Kayseri'ye yakın ilgi duyan o isim İngiliz İstihbarat servisi MI6'nın başına getirildi

Kayseri'ye yakın ilgi duyan o isim İngiliz İstihbarat servisi MI6'nın başına getirildi
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

MI6 adıyla da bilinen İngiltere Gizli İstihbarat Servisi SIS'in başkanlığına Kayseri ile yakından ilgilenen, Kayserili hemşehrimiz TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yakın dostu İngiltere’nin eski Türkiye Büyükelçisi Richard Moore getirildi.

Ocak 2014 ile Aralık 2017 arasında İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi olarak görev yapan Moore o dönemde Hisarcıklıoğlu’nun da etkisiyle Kayseri-İngiltere ilişkilerini güçlendirmek için çaba göstermişti.

2016 yılında birçok kez Kayseri’ye gelen Moore, bağevinde konuk olarak yakın ilgi gösterdiği dönemin Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz’ı İngiltere fahri konsolosu olarak ataması, Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi açılış törenine katılmasıyla da dikkat çekmişti.

“KAYSERİ TÜRKİYE’NİN KALBİDİR, KAYSERİSİZ TÜRKİYE-İNGİLTERE İLİŞKİSİ MÜMKÜN DEĞİL” DEMİŞTİ

Dönemin İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Richard Moore 2016’da şehrimizde yaptığı ziyaretler ve katıldığı toplantılarda Kayseri’ye verdiği önemi her fırsatta vurgulamıştı.

Moore, “Bence Kayseri Türkiye’nin kalbidir. Türkiye’ye ilk olarak 90’larda geldim. O zaman da Kayseri çok önemli bir kentti. Fakat 2016 yılındaki Kayseri’ye bakacak olursak inanılmaz gelişmiş, sanayileşmiş bir kent görüyoruz. Bu kent Türkiye’nin ekonomisinde büyük rol oynuyor. Tabi ki Kayseri’de çok başarılı ihracat eden işadamları var. Bu nedenle benim için buraya gelmek çok önemli” , “Kayserisiz bir Türkiye-İngiltere ilişkisinden söz etmek mümkün değil.” , “Ankara'da sık sık görüştüğüm TOBB Başkanımız Kayseri için 'Dünyanın en iyi girişimcileri Kayseri'de' diyor" şeklindeki ifadeleriyle hafızalarda yer etmişti.

KAYSERİ-İNGİLTERE BAĞINI KUVVETLENDİRMEK İSTİYORDU

Kayseri’ye olan ilgisi dikkatlerden kaçmayan TOBB Başkanı hemşehrimiz Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da etkisiyle Kayseri ile İngiltere arasında ekonomik anlamda ve turizm konusunda sağlam bağlantılar kurmak için gösterdiği gayretle de dikkat çeken Moore, 2016 yılının Ocak ayında şehrimize gelişinde, "Yakın tarihte Kayseri'ye fahri konsolos atamak istiyoruz. Burada fahri konsolosumuzun bulunması Kayseri ile İngiltere arasındaki ilişkilere katkı verecek" ifadeleriyle Mahmut Hiçyılmaz’ın fahri konsolosluğuna işaret etmişti.

15 TEMMUZ’DAN HEMEN SONRA HİÇYILMAZ’I İNGİLTERE FAHRİ KONSOLOSU İLAN ETMİŞTİ

İyi derecede Türkçe bilen Moore, 15 Temmuz darbe girişiminden yaklaşık 2 hafta kadar sonra Kayseri’ye gelerek dönemin Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz’ın Bağ evinde konuk olmuş, Hiçyılmaz’ı İngiltere fahri konsolosu ilan etmişti.

Daha sonra FETÖ soruşturmaları kapsamında gözaltına alınan, yargılanan ve beraat eden Mahmut Hiçyılmaz’ın kritik bir dönemde İngiltere fahri konsolosu olması şehir gündeminde yer etmişti.

HİÇYILMAZ, İNGİLTERE KONSOLOSU OLUŞUNU BÖYLE ANLATMIŞTI

Dönemin Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, İngiltere fahri konsolosu oluşuyla ilgili kamuoyunun tepkilerine karşı bir değerlendirmesinde şunları söylemişti:

“Bu iş öyle hemen yapalım denilince olacak birşey değil. Bundan 1,5 yıl önce Valiliğe Büyükelçilikten yazmışlar, bana da 'sen İngiltere'de eğitim görmüş birisin yapar mısın?' diye sordular ‘olur’ dedim. Devletimizin de yaptığı, onların da yaptığı 1.5 yıllık bir inceleme araştırmadan sonra kabul edildi. Ben İngiltere Büyükelçisi'nin Kayseri ziyaretinde benim Fahri Konsolosluğumu açıklayacağını da bilmiyordum. Rıfat Hisarcıklıoğlu beyle daha önceden planlanmış Kayseri programı olduğu için, 15 Temmuz olaylarının da üzerinden 10 gün gibi bir süre geçmişti, gelmeyin demek konumunda değildim. Gelmeyin deyip sanki olağanüstü bir durum devam ediyormuş gibi bir durum oluşturmakta doğru olmazdı. 15 Temmuz sonrası ülkemizin dünya kamuoyuna anlatılmaya çalışıldığı bir dönemde biz de ülkemizi anlattık. Türkiye'den İngiltere'ye yapılan ihracatta Kayseri'nin oranını artırabilirsek katkı sağlamış oluruz. Fahri Konsolosluk belgemi de henüz almadım. Konsolos olarak atandım diye de herhangi bir dokunulmazlığa bürünüyor değilim."

MOORE, 15 TEMMUZ DARBE 

GİRİŞİMİ İÇİN KAYSERİ’DE NE DEMİŞTİ?

Kayseri Ticaret Odası’nın düzenlediği yemekli bir toplantıda 15 Temmuz darbe girişimini ilk saatlerden itibaren kınadıklarını dile getiren Büyükelçi Moore, “Erken saatlerde biz bu vahim olayı kınadık. Gece saatlerinde Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ile konuşuyordum, o zaman darbenin başarılı olup olmayacağı belli değildi. Bizim dışişleri bakanımız da Mevlüt Bey’i aradı ve kınadı. Biz gerçekten birinci günden itibaren çok sık sık belli bir şekilde bu vahim darbeyi kınadık. Eğer bu darbe başarılı olsaydı Türkiye için felaket olacaktı. Bu nedenle bizim tavrımız bu konuda çok net” ifadelerini kullanmıştı.