MESLEĞE KÖTÜLÜK YAPIYORLAR!

MESLEĞE KÖTÜLÜK YAPIYORLAR!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde, gazetecilerin kırpılan yıpranma sorununa yönelik “Parlamento haklarımızı gasp etmiştir” tepkisiyle dikkat çeken Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı  Veli Altınkaya, Olay Türk TV’de konuştu. Yaşanan ekonomik sıkıntılara da değinen Altınkaya, “Kentte canı isteyince gazete çıkaran var. Bu mesleğe en büyük kötülük” dedi. Altınkaya, aynı durumun internet siteleri için de geçerli olduğunu belirterek, “Eleğin üstünde kalanlarla, eleğin altında kalanlar belli olacak.” diye konuştu.

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, Olay Türk TV’de, Sansürsüz programında Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci ve İHA Bölge Müdürü Cem Atakan’ın sorularını yanıtladı.

Altınkaya, programda “Gazeteci aslında aykırı olacak, muhalif olacak. Gazeteci devrimci olacak” sözleri ile dikkat çekti. Basında yaşanan ekonomik sıkıntılara da değinen Altınkaya, bu konuda Basın İlan Kurumu’na (BİK) iş düştüğünü söyledi. Altınkaya, “ Basın İlan Kurumu şöyle bir şey yapmalı. Bunu Kuruma ileteceğiz.  Bana göre gazete basanlara ek gösterge verilip, diğer şekilde internet ortamında  devam etmesi gerekir. Belirli şartlarla ilanı internette yayınlamak gerekir. Ben işin buraya doğru gittiği kanaatindeyim. Bu internet Avrupa’da yok mu var. Bizden de daha iyi şekilde kullanılıyor.  Bu iş birazcık gelir düzeyi ve kültür ile alakalı.  Avrupa da bir kişi mutlaka evine iki, üç gazete götürüyor. Japonya’da  dört, beş tane gazete götürüyor. Bu değişimin dönüşümün olduğu dönemde yerellerin düzelmesi  zor.  Reklam, ilan gelirleri artmıyor. Bunun karşılığında çok sorumsuz şekilde internet medyası türedi. Sonuçta bu internet medyasını  bir kanuna bağlamak zorundasınız. Niye  fatura kesecek, ama ne Valiliğe bildirmiş, ne Cumhuriyet Savcılığına bildirmiş” dedi.

“EVET, SANSÜR VAR”

“Son 15 ayda 200 tane Gazete ve Televizyon kapanmış. 10 bin tane basın kartlı veya 212’den kayıtlı arkadaşımız kardeşimiz işsiz kalmış” diyen Altınkaya, şunları söyledi, “ İletişim Fakültesi’nden mezun olup işsiz kalanları saymıyorum.  Buradan mezun olanların Gazeteci olmak dertleri yok. Sektörümüz bu manada darboğazda, yerelde asgari ücret, yönetici konumunda olanlara belki bir tık, iki tık daha üzerinde ücret ödeyebiliyor. Onu da ödeyebilirsek.  Çünkü ödeyemiyoruz.  Kayseri’de de maaşları düzenli ödeyen medya kuruluşu sayısı çok az. Gazetecilik birazda ekonomik özgürlükle alakalı.  Evet, sansür var. En büyük sansürü biz genel yayın yönetmenleri uyguluyoruz dedim. Sevdiğin birinin haberini yukarıda yayınlıyorsun, sevmediğini birinin haberini görmüyorsun veya küçük yer veriyorsun. Gazetecilik kökenli olmayan bir patron işletmenin yaşaması mantığı ile bakıyor.  Çünkü sonuçta o işletme batarsa, o işletme sigortayı yatıramazsa, sen bu haberi yaptın diye madalya alacak değilsin mantığı ile görüyor. Öyle bir sansür uyguluyor. “

 “BU İŞ MESLEĞİMİZE KÖTÜLÜK”

“Canı isteyince gazete çıkaran ve internet sitesi kuran var” diyen Altınkaya, “Bir kişi internet sitesi kurmuşsa, oraya A Belediyesi, B Belediyesi, üç yüz, beş yüz lira  reklam veriyorsa, Kayseri Olay’ın günahı  ne?  Ne kadar internet medyası varsa kurumların kapısını çalıyor. Şimdi herkesin bir hesabı var, bütçesi var.  Canı isteyince çıkan gazete var.  Bu kurumlar kamu kuruluşu denetime tabi. Sonsuz bir bütçesi yok.  Bir defa verme ile bitmiyor. Daha sonra buralar yol oluyor.  Bu iş mesleğimize kötülük. Az satan çok satan ne olursa olsun emeğini ortaya koyan arkadaşlarımıza kötülük.  Bir Belediye Başkanı sorduğunda ‘bu kişi yaramaz adam’ diyebilmeliyim.  Bu işi yapanlara sesi çıkmıyor. Adamı canından bezdiriyor. Aba altından sopa gösteriyor.  Eleğin üstünde kalanlarla, eleğin altında kalanlar belli olacak.” diye konuştu. Haber: Hüseyin GÖKTAŞ