Kent Konseyi Neden Toplanmıyor?

Kent Konseyi  Neden Toplanmıyor?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de tartışılan Kentsel Dönüşüm konusu ilk kez konunun farklı taraflarıyla 38 Kent TV’de masaya yatırıldı. 38 Kent TV  Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci’nin hazırlayıp sunduğu Sansürsüz programında, Anadolu Yapı Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Aydın, MHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Kazım Yücel, Anavatan Partisi eski İl Başkanı Hami Kıranatlıoğlu, Melikgazi Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Gökhan Kömürcü ile Mimarlar Odası Başkanı Eda Velibaşoğlu çarpıcı açıklamalar yaptı.

 Programın açılışında  Gazeteci Osman Çiftci, “Kayseri’de kentsel dönüşüm nereye gidiyor, ne olmalı? İşin uzmanları diyebileceğimiz isimler burada.  Büyükşehir Belediyesi’nden de aslında konuk almak istedik ama karşılıklı polemik olabilir diye katılmak istemediler. Oysaki amacımız polemik değil, istişare” ifadelerini kullandı.

 Mimarlar Odası Başkanı Eda Velibaşoğlu, kentsel dönüşümün konuşulduğu programda “Kentsel dönüşümde dünyada gördüğümüz örneklerin tamamı yapı stokunda bir sıkıntı varsa bunun dönüştürülmesi ama bu dönüşüm esası tamamen halka faydalı bir yönde yapılması esas alınır” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM BAMBAŞKA BİR YÖNDE GİDİYOR”

Velibaşoğlu, “ Kişiler farklı yerlere taşınabilir ama geri verdiğiniz yerde tekrar bir bina inşa etmezsiniz bunu daha çok kamu yararına kullanılan park, kültür merkezi gibi yerlere dönüştürülür. O mantıkta baktığımızda Türkiye’deki kentsel dönüşüm bambaşka bir yönde gidiyor. Yapı bazında kentsel dönüşüm var ki Kayseri’de daha çok yapı bazında gidiyordu. Sahabiye projesi ve Melikgazi Belediyesi’nde de yapılan birkaç proje dışında, yapı bazındaki dönüşüm bir kentsel dönüşüm müdür önce bunun tartışılması gerekiyor. Şehir planlamacılar ya da mimarlar bunun bir kentsel dönüşüm olmadığını da kabul ediyorlar. Ranta dönük değil ama halkın faydasına daha çok nasıl kullanılır?  Bu açıdan ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Bizim özellikle Sahabiye Projesi ile ilgili Mimarlar Odası olarak açıklamalarımız oldu. Orada bir yarışma yapılmaya çalışıldı ama yarışmanın jürisi bile belli değildi. Sonra yarışma açıldı sonuçlanmadı, belirli kişilerden projeler istendi, projelerden 3 tanesinin maketi halk oylamasına sunuldu. Kentsel dönüşüm süreci böyle bir süreç değil aslında. Bu süreçte planlama vs. her şeyiyle bir bütün olarak ele alınıp bireylerin de haklarının korunup, o bölgenin bütün Kayseri halkına faydalı olabilecek bir biçimde ele alınması gerekiyordu”  şeklinde konuştu.

“KAYSERİ’Yİ RANT UĞRUNA BELEDİYENİN GELİRİ DE OLSA KATLETTİK”

 

Anavatan Partisi eski İl Başkanı Hami Kıranatlıoğlu  ise “Kentsel dönüşüm iyi niyetli de olsa sonunda belediyelerin hele hele eski zamanlarda dar gelir ortamlarında kendilerine ilave gelir elde etmek amacıyla yaptığı dönüşümlerdi” ifadelerini kullandı.

Kıranatlıoğlu , “Geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanı ‘Biz bu şehre ihanet ettik’ dedi. Ardından da ‘Beton, beton, beton… Biz dikey yapılaşmalarla Türkiye’ye yazık ediyoruz’ diyerek bunu Türkiye’ye yönelik söyledi ve ‘TOKİ Genel Müdürlüğü’ne tüm belediye başkanlarına çağrımdır’ dedi. Hatanın neresinden dönülürse kardır düşüncesi ile Sayın Cumhurbaşkanı’na katılıyorum. Kayserimiz için Sivas Caddesi;  Paris’in Şanzelize’si neyse İstanbul’un Bağdat Caddesi oydu. Aileler, gençler o caddede zevkle yürürlerdi. Biz ne yaptık? Kayseri’yi rant uğruna belediyenin geliri de olsa katlettik, katletmeye de devam ediyoruz.

“UÇAK MI İNDİRECEĞİZ? DENİLEN SİVAS CADDESİ ŞU AN DAR GELMEYE BAŞLADI”

MHP Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Kazım Yücel, “ Kentsel dönüşüm 1999 yılındaki İzmit depremiyle Türkiye’nin kucağına düşmüş çok acı bir konu fakat bir fırsat” şeklinde konuştu. Yücel,  “Bu fırsatın Türkiye’nin birçok yerinde çok mantıklı düzenlenmesi lazım. Çünkü bir daha değişim 60 yıl sonra gelecek.  Bakan Özhaseki, şu anda Türkiye içinde Kayseri içinde bir şans. Aslında mesleği bu değil ama 20 küsür yıldır bu işlerin içerisinde yoğrulmuş. Çok iyi analiz ediyor, rantçıları da çok güzel deşifre ediyor. Rahmetli Molu’nun 1940 yılında yaptığı projesi bakın bugün öldü. Uçak mı indireceğiz? denilen Sivas Caddesi şu an dar gelmeye başladı. Bugünden de 50 yıl sonrayı görmemiz lazım.

 

Melikgazi Belediyesi İmar Müdürü Gökhan Kömürcü de kentsel dönüşümü şehrin ortak sorunlarına ortak çözüm arayışı gibi görmek gerektiğini kaydetti. Kömürcü,  “Ben 1999 depremini İstanbul’da yaşadım. Millet olarak büyük acılar yaşadık. Bunlar acı tecrübeler oldu ama ilk olarak 1950 ve 60’lı yılların mirası gibi görüyorum, bu çarpık yapılaşmayı. Melikgazi Belediyesi olarak da bu konuda yaşanacak sorunlara karşı önlem almak ve çözüm bulmak için çalışıyoruz” dedi.

“KENT KONSEYİ NEDEN TOPLANMIYOR? YA HER ŞEYİ ÇOK İYİ BİLİYORLAR YA DA ORADA BAŞKA BİR ŞEY VAR”

Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Aydın da programda, dikkat çeken bir ayrıntıyı gündeme taşıdı. Aydın, Kent Konseyi’nin Kayseri’de, 1,5 yıldır toplanamadığını belirtti.

Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’e de çağrıda bulunan Aydın,   “Biz müteahhit olarak hep şunu söylüyoruz bizim adımız rantçı filan değil. Öncelikle tapu sahibinin düşünülmesi gerekir.  Ona da bir rant elde ediyor gözüyle bakılmasını doğru bulmuyorum” dedi.

Aydın, şunları söyledi:  “Burada yapılması gereken en önemli şey bir konutun yıkılıp bir konutun yapılması değil. Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi’nde de Eda Hanım ile birlikte görev yapıyoruz. Orada da ifade ediyoruz.  Yöneticilerimiz halkımızdan aldıkları destekle mazbatalarını alıp, mazbatalarını teslim edinceye kadarki süreçte katılımcı demokrasinin gereği STK’lar, üniversiteler, meslek kuruluşları ehil olan kişiler bu kurulun içerisindeler, bunların iyi değerlendirilmesi lazım. Sayın Çelik’e de buradan bir duyuru yapmak istiyoruz şu anda bildiğim kadarıyla da 1 ya da 1,5 yıldır bu kurul çalışmıyor. Ya her şeyi çok iyi biliyorlar ya da orada başka bir şey var. Orada Salih diye bir arkadaş getirdiler bizimle tanıştırdılar, Kültür Daire Başkanı ondan sonrada bir daha toplanmadı” Mimarlar Odası Başkanı Eda Velibaşoğlu da bu konuda Aydın’a destek vererek, “Kent Konseyi bir buçuk yıldır çalışmıyor. Bir mekanımız vardı o da kütüphane oldu” dedi.