Kayseri Sağlık Müdürü: Hareketsiz yaşam dördüncü sıradaki ölüm riski

Kayseri Sağlık Müdürü: Hareketsiz yaşam dördüncü sıradaki ölüm riski
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

KAYSERİ’de sağlıklı yaşam için her gün 10 bin adım etkinliği gerçekleştirdi. Sağlık kurumları bünyesinde görev yapan memurlar etkinlik kapsamında 10 bin adım attı. Kayseri Sağlık Müdürü İsmail Kılıç,  hareketsiz yaşamın dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada olduğunu ve ölümlerin yüzde 6’sının hareketsizlikle ilişkili nedenlere bağlı olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen  “Türkiye Sağlıklı Beslenme Ve Hareketli Hayat Programı” çerçevesinde Sağlık kurumlarının çalışanları Gültepe Parkı’nda bir araya geldi. “Her gün 10 bin adım” sloganıyla sağlık çalışanları ellerindeki dövizlerle yürüdü. ‘Sağlıklı yaşam için yürü’ , ‘Sağlık için hareket et obezitenin önüne geç’ , ‘Stresle baş etmek için spor yap’ yazılı pankartlarla dikkat çeken sağlık çalışanları etkinlik kapsamında 10 bin adım attı. Kayseri Sağlık Müdürü İsmail Kılıç,  bu yöndeki programların yıl boyunca devam edeceğini ifade ederek, vatandaşlara da günde “Sağlık için 10 bin adım atın” çağrısı yaptı.

 Kılıç, “Ülkemizde özellikle kalp damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri gibi obeziteye  bağlı hastalıkların azaltılması için bu yönde etkinlikler yapılıyor. Hareketsiz yaşam dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor. Dünya genelinde ölümlerin yüzde 6’sının hareketsizlikle ilişkili nedenlere bağlı olduğu bildirilmektedir. Hareketsiz yaşamın meme ve kolon kanserlerinin yüzde 21-25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30’zunun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir.” dedi. Günde 10 bin atmanın kişinin motivasyonunu arttıracağını ve daha aktif bir yaşam sürmesini sağlayacağını anlatan Kılıç, “Vatandaşımız, bu 10 bin adımın belirli bir miktarını orta şiddette atabilir geri kalanını ise gün  içerisinde aktif olarak attığımız adımlarla tamamlayabilir. 30 dakikada en az 3 bin adım atmaya çalışabilir, geri kalan 7 bin adımı ise diğer aktivitelerle, merdiven çıkmak, tren ya da otobüsten birkaç durak önce inmek gibi örneklerle tamamlayabilirler.” şeklinde konuştu.

Ülkemizde her yıl 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü’nün de kutlandığını belirten Kılıç, sağlık kurumlarının desteği ve okulların katılımıyla her gün bu etkinliği gerçekleştireceklerini söyledi.  Diğer yandan Gültepe Parkı’ndaki etkinliğe, Kayseri Halk Sağlığı Müdürü Yunus Karadağ ile Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ahmet Gödekmerdan ile bazı kamu kurumlarının temsilcileri de katıldı.