MHP'li vekilden Afrika açılımı!

MHP'li vekilden Afrika açılımı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, “Türkiye'nin, millî hassasiyetleri gözeterek insani bir anlayışla Afrika Kıtası'yla ilişkilerini geliştirmeye koyulması son derece önemlidir” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Zambiya'yla yapılan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma'yla alakalı Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz aldı. Meclis’te konuşan Özdemir, “Türkiye ve Zambiya arasındaki ilişkilerin son yıllarda giderek artan bir ivme yakaladığını ve 17 milyondan fazla nüfusa sahip olan Zambiya’nın Sahra Altı Afrika'daki konumu itibarıyla madencilik ve tarımsal faaliyetleriyle öne çıkan bir ülke olduğunu söyledi.

“ZAMBİYA'YLA İLİŞKİLER ÖNEMLİ”

 Özdemir, Zambiya'nın önemli akarsu yatakları ve bu ülkenin enerji ihtiyacı dikkate alındığında Türkiye’nin Zambiya'yla gerçekleştireceği iş birliği seviyesinin artmasıyla birlikte enerjiye dayalı yatırımların daha da artabilecek potansiyeli olduğunu ifade ederek,  “Cumhurbaşkanının 2018 yılında ülkemizden Zambiya'ya Cumhurbaşkanlığı düzeyinde yaptığı ilk ziyaretten bu yana karşılıklı ilişkilerimizin göreceli olarak artması sadece ülkelerimiz açısından değil, Afrika Kıtası ve bu bölgeyle alakalı millî hedeflerimiz için de umut verici bir gelişme olmuştur. Bu ziyarette ülkemizi temsil eden heyette çok sayıda bakanımızın da yer almış olması yine ülkemizin Zambiya'yla ilişkilere gösterdiği önemin vurgulanması anlamında oldukça değerli olmuştur. Zambiya, Türkiye'yle ilişkilerinden memnuniyet duyduğunu açıkça göstermektedir. Dolayısıyla yatırımların karşılıklı olarak teşvik edilmesinin sağlanması ilişkilerimizi daha üst seviyeye çıkarabilecektir. Kuzey Afrika sahası, böylesi bir düzlemde yeni bir umut arayanların, Avrupa'ya geçiş için kullandığı göç güzergâhlarının ana merkezi olmuştur” şeklinde konuştu. TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi de olan Özdemir, “Türkiye'nin, millî hassasiyetleri gözeterek insani bir anlayışla Afrika Kıtası'yla ilişkilerini geliştirmeye koyulması son derece önemlidir” dedi.

“TÜRKİYE ALEYHİNDE ÇALIŞAN BAZI OLUŞUMLAR…”

Özdemir, başta FETÖ terör örgütü olmak üzere Türkiye aleyhinde çalışan bazı oluşumların da Afrika Kıtası'nda bazı çevrelerce faal tutulmaya çalışıldığı da ifade ederek, şunları söyledi, “Bugün çok sayıdaki Türkiye merkezli vakıf ve derneğin de Afrika Kıtası'nda bazı yardım faaliyetlerinde bulunduğunu bizler biliyoruz. Beklentimiz, bu faaliyetlerin yetkili kuruluşlar tarafından yakinen takip edilmesi ve hangi Afrika ülkesinde faaliyet gösteriyorlarsa çalışmalarını mutlaka o ülkedeki büyükelçiliğimiz gözetiminde yapmasıdır. Türkiye, Afrika Kıtası'yla ilgili heyecanlı, aktif, akılcı ve insanî bir yol izlerken bu anlattıklarımız çerçevesinde her ihtimali de bizler düşünmek mecburiyetindeyiz. Zaten hassasiyetimizin esası da budur. Benzer minvaldeki anlaşma ve diğer, Fildişi Sahili olsun, Çad olsun, Somali olsun… Bunlarla alakalı zaten Dışişleri Komisyonumuzda da Milliyetçi Hareket Partisi olarak görüşlerimizi ifade etmiştik. Anlaşmalara destek verdiğimizi, müspet baktığımızı ifade etmek isterim."