Kayseri Yeraltı Çarşısı'na müzik baskını!
KAYSERİ’nin Yeraltı Çarşısı'nda, Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) avukatları, polisle birlikte esnafı gezerek, müzik dinlenen işyerlerini denetledikleri ve aynı zamanda uyardıkları ifade edildi. Polis ekiplerinin, çarşıda çalınan müziklerin telif hakkı konusunda esnafı uyarmasının ardından esnaf, iş yerlerinde çaldıkları müziği kapattı. Çarşının Dernek Başkanı ise “Çarşı ruh gibi oldu. Şu an çarşıya giren vatandaşlar da kendini boşlukta hissediyor. Buna çözüm bulacağız” dedi.
Kayseri’nin Yer altı Çarşısı'nda, polis müzik denetimine çıktı. Kısa adı MÜYAP olan Müzik Yapımcıları Meslek Birliği avukatlarının, polisle birlikte esnafı gezerek, müzik çalan işyerlerini uyardığı ifade edildi. Sabah saatlerinde çarşıya gelen ekiplerin, iş yerlerini tek tek gezerek konuyla ilgili bilgi verdikleri ifade edildi. Ekiplerin bilgisayardan, televizyondan, telefondan müzik çalan işyeri sahiplerini dinlenen müziklerin telif hakkı konusunda esnafı uyardığı belirtildi. Ekiplerin, “Çaldığınız müziklerin telif hakkını ödemeniz lazım. Yoksa mahkeme kararı ile yaptığınız suç” uyarısında bulundukları dile getirildi. Bu yönde yapılan uyarının ardından çarşıda çalan müzikler de kapatıldı. Sessizliği hakim olduğu çarşıda esnaf uygulama karşısında şaşırdıklarını belirtti. Yıllardır çarşıda müzik çalınıyordu, bir şey diyen yoktu diyen esnaflar, uygulama sonrası ceza yememek için müziği kapattıklarını söyledi.
“TELİF HAKKI OLMADAN ÇARŞIDA MÜZİK ÇALMAK YASAK”
Kayseri Yeraltı Çarşısı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Salih Gülay ise yapılan uyarının ardından esnafların çaldıkları müzikleri kapattıklarını ve çarşının da bu nedenle ruh gibi olduğunu belirtti. Ekiplerle yaptıkları görüşmelerde işyerlerinde telif ücreti ödemeden müzik çalınamayacağını ve çalan esnafın da cezalarla karşı karşıya kalacağının kendilerine iletildiğini dile getiren Gülay, “Çarşımızda ‘savcılık kararıyla polis ekipleri müzik denetimi’ var diyerek denetim yaptı. Polislerden sorduğumuzda kullanım, telif hakkı ile alakalı esnafın açık müzik dinlemesi ya da Youtube, televizyon ya da internetten de müzik çalmanın, dinlemenin işyerlerinde yasak olduğunu ve avukatlar aracılığıyla da bu durumu bazı esnaflarda tespit ettiklerini belirtiler. Bu nedenle çarşıda denetim yapıldığını, esnafların uyarıldığını ve tekrarlamaları halinde esnaflara cezai işlem yapılacağı söylendi” diye konuştu.
“ŞU AN ÇARŞIYA GİREN VATANDAŞLAR DA KENDİNİ BOŞLUKTA HİSSEDİYOR”
Çarşıda müzik olmayınca sıkıntının olduğunu ve bu konuda orta yol bulmak için gayret göstereceklerini kaydeden Gülay, şunları söyledi: “Yetkililerden de hassas davranmaların istiyoruz. Müzik olmayınca sıkıntı oluyor. Yasadan dolayı biz de dernek olarak çarşıya müzik veremiyoruz. Şu an çarşıya giren vatandaşlar da kendini boşlukta hissediyor. Müziği seven topluluğuz ve özellikle alışverişte müzik ihtiyaç. Biz dernek olarak gerekli yerlerle görüşeceğiz. Müziğin çarşıda yeniden çalınması için bir paket almayı düşünüyoruz. Ya dernek olarak ya da esnaflarımız bireysel olarak. Bu konuda görüşmeler yapacağız. Bir paket alarak çarşıda yeniden müzik çalınmasına yönelik çalışma yapacağız” Diğer yandan telif hakkı almadan ticari alanlarda müzik çalınmasına yönelik davalarda bazı illerde esnaflara mahkemece 10 ay hapis cezası verildiği ve bu cezanın daha sonra 6 Bin TL para cezasına çevrildiği belirtildi.
Haber/Foto: Cafer ZENGİN