Kayserigaz güçlü altyapısı ile doğal afetlere hazır

Kayserigaz güçlü altyapısı ile doğal afetlere hazır
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayserigaz ’Deprem Haftası’ nedeniyle, teknolojik altyapısında kullandığı doğalgaz akışının güvenliği konusunda büyük rol oynayan, SCADA sisteminin önemine dikkat çekti.
Türkiye’nin enerji arz güvenliğinde kritik öneme sahip olan SCADA sistemleri, güvenlik anlamında sistemin kullanıcılarına geniş bir alanda kontrol imkanı sağlayan önemli yatırımlardan biridir. SCADA sistemleri sayesinde herhangi bir noktada meydana gelebilecek tehlike senaryolarında, sistem kullanıcısı tarafından gerekli müdahaleler gerçekleştirilerek, olası tehlikelerin önüne geçilebilmektedir. Ülkemizin genelinde hala yeterli yaygınlığa ulaşmayan SCADA sistemleri, Kayserigaz tarafından yılardır kullanılan önemli teknolojik yatırımlardan biridir.
SCADA merkezi sayesinde Kayserigaz, olası depremlerde, afetlerde veya oluşabilecek herhangi bir tehlike durumunda gerekli olan noktalarda vanaların açılıp kapatılması, istasyonların açılıp kapatılması, cihaz çalışma değerlerinin değiştirilmesi, cihazların açılıp kapatılması gibi işlemlerle müdahale edebilmekte ve bu işlemlerle ilgili raporları alabilmektedir. Böylelikle olası deprem ve doğal afetlerden kaynaklı durumlarda gerekli tedbirler anında alınarak, doğalgazdan kaynaklanabilecek tehlikeler önlenebilmektedir. Türkiye’de daha önce meydana gelen şiddetli depremlerde mevcut SCADA sistemleri sayesinde doğalgaz altyapısında bulunan vana ve regülatörlere müdahale edilmiş, şehirdeki tüm sistemin gaz akışı kesilerek olası tehlikelerin önüne geçilmiştir.
Kayserigaz Şebeke Birimi ve Scada Birimi Yöneticisi Fatih Tekelioğlu yaptığı açıklamada; “Kurulan SCADA merkezi ile şebeke ağında bulunan tüm yapı, RMS-A şehir besleme istasyonları, bölge istasyonları, vana grupları, büyük tüketici ve serbest tüketiciler ve şebeke kontrol sistemi tek bir merkezde toplanmıştır. Tüm bu yapılardaki kritik olan verileri tek bir merkezden 24 saat kesintisiz ve anlık olarak izleyebiliyoruz. Kayserigaz olarak doğalgaz arzına verdiğimiz önem kadar doğalgazın güvenliğine de önem vererek “Hizmet Kalitesi Yüksek Şirket” anlayışıyla Kayseri’nin güvenliğini SCADA sistemi ve kullandığımız diğer teknolojik altyapılar ile üst düzeyde sağlamayı sürdürüyoruz. Altyapılarımızda kullandığımız teknolojik sistemlerin desteği ile Kayseri’de oluşabilecek doğal afet senaryolarında, kontrolsüz gaz çıkışlarına merkezden müdahale etme imkanına sahibiz. Böylelikle ilerde oluşabilecek tehlikelere aktif olarak müdahalede bulunabileceğiz” dedi.