Meclis'te kabak çekirdeği ve gilaburu'nun faydalarını anlattı

Meclis'te kabak çekirdeği ve gilaburu'nun faydalarını anlattı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

AK Parti Kayseri Milletvekili Sami Dedeoğlu, Meclis’te gilaburu ve kabak çekirdeği tanıtımı yaptı. Dedeoğlu, iki ürünün birçok hastalığa iyi geldiğini söyledi.  Meclis’teki hararetli tartışmaları da göz önünde bulunduran Dedeoğlu,  “Akşamları yatmadan önce tüketilen bir miktar kabak çekirdeği vücudun yorgun ve stresli olduğu zamanlarda hormonları düzenler ve rahat bir uykuya dalmanızı sağlar. Kabak çekirdeğine cebimizdeki doktor da deniliyor” ifadelerini kullandı. Dedeoğlu, ayrıca Avrupa’da yaşayan erkeklerde yapılan prostat testlerinde en düşük oranın Türklerde olduğunun görüldüğünü belirterek, “Bunun nedeni kabak çekirdeğine bağlanmıştır” dedi.

 AK Parti Kayseri Milletvekili Sami Dedeoğlu, Kayseri’de son yıllarda üretimlerine ağırlık verilen gilaburu ve kabak çekirdeğini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. “Gilaburu meyvesi Anadolu medeniyetinin en güzel miraslarından biri olan Kayseri'ye özgüdür”  diyen Dedeoğlu, gilaburunın birçok hastalığa da iyi geldiğini söyledi. Dedeoğlu, “Yeşil bahçelerde yetişen, kırmızı tane tane üzümü andıran, salkım şeklinde bir meyvedir. Selçuklulardan beri gelen gül ebru adı zaman içerisinde gilaburu adını almıştır. Özellikle, sulak arazilerde yetişen gilaburu, mart ve nisan aylarında çiçek açmaya başlar, eylül ve ekim aylarında meyvelerini verir. Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalara göre, böbreklerin çalışmasını artırır, böbrek taşlarını düşürür, idrar söktürür, kabızlığı önler, prostata karşı çok faydalıdır, bağışıklık sistemini güçlendirir, yaşlanmanın etkilerini geciktirir, sakinleştirici etkisiyle uykusuzluğu giderir, kolesterolün düşürülmesinde etkili olur, kanser tümörlerinin azalmasında etkilidir, çeşitli kadın hastalıklarında ve bebek düşüklerinin önlenmesinde etkilidir, yüksek tansiyon, sara nöbetleri ve astım hastalıklarının tedavisinde etkilidir, safra kesesi ve karaciğer hastalıklarına karşı iyi gelmektedir, kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde etkilidir, C vitamini ve antioksidan deposudur” diye konuştu.

“GİLABURU ÇAYINI DÜNYAYA TANITMAK İSTİYORUZ”

Gilaburunun hem doğal sıkma suyu hem de sallama çay olarak içildiğini kaydeden Dedeoğlu, şunları söyledi: “Doğal kullanıldığında birçok hastalığa iyi geldiği, klinik testler ve araştırmalarla ispatlanan gilaburu çayını dünyaya tanıtmak istiyoruz. Gilaburunun sıkılarak yüzde 100 doğal şekliyle piyasaya tanıtım amaçlı arzı Bünyan Belediyemizce sağlanmıştır. Kısa zaman içerisinde Bünyan Belediyemizce imalatının tamamladığı gilaburu çayı tüm dünyaya ve vatandaşlarımızın beğenisine sunulmuştur. Bünyan Belediye Başkanımız Sayın Şinasi Gülcüoğlu'na çalışmalarından dolayı huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Gilaburu suyu, Orta Anadolu'da yıllardır geleneksel bir içecek olarak tüketilir. Sulama sistemi, arazi ve işçilik dâhil dekarı ortalama olarak 2.500 TL'ye mal edilebilir. 1 dekar alana ortalama 50 adet ağaç dikilebilir. Dört yılın sonunda 1 ağaçtan 20-30 kilogram arasında meyve elde edilebilir. Dolayısıyla 50 adet ağaçtan 1.000 ila 1.500 kilogram meyve elde edilebilir.  Kilogram fiyatı bahçede 3 TL, piyasada 19 TL’dir. Gilaburu meyvesi üretecek yatırımcılara, yeterli büyüklükteki arazilerde bahçe kurmasını tavsiye ediyoruz. Özel bir kültür uygulaması, bakım ve ilaçlama ihtiyacı olmadığından, işçilik giderleri yük getirmeyeceği gibi kısa sürede de verim alınabilir. Böylelikle üretim konusunda yeni ve ekonomik getirisi yüksek bitkilerle kârlı üretimler sağlanmış olacak ve Türk tarımına da katkıda bulunmuş olacaktır”

“KABAK ÇEKİRDEĞİ CEBİMİZDEKİ DOKTORDUR”

Daha sonra vekillere kabak çekirdeğini tanıtan ve bilgi veren Dedeoğlu, “Kabak çekirdeği üretiminde birinci bölge olan Kayseri'nin Tomarza ve Develi ilçelerinin yıllık üretimi 10 bin tondur. Bu rakam, Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 40’ına tekabül etmektedir. Üretimin büyük çoğunluğu, susuz tarım olup en lezzetli kabak çekirdeği ilçelerimizde yetişmektedir. Kabak çekirdeğinin faydaları bilimsel olarak incelenmiş ‘cebimizdeki doktor’ olarak tanımlanmıştır. Faydaları: Magnezyum, çinko, B2 vitami, omega 3 ve omega 6 açısından zengin bir besin kaynağıdır. Beyin fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur, yaşlanmayı geciktirir. Göğüs, mide, akciğer, prostat ve kolon kanseri gibi kanser türlerine karşı da koruma sağlar. Karaciğer ve göz sağlığını güçlendirir. Günde bir bardak çiğ kabak çekirdeği kalp sağlığını korur, aynı zamanda kalp krizini engeller, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kabak çekirdeği, prostat hastalıklarına karşı çok etkili olan çinkoyu bol miktarda içermektedir. Düzenli olarak tüketen erkekler, prostata karşı önceden önlemini almış olur” diye konuştu.

“PROSTAT TESTLERİNDE EN DÜŞÜK ORANIN TÜRKLERDE”

AK Parti Kayseri Milletvekili Dedeoğlu, ayrıca Avrupa’da yaşayan erkeklerde yapılan prostat testlerinde en düşük oranın Türklerde olduğunun görüldüğünü belirterek, şu ifadeleri kullandı:  “Bu olumlu sonucun sebebi, kabak çekirdeği tüketimine bağlanmıştır. Yapılan deneyler sonucunda kabak çekirdeğinin insülin direncini dengelediği, diyabet hastalığının tedavisinde yardımcı olduğu  anlaşılmıştır. Akşamları yatmadan önce tüketilen bir miktar kabak çekirdeği vücudun yorgun ve stresli olduğu zamanlarda hormonları düzenler ve rahat bir uykuya dalmanızı sağlar” Diğer yandan Meclis’te de AK Partili vekillere Kayseri’nin Bünyan İlçe Belediyesi tarafından özel olarak paketlenmiş gilaburu suyu dağıtıldı.

Haber: Cafer ZENGİN