bol değildir. Ülkemizin tarım stratejisini değişen dünya şartlarını da dikkate alarak gözden geçirmemiz gerekmektedir. Rekabet ettiğimiz ülke çiftçilerine göre mazot, gübre, tarımsal ilaç, tohum gibi girdilere daha fazla bedel ödeyerek kullanabilen Türk çiftçisine verilen desteklerin artırılması gerekmektedir” dedi.

“O PROJELER ÖDENEK BEKLİYOR”

Var olan potansiyelin çiftçiler lehine avantaja Kayseri’de de yıllardır çevrilemediğini ifade eden Ersoy, şu ifadeleri kullandı: Sulanabilir alanlara boşa akıp giden sularımızı ulaştıracak altyapı yatırımlarının tamamlanması, toprağın tuzlanmasını önleyecek ve su tasarrufu sağlayacak yeni sulama tekniklerini teşvik etmesi, uygun finansal imkânlar yaratarak yeni üretim teknik ve teknolojilerine çiftçimizin kolay ulaşmasını sağlaması, tarım, sanayi, pazar entegrasyonunu sağlayacak tedbirleri alması hâlinde hem çok hem ucuz üretme imkânına sahip bir ülkeyiz. Fakat gelin görün ki seçim bölgem olan Kayseri'de Erciyes Dağı eteklerinde bulunan, yıl boyunca Erciyes'ten gelen kar sularıyla beslenebilecek Develi ilçemizde, dört bir yanı akarsu olan Pınarbaşı ilçemizde, Yamula Barajı'nın kıyısında bulunan Felahiye ilçemizde ve Kızılırmak Deltasında bulunan Özvatan ilçemizde ve diğer birçok ilçemizde dahi bu imkânlar avantaja henüz dönüştürülememiştir. Bu kapsamda, Kayseri Sarımsaklı, Yamuna, Bahçecik Barajlarının sulama kısımları, Bünyan Sarıoğlan Sulaması, Bünyan Elbaşı Karadayı Sulaması Develi Ovası Sol Sahil Sulamaları Ana İletim Hattı, Kayseri Yeşilhisar Kovalı Sulaması Yenileme Hattı, Kayseri Talaş Cebir Mahallesi Kurt Deresi, Kayseri Tomarza İmamkullu Mahallesi Sulaması, Kayseri Kocasinan Eyim Köyü Ecinli Deresi, Kayseri Hacılar Ören Deresi, Yamuna Barajı Mansap Cazibe Ek Saha Sulaması, Kayseri Pınarbaşı Karamanlı Göleti İkmali, Kayseri Pınarbaşı Panlı Göleti, Kayseri Sarız Fettahdere Göleti İkmali, Kayseri Melikgazi Kıranardı Göleti İkmali İkinci Kısmı , Kayseri Develi Köseler Göleti yapım çalışmaları için sizlerden ödenek beklemektedir”

“ÜRETİCİLER ZOR DURUMDA, ET VE SÜT KURUMU KAYSERİ'YE GELMELİ”

Girdi maliyetlerinde artışlar nedeniyle üreticilerin zor durumda olduğunu belirten Milletvekili Ersoy, “Et ve süt kurumunun Kayseri'ye gelmesi elzem olup besiciler bu manada korunmalıdır” dedi. Ersoy, “Dünya olarak salgınla ve dolayısıyla sürekli dalgalanan ekonomik verilerle baş etmeye çalışırken elbette bu durumdan emektar çiftçilerimiz de hâliyle etkilenmektedir. Girdi fiyatlarındaki artışı kontrol edemeyen üretici maalesef zor durumdadır. Örneğin, çiğ sütün fiyatı sürekli sabit kalırken girdi maliyetlerinin artışı süt üreticilerinin belini bükmektedir. Uzun süredir aynı kalan fiyatlar için bir çözüm bulunmaz ise üreticimiz üretimden kopacak, hayvanlar maalesef kesime gidecektir. Yine aynı şekilde yumurta sektörünün uzun zamandır üstesinden gelemediği dönem dönem maliyetinin altında satış yaptığı bir gerçektir. Bu konuda Bakanlığımızın açıklayacağı yumurta taban fiyat, referans fiyat piyasa oluşumuna olumlu katkı sağlayacaktır, bu doğrultuda üretim planlaması sorunu çözecektir. Yine seçim bölgem olan Kayseri Türkiye'de et ve et ürünleri üretiminde 2'nci sırada yer almaktadır. Kayseri, yıllardan bugüne büyükbaş hayvancılıkta önemli bir paya sahiptir. Pastırma ve sucuk ile özdeşmiş kayseri et üretiminin en fazla gerçekleştiği şehirlerdendir. Bu nedenle yıllık ortalama yaklaşık 45 bin hayvan kesimi yapılmaktadır. Kayseri'de 347 bin büyük baş hayvan sayısı bulunmaktadır. Kayseri'nin büyükbaş sayısı kombinası olan çoğu ilden çok daha fazladır. Ancak Kayseri'de kombina bulunmamaktadır. Kayseri'nin et sanayisinin gelişmiş olması hem de hayvan sayısının Türkiye ortalamasının üzerinde olmasına rağmen kombinasının olmaması büyük bir sıkıntı oluşturmakta ve üreticinin malını değerinde satamaması nedeniyle zarar etmesine neden olmaktadır. Et ve süt kurumunun Kayseri'ye gelmesi elzem olup besiciler bu manada korunmalıdır” şeklinde konuştu.

“GÖÇ YAŞANABİLİR, ÇİFTÇİLERİMİZ ZOR DURUMDA”

Genç Çiftçi Projesi'nin de yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Ersoy, aksi takdirde, hayatlarını kırsal kesimde devam ettiremeyen genç nüfusun büyük şehirlere göç edeceğini ve bu göçün  devamında zincirleme bir çok sorunu beraberinde getireceğini söyledi. Ersoy,  “Kısacası, ülkemizin en eski ve en vefakâr sektörü olan tarım ve hayvancılığın ayakta kalabilmesi için tarımsal desteklerin artırılması gerekmektedir. Tarım Kredi Kooperatiflerinden ve Ziraat Bankasından çektikleri krediler sebebiyle temerrüde düşen çiftçilerimiz zor durumdadır. Beklentileri, borç faizlerinin silinerek yeniden yapılandırılmasıdır. Bu konuda, çiftçilerimiz ve ziraat odalarımız sizlerden gelecek müjdeli haberi beklemektedir. Çiftçilerimizin talepte bulunduğu bir başka konu da üç yıl üst üste ekilen tarım ürününe destek verilmemesi kararıdır. Bu da özellikle, sulama ve iklim şartlarında dolayı ürün çeşitlerinin sınırlı olduğu bölgelerde maalesef mağduriyet oluşturmaktadır. Yine, seçim bölgem olan Kayseri'yle alakalı daha önce yapım aşamasına gelip durdurulan Pınarbaşı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yeni hizmet binasına ödenek aktarılması 21 ekim 2020 tarih ve 31 bin 281 sayılı hayvancılık yatırımlarının desteklenmesine ilişkin 3099 sayılı karar kapsamında Kayseri'nin desteklenecek iller arasına alınması ülkemiz genelinde tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumunun sayıları 39'u bulan il koordinatörlüğü biriminin Kayseri'de de faaliyete başlaması, 2021 yılı için kırsal kalkınma projelerinin desteklenmesi kapsamında ilimize ayrılacak ödenek miktarlarının artırılması, 2021 yılı için yem bitkilerinin desteklenmesi kapsamında ilimize ayrılacak ödenek miktarlarının artırılması Kayseri'miz için sizden taleplerimiz arasındadır”