Koronavirüs raporu hazırlayan CHP'den İl Sağlık Müdürlüğüne şeffaflık çağrısı!

Koronavirüs raporu hazırlayan CHP'den İl Sağlık Müdürlüğüne şeffaflık çağrısı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

CHP Kayseri İl Başkanlığı Koronavirüs raporunu açıkladı. Raporda oluşturulan komisyonun kurumlara da bazı ziyaretler gerçekleştirdiği belirtilirken, Kayseri’de de Sağlık Müdürlüğüne şeffaflık çağrısı yapıldı. Söz konusu raporda  verilerin şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanması gerektiği belirtilerek, “Sağlık Müdürlüğü tarafından kentte  günde kaç kişiye test yapıldığı, kaç kişide pozitif veya negatif çıktığı ve de hasta olan ve iyileşen kişilerin sayısının ne kadar olduğu, günlük olarak kamuoyu ile paylaşılmalıdır” denildi.

 Konuyla ilgili , “Raporun amacı ülkemizde ve Kayseri’mizde yaşanan Covıd-19 virüsü pandemisinin yaygınlığının tespiti, buna ilişkin çözüm önerilerinin sunulması ve bu hastalığın ekonomik ve sosyal hayatta ülkemizde yaratması muhtemel etkilerini azaltabilmek” denildi. Rapor’da Kayseri’de virüsle mücadeleye yönelik yapılan tespitlere de yer verildi.

İşte raporda yer alan bazı ifadeler, “İlimizde Covid 19 salgını ile ilgili tespit edilen sorunlar ve alınması öngörülen çözüm önerilerimiz; Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi yani yaygın bulaşıcı hastalık ilan edilen Covid 19 ile mücadelede öncelikle, hastalığı taşıyan kişiyi tespit etmek, hasta olan vatandaşlarımızın temas ettiği kişileri tespit etmek, hastalığı olan vatandaşlarımızı tedavi altına alıp izole etmek, bu vatandaşlarımızla temas eden kişileri en az 14 gün karantina altında tutmak önemlidir. Aksi halde salgının önüne geçmek bir hayli zor olacaktır. Bu bağlamda, hastalığı tespit etmek için şüpheli vatandaşlarımıza test yapmak önem arz etmektedir. Hal böyleyken 1,5 milyon nüfuslu ilimiz Kayseri’de Corana Virüs Testi ancak 23 Mart 2020 tarihinde yapılmaya başlanmıştır. Yapılan test sayısı da son derece yetersizdir.

ŞEFFAFLIK VURGUSU

Burada ayrıca önemli bir başka konu da verilerin şeffaflığıdır. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından günde kaç kişiye test yapıldığı, kaç kişide pozitif veya negatif çıktığı ve de hasta olan ve iyileşen kişilerin sayısının ne kadar olduğu, varsa yoğun bakım ünitelerinde yatan hasta sayısının, entübe hasta sayısının ve kaybettiğimiz hasta sayısının ne kadar olduğu günlük olarak kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI KORINMALI

Coronavirüs ile mücadelede en önemli ayaklarından biri de sağlık çalışanlarıdır. Coronavirüs salgını ile mücadelede yapılması gereken ilk iş sağlık çalışanlarını korumaktır. Toplumu korumak için öncelikle sağlık çalışanlarını korumak gerekir. Bu kapsamda sağlık çalışanlarının korunmasında temel ihtiyaç olan basit tıbbi maske, N 95 maske, eldiven, gözlük, siperlik ve tulum gibi ihtiyaçları eksiksiz karşılanmalıdır.

KIZILAY SÜRECE DESTEK VERMELİDİR

Bu noktada Kızılay’a da önemli görevler düşmektedir. Kızılay’ın görevleri arasında Sağlık Bakanlığı nezdinde yapılan çalışmalara katılması bu süreçte önemli ve anlamlı olacaktır. Kızılay’ın Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü’nün Corona Virüsü salgını ile mücadelesine aktif olarak katkı sağlaması gerekmektedir. Maske, eldiven vb sağlık ekipmanları konusunda gerekli desteği sağlamalıdır. Sağlık çalışanlarının bir diğer problemi ulaşım problemidir. Dolayısıyla güven içinde sağlıklı bir ortamda iş yerleri ile ikametgahları arasında ulaşımları için servis araçlarının sayıları artırılmalıdır.

ÜNİVERSİTE HASTANELERİ MALİ AÇIDAN ZOR DURUMA, DESTEK VERİLMELİ

Her ne kadar Erciyes Üniversitesi Rektörü Sayın Mustafa Çalış’ı ziyaretimizde üniversitenin mali konusunda net bir yanıt almasak da biliyoruz ki, SGK 14 yıldır sağlık uygulama tebliğini güncelleştirilmediğinden  üniversite hastaneleri mali açıdan zor duruma düşmüştür.  Bu nedenle en köklü üniversiteler bile maske, tulum, gözlük gibi en temel sağlık ekipmanlarının tedarikinde bile zorlanmaktadır.  Hastalığın yayılımın engellemek için Evde kal aşamasından sosyal devlet olma ilkesinin bir gereği olarak evde tut aşamasına geçilmelidir.”

Haber: Cafer ZENGİN