MHP Milletvekili Ersoy Bakan'a sormuştu! O mahaller için kötü haber!

MHP Milletvekili Baki Ersoy'un, Kayseri'de yılan hikayesine dönen Sulama Projeleri ile ilgili sorularına Bakan Pakdemirli yanıt verdi. İşte Bakan'ın mahalle mahalle verdiği o yanıt...

MHP Milletvekili Ersoy Bakan'a sormuştu! O mahaller için kötü haber!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN-  Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, yıllardır randıman alınamayan, adeta yılan hikâyesine dönen ve yöre halkının da umutla beklediği, ancak gerçekleşmemesi nedeniyle sık sık yakındığı sulu tarım sorununu Meclis gündemine taşıdı. Milletvekili Ersoy, "Yamula Barajı mevkiinde bulunan Obruk, Mollahacı, Hasançı, Kuşçu, Çevril, Emmiler, Taşan, Hırka Mahallelerinde bulunan tarımsal sulama problemlerini Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli'ye ileterek çözüm talep ettik. Konunun takipçisiyiz" ifadelerini kullandı.

BAKAN'DAN YANIT İSTEDİ

Ersoy, önergesinde Bakan Pakdemirli'den sorularına yanıt isteyerek, şu ifadeleri kullandı: Kayseri İli, Yamula Barajı mevkiinde bulunan Obruk, Mollahacı, Hasançı, Kuşcu, Çevril, Emmiler, Taşan, Hırka mahallelerinde tarımsal sulama sorunları bulunmakta, durum ile ilgili olarak yöre halkı barajdan bekledikleri randımanı alamadıkları ile ilgili yakınmalarda bulunmaktadır.  Bu kapsamda, bu sorunların tespiti ve sorunların çözümüne yönelik herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmış ise bu çalışmalar nelerdir? 
 Bölgede, Yamula Barajı faaliyete geçtikten sonraki süre zarfında sulu tarıma geçilmesi için teşvik çalışmaları yapılmış mıdır?

SORULARA BAKAN'DAN BEKLENEN YANIT GELDİ!

Ersoy’un, bu yöndeki sorularına Bakan’dan merakla beklenen yanıt geldi.  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bütün sulama projelerinde olduğu gibi Yamula Barajı Sulama projesi için de detaylı çalışmalar sonucunda maksimum faydanın sağlanabilmesi hedefi ile projelendirme yapıldığını belirtti. Pakdemirli, söz konusu mahallelerin arazi yapılarına dikkat çekerek, sulanabilirliğin mümkün olmadığını belirtti. Bakan Pakdemirli, “Söz konusu mahalleler için pompajlı bir sulama projesinin gerçekleştirilmesi uygun bir çözüm olarak değerlendirilmemektedir” dedi.

BAKAN: DETAYLI ÇALIŞMA YAPILDI, AMA...

Pakdemirli, “Ülkemizdeki bütün su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), herhangi bir sulama projesi gerçekleştirilirken öncelikle su ve ilgili toprak kaynaklarından yararlanmak amacıyla her çeşit done toplanmakta, bunlar değerlendirilmekte ve istikşaf, master plan ve fizibilite çalışmaları yapılarak/yaptırılarak geliştirilecek projenin teknik, ekonomik ve çevresel yönden yapılabilir olduğu tespitinden sonra proje çalışmaları gerçekleştirilmektedir. DSİ tarafından gerçekleştirilen bütün sulama projelerinde olduğu gibi Yamula Barajı Sulama projesi için de belirtilen detaylı çalışmalar sonucunda maksimum faydanın sağlanabilmesi hedefi ile projelendirme yapılmıştır” diye konuştu.

İŞTE BAKAN’IN MAHALLE MAHALLE VERDİĞİ CEVAP

Bu kapsamda önergeye konu mahallelerin arazileri sulanabilirlik yönü ile incelendiğinde; 
Obruk Mahallesi: Topoğrafik yönden oldukça dik arazi yapısına sahip olması nedeniyle teknik açıdan sulanabilir arazi miktarının az olduğu mahalle arazileri, ortalama 1.275 m kotunda yer almakta olup, minimum baraj göl kodunun 1.070 m olduğu dikkate alındığında su iletimi için terfi ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Yapılan etüt ve planlama çalışmaları kapsamında bu arazilerin pompajlı sulanması ekonomik olarak uygun bulunmamıştır. 
Mollahacı Mahallesi: Arazilerin bir kısmı eğim nedeniyle sulanabilir nitelikte değildir. Sulanabilir nitelikte olmakla birlikte sulama için Yamula Barajı'ndan 450 terfive ihtiyaç duyulduğu ve bu nedenle sulamanın ekonomik olmadığı bahse konu mahallenin Ardıçtepe ve Sarıgünev sırtları olarak adlandırılan arazilerinin bir kısmı, planlaması kısmen tamamlanmış olan Höbek Göleti Sulama Projesi kapsamında sulanabilecektir. 
Hasancı Mahallesi: Baraj rezervuarına yaklaşık ı,5 km mesafede olan mahalle arazilerinin arazi yapısı itibariyle sulanabilir nitelikte olan kısmına su iletimi için oldukça uzun bir terfi hattına ve yüksekliğine ihtiyaç duyulmakta olup, yapılan etüt ve planlama çalışmaları kapsamında uygun bulunmamıştır. 
Çevril ve Emmiler Mahalleleri: Birbiri ile sınır mahalle arazileri baraj rezervuarına yakın olmakla birlikte su iletimi için 380 m'lik bir terfi yüksekliğine ihtiyaç olduğundan ekonomik olarak uygun bulunmamıştır. 
Taşan Mahallesi: Arazilerin bir bölümünün eğimli topoğrafik yapısı ve su iletimi için yüksek terfi ihtiyacı nedeniyle sulama uygun bulunmamıştır.  Yenikuşçu Mahallesi: Baraj rezervuarına yakın olmakla birlikte eğimli topoğrafik yapıya sahip araziler sulanabilir nitelikte değildir. Hırkaköy Mahallesi: Mahalle arazileri eğimli topoğrafık yapı nedeniyle arazilerin önemli bir kısmı teknik açıdan sulamaya uygun değildir. Sulanabilir nitelikteki mahallenin kuzeyinde yer alan Kurtdeliği sırtı mevkiindeki çok az miktardaki arazi için 275 m'lik bir terfi yüksekliğine ihtiyaç duyulduğundan ekonomik olarak uygun bulunmamıştır. 

GİDERLERİN YÜKSEK OLMASI NEDENİYLE...

'Yamula Barajı'nın mansabında yer alan sulama alanının pompajla sulanan kısmında enerji giderlerinin yüksek olması nedeniyle sulamada sorunlar yaşanmaktadır' diyen Bakan Pakdemirli, 'Bu açıdan değerlendirildiğinde soru önergesine konu mahalleler için pompajlı bir sulama projesinin gerçekleştirilmesi uygun bir çözüm olarak değerlendirilmemektedir' ifadelerini de kullandı.