Kota Sistemi Gelsin!

Kota Sistemi Gelsin!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın (KSMMO) yeni Başkanı Ali Yedikaya, mesleki sorunlar ve talepleri konusunda Olay Türk TV’de dikkat çeken açıklamalar yaptı. Mali müşavirlere kota sistemi getirilmesini talep eden Yedikaya, “Mükellef sayısı düşüyor, Mali Müşavir sayısı artıyor. Yani Mükellefin artışı ile Mali Müşavir’in artış oranı eşit değil. Biz sınırlama getirilmesini istiyoruz” dedi.

 

Olay Türk TV, Dünya Ticaret Merkezi’nde kurulu olan Ramazan Sokağı’ndaki canlı yayınlarına devam ediyor. Ramazanın ilk gününden bu güne kentin tanınmış isimlerini kamuoyuyla buluşturan Olay Türk TV’nin Sansürsüz Ramazan Özel programına, bu kez Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nda  bir süre önce yapılan seçimlerin ardından Başkan seçilen Ali Yedikaya katıldı. Programda Olay Türk TV Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci ve Gazeteci Cem Atakan’ın sorularını yanıtlayan Yedikaya, mesleğe dair sorunları gündeme getirdi ve çözüm önerilerini anlattı.

 

“MALİ MÜŞAVİRLERE OFİS YAPTIRACAĞIZ”

 

18 Mayıs’ta yapılan seçimin ardından çalışmaları hemen başladıklarını kaydeden Yedikaya, meslektaşlarına modern ofisler yapmak için proje hazırladıklarını anlattı. Yedikaya,  “Kayseri’de ofisim projemiz var. Meslektaşlarımızdan bazıları birbirlerini tanımıyor. Bundan dolayı da meslektaşlarımız arasında müşteri kaymaları olacak. Sosyal ortamları olan, meslektaşlarımızın birbiri ile kaynaşmasını sağlayıp haksız rekabetin önüne geçmiş olacağız. Bu projede 1+1 ve 3+1 olacak. Seçimde Kayseri’de bir ilki de yaptık, hiçbir kadın meslektaş  yönetime girmemişti. Şu anda yönetim kurulumuzda  bir kadın meslektaşımız var.  Artık kadınların yönetimde bir temsilcisi var. Bunun yanında ilk defa bağımlı meslektaşlarımızın temsilcisi olarak OSB’de görevli Adil Özhan da görev aldı.” diye konuştu.

 

“MÜCBİR SEBEP KANUNU ÇIKMASINI İSTİYORUZ”

Muhasebecilerde son gün hastalığının yaşandığını ifade eden Yedikaya, “Bizzat beyannamelerimizi oturup büromuzdan, şifrelerimizi girerek veriyoruz. Bunun için meslektaşlarımızın son gün hastalığı oluyor, ölüm oluyor. Bununla ilgili hastaneden meslek mensubu ile ilgili raporunu versin mücbir sebep olarak mükelleflerinin ceza almaması için kanun çıkarılmasını istiyoruz.  Yakın zaman da 4-5 kişi kalp rahatsızlığı geçirdiler. Devletimiz odalarla görüşmeden oldu bittiye getirerek kanunlar çıkartıyor. Bu anlayış doğru değil” dedi.

 

“MALİ MÜŞAVİRLERE KOTA SİSTEMİ GETİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Programda, “Mükellef sayısı düşüyor, Mali Müşavir sayımı artıyor” diyen Yedikaya, bu konuda da sınırlandırma talebinde bulundu. Yedikaya, şu ifadeleri kulanı, “Mükellefin artışı ile Mali müşavirin artış oranı eşit değil. Biz sınırlama getirilmesini kota getirilmesini istiyoruz. Defter sayısı kısıtlı olduğu için, haksız rekabet oluyor. Güç birlikleri olsun. Mali müşavirler arasında şirketleşmeler oluşsun istiyoruz. TÜRMOB temsilcilerinden, Bakanlık yetkililerinden haksız rekabet ile ilgili çalışmalar yapılmasını ve kurulacak yazılımla bizleri denetlemelerini istedik. Onlarda bize e -birlik diye bir sözleşme yaptılar. Bu sözleşme mükellef ile bizim aramızda olan bir sözleşme. Orada almamız gereken ücret, ücretini alamaz isen yeni dönemde o mükellef ile sözleşme yapamıyorsun. O mükellefin borcu varsa sistemden iptal ettiğinde başka bir mali müşavire gittiğinde görülüyor. Defter değişim tutanakları tutulması gibi hükümler var. Bir önceki dönemde bu uygulama düzenli olarak uygulanmadı.  Defter değişim sözleşmelerini biz inceleyeceğiz. Oda yönetimi olarak bu işin arkasında duracağız, bunları denetleyeceğiz. Meslektaşımızın da oda da en az bir defa makbuzlarını kontrol edeceğiz. Biz üç tane mali müşavir ile görüştüğümüzde hiç kimse haksız rekabet yapmıyor. 30 kişiyi topluyoruz onlarda yapmıyor. O zaman birileri yapıyor.  Meslektaşlarımız hak ettiği ücreti alsın, firmaların kalkınmasına faydalı olsun. Kayseri’de bir tabir var, ‘komşunun muhasebecisi az alıyor, komşunun muhasebecisi para almıyor’. Biz bunun önünü tıkamak istiyoruz. Devlete giden finansları biz sağlıyoruz.”

“ ÇOK STRESLİ BİR İŞ YAPIYORUZ”

Sektör olarak stresli bir iş yaptıklarını belirten Başkan Ali Yedikaya, “Meslektaşlarımız hak ettiği bedeli alsın. Çünkü yoğunlukla da fazla uğraşmasınlar kendilerini bilgi donanım olarak geliştirsinler. O işyerlerine artı olarak neler üretebilirler bunlara yoğunlaşsın istiyoruz. 100 tane deftere hizmet vereceğine 10 tane deftere hizmet versin. Bunlara da  yeni teşvikler nasıl alır, yeni planlamalar nasıl yapar, bunlar ile ilgili firmaların kalkınmasına daha çok hizmet etsin istiyoruz. Yeni dönemde haksız rekabetin üzerine gideceğiz. Önce Oda başkanını inceleyeceğiz. Başkanın sözleşme ve makbuzlarını inceleyeceğiz. Çünkü güvenin oluşması lazım. Daha sonra yönetimdeki  arkadaşların ve daha sonra  meslektaşlarımızı denetleyeceğiz. Üyelerimiz artık dışarıda bunu şu fiyata tutuyorlar dediğinde tutamazlar demeli. Bakanlığın belirlediği tarife bu demeli.

“MALİ MÜŞAVİR ÜCRETLERİ VERGİ TAHSİLATI GİBİ YAPILMASINI İSTİYORUZ”

Odada bir süre önce düzenledikleri imza kampanyası hakkında da bilgi veren Yedikaya, “İmza kampanyamızın üzerine de artık yeter yazdık.  İstanbul Odası’ndan imzalar geliyor, Mersin, Adana,  her yerden imzalar geldi. İmzaları TÜRMOB’a , Bakanlığa verdik. Ramazan’dan sonra da biz o dosyalarımızdan birer nüsha daha yapıp, odamıza gelen vekillerimize, bakanlarımıza anlatacağız. Sorunları söyleyeceğiz.  MHP Milletvekili, aynı zamanda da Mali müşavir Esin Kara bizim dertlerimizi sorunlarımızı dile getirdi. Yeni dönemde meclis ayağını daha etkinleştireceğiz. Bizim Mali Müşavir Ücreti beyanname gibi tahakkuk etsin. Mükellef tarafından vergiler yatırılırken bizim ücretlerimiz yatırılsın. Gelir İdaresi tarafından yatırıldıktan sonra bir sonraki ayın onuna kadar mali müşavirin iban hesabına yatsın dedik.  Vergiler geciktiğinde nasıl ceza uygulanıyor ise bizim ücretlerimizde de ceza uygulansın dedik. Eğer devlet bunu yapar ise devletin müfettişlerinin yapamadığı denetimleri yapmış olur. Daha kesin katı kurallarla denetimler yapabilirler. Üç ay o mali müşavirin parası ödenmiyor ise dördüncü ay o mükellefin beyannamesi Türkiye’deki hiç bir mali müşavir tarafından verilemesin sistemden kapatılsın dedik. Üçünü ödeyememiş birini ödemiş tekrar açılsın diye belirttik. Biz bunu bekliyor bunu istiyoruz” diye konuştu. Haber: Hüseyin GÖKTAŞ